© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Uzay İzleme Gemisi Yuan Wang-5 Pasifik Okyanusu’nda

Çin’in uzay izleme gemisi, Pasifik Okyanusundaki yeni izleme görevi için yola çıktı.

Uzay izleme gemisi Yuan Wang-5, Pasifik Okyanusu’ndaki bir deniz izleme görevi için Çin’in doğusundaki Jiangsu eyaletindeki bir limandan ayrıldı. Bu, geminin bu yıl gerçekleştirdiği üçüncü göreviyken geminin denizde 100 günden fazla zaman geçirmesi ve 2021 yılı başlarında geri dönmesi planlanmaktadır. 

Yuan Wang-5, 2020 yılında denizde 143 gün geçirmiştir ve Çin’in ilk Mars sondası ve APSTAR-6D telekomünikasyon uydusu için destek sağlayan dört deniz izleme görevi gerçekleştirmiştir. 

Yuan Wang Sınıfı Gemiler

Yuan Wang sınıfı uzay izleme gemisi, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN) tarafından uydu ve kıtalar arası balistik füzelerin takibi ve desteği için kullanılmaktadır. Yuan Wang 5, Yuan Wang serisinin üçüncü nesil izleme gemisidir ve 29 Eylül 2007’de hizmete girmiştir. Jiangnan Tersanesi tarafından inşa edilen Yuan Wang 5, 25.000 tonluk bir deplasmana sahiptir. Hem Yuan Wang 5 hem de Yuan Wang 6 gemilerinin genel tasarımcısı, 701. Çin Gemi İnşa Sanayi Şirketi Enstitüsü’nün (CSIC) genel mühendisi Huang Wei’dir. 

Gemi hakkında ayrıntılı özellikler Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN) tarafından açıklanmamaktadır. Yuanwang 1 ve Yuanwang 2 gemilerinin yaklaşık 470 kişilik bir mürettebat ve yaklaşık 190 metre (620 ft) uzunluğunda, tam olarak yüklendiğinde yaklaşık 21.000 ton deplasman tonajına sahip olduğu düşünülüyor. Tahrik gücü, en yüksek hızı 20 knot (37 km / s) olan bir Sulzer Ltd. dizel motorundan gelmektedir. Geminin ilk araştırma görevi Mayıs 1980’de gerçekleştirilmiştir. Yerli olarak geliştirilmiş iletişim uydularının fırlatılmasının takibi için kullanıldıktan sonra, Yuanwang 1 ve Yuanwang 2 gemileri 1986 yılında revizyondan geçirilmiştir. Yuan Wang sınıfından iki gemi daha inşa edilmiştir. İlki, 20 Ekim 1995 yılında görevlendirilen Yuanwang 3 gemisidir. Yuanwang 4 izleme gemisi, Çin Devlet Gemi İnşa Şirketi tarafından inşa edilmiş ve 18 Temmuz 1999 yılında Çin Uydu Fırlatma ve İzleme Kontrol Merkezi’ne teslim edilmiştir.

2007 yılının başlarında Şangay’da iki Yuanwang sınıfı gemi daha denize indirildi. Bu gemiler Yuanwang 5 ve  Shenzhou 7 gemileridir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER