© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yangına Rağmen Kızıldeniz'e Çıktı

Rus Petrolü Tanker Yangınına Rağmen Kızıldeniz'e Çıktı

Reuters haberine göre, Nakliye yöneticileri, analistler ve akış verilerine göre, Rus petrolü taşıyan tankerler , Husilerin gemilere yönelik saldırıları nedeniyle büyük ölçüde kesintiye uğramadan Kızıldeniz'de yol almaya devam etti ve rakiplere göre daha düşük risklerle karşı karşıya kaldı.

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz yoluyla yapılan ticarete daha bağımlı hale geldi; bu da Avrupa'nın Rus ithalatına yaptırımlar uygulamasına yol açtı ve Moskova'yı ham petrolünün çoğunu Çin ve Hindistan'a ihraç etmeye zorladı. Savaştan önce Rusya Avrupa'ya daha fazla ihracat yapıyordu.

Petrol analitiği firması Vortexa'ya göre Kızıldeniz'den geçen Rus gemilerinin sayısında Aralık ayından bu yana hafif bir düşüş kaydedildi, ancak trafik geçen hafta hala 2023 ortalamasından yaklaşık %20 daha yüksekti .

Bu durum, son iki hafta içinde Kızıldeniz'deki petrol tankerlerinin seferlerinde genel olarak yaşanan daha kapsamlı aksamalarla tezat oluşturuyor.

Orta Doğu ve Asya'dan, doğudan batıya petrol ticaretinin önemli yollarından biri olan Avrupa'ya dizel ve jet yakıtı sevkiyatı, Ocak ayında ABD öncülüğünde Yemen'e düzenlenen ilk misilleme saldırısını takip eden günlerde neredeyse durma noktasına geldi. .11, Vortexa veri gösterisi.

Rusya'nın Husileri destekleyen İran'la yakın bağları var ve bu da saldırıların önlenmesine yardımcı olmuş olabilir. 

Çoğunlukla Rus petrolü taşıyan gemilerin İsrail, ABD veya İngiltere ile hiçbir bağlantısı yok. Husiler, Gazze'deki Filistinlilerle dayanışmayı göstermek amacıyla saldırılarda bu ülkelere bağlı gemileri hedef aldıklarını söyledi.

G7'nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'nın petrol ticaretine uyguladığı yaptırımlar,  yaptırıma tabi ham petrol ve yakıt taşıyan gemilerden oluşan gölge filonun hızlı büyümesine katkıda bulundu  . Bu gemiler, genellikle Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkeler dışında kayıtlı şirketler tarafından kiralanıyor. Ayrıca yaptırım uygulamayan ülkelerin denizcilik hizmetlerinden ve sigortalarından da faydalanıyorlar.

Batılı şirketlerle daha az net bağlantı olduğundan, bu gemilerin hedef olma olasılığı daha düşük.

Tecrübeli petrol tüccarı Adi Imsiroviç, "Rus ham petrolü ve yakıtının çoğu gölge filo tarafından taşınıyor, dolayısıyla Husi saldırılarının hedefinde olması pek mümkün değil" dedi.

"Husiler belirli ülkelere bağlı gemileri hedef alıyor."

Vortexa analisti Mary Melton, Rus kargoları taşıyan birçok geminin, geminin konumu ve varış yeri dahil bilgileri kamuya açık olarak yayınlayan otomatik tanımlama sistemlerinden (AIS) gelen sinyaller yoluyla İsrail'e bağlı olmadıklarını belirttiklerini söyledi.

İran'la bağlarının yanı sıra Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi kilit Arap güçlerinin de ortağı olan Rusya, 'sorumsuz' olarak nitelendirdiği saldırıları kınadı. 

İranlı kaynaklar ve bir diplomat geçen hafta Reuters'e verdiği demeçte, Çinli yetkililerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırıları dizginlemesi ve bu saldırıların Çin çıkarlarına zarar vermemesini sağlaması için İran'a baskı yaptığını söyledi.

Tanker Saldırısı

Vortexa'dan Melton , geçen hafta sonlarında Rusya'dan yüklenen yakıtı taşıyan bir tankere Husilerin düzenlediği saldırının , söz konusu geminin İngiliz ve Amerikan şirketleriyle bağları olması nedeniyle hedef alınması nedeniyle Rusya'nın daha geniş ticaret akışını etkilemesinin pek olası olmadığını söyledi.

"Tankerin hem ABD hem de İngiltere merkezli kurumsal kuruluşlarla bağları vardı, dolayısıyla bu bağlara sahip olmayan Rus kargolarını taşıyan diğer gemiler benzer bir riskle karşı karşıya değil" dedi.

Başka bir takip firması Kpler'in verilerine göre saldırıya uğrayan tanker Marlin Luanda , İngiltere'de Londra adresine kayıtlı Oceonix Services şirketine ait. 

Kargonun sahibi olan küresel emtia tüccarı Trafigura, Kızıldeniz seferlerinin devamındaki  güvenlik risklerini değerlendirdiğini söyledi .

Kpler verilerine göre, 26 Ocak'ta Trafigura gemisine düzenlenen saldırıdan bu yana, Rus Ural ham petrolünü taşıyan dört tanker Bab-el-Mandab Boğazı'ndan geçerken, diğer üç tanker Kızıldeniz üzerinden güneye doğru ilerledi. 

Inchcape Shipping Services Satış Mükemmelliği Başkan Yardımcısı Ian Wilkinson, Reuters'e verdiği demeçte, ekonomik açıdan mantıklı olması ve Hindistan ve Çin'den gelen talep düzeyi göz önüne alındığında sigorta kapsamının temin edilebilmesi koşuluyla Rus petrol akışının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ancak Dubai merkezli bir armatörün önde gelen denizcilik analisti Shefali Shokeen, Batılı tankerlerin muhtemelen Kızıldeniz'den uzaklaşıp Ümit Burnu çevresinden dolaşacaklarını söyledi.

Her iki durumda da nakliyatçılar daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalıyor. Kızıldeniz'de armatörler daha yüksek navlun ve mürettebat ücretleri talep ederken, savaş riski sigortası primleri de arttı.

Mürettebat ücretleri iki katına çıkarken, endüstri kaynaklarına göre savaş riski primleri, indirimler hariç, yaklaşık 10 gün önce %0,5 iken şimdi bir geminin değerinin yaklaşık %1'ine tekabül ediyor.

Örneğin, Irak petrolünü Akdeniz rafinerilerine göndermek için 1 milyon varil kapasiteli Suezmax gemisi kiralamanın maliyeti navlun için varil başına 2,50 ila 3,50 dolar arasında artarken, sigortalı bir tüccara göre sigorta kabaca üç katına çıkarak varil başına 10 ila 15 sent arasına çıktı. Avrupalı ​​bir rafineri.

Ümit Burnu üzerinden geçen alternatif rota, AB ülkelerine ait olanlar veya bu ülkeleri ziyaret edenler için emisyon vergilerine ek olarak, seyir süresine iki ila üç hafta ve yakıt tüketiminde fazladan 3.300 deniz mili ekliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER