© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yeni kapı batıkları müze bekliyor

İstanbul arkeologları, antik gemi koleksiyonunu saklamak için bir müze bekliyor

Marmaray projesi sırasında keşfedilen antik gemi enkazları, dünyadaki en büyük koleksiyondur.
 
Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan bir yeraltı demiryolu hattının inşası sırasında, İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki yüzlerce işçi ve arkeolog, Neolitik konutların ve mezarların temellerinden Osmanlı sarnıçlarına ve atölyelerine kadar şehrin 8.000 yıldan fazla tarihine dair kanıtları gün yüzüne çıkardı.
 
İstanbul'un adını taşıyan semtinde bulunan Yenikapı alanı, 2004 ile 2013 yılları arasında dünyanın en büyük arkeolojik kazılarından birine ev sahipliği yaptı. Bunların tamamlanmasının ardından 10 yıldır devam eden konservasyon süreci başladı.
Yenikapı limanını dolduran bataklık anaerobik tortular sayesinde, seramik, kemik, cam, madeni para ve diğer metal ürünlerin yanı sıra iyi korunmuş organik maddeler - ahşap, ipler ve deri gibi birçok eser kurtarıldı. Arkeologlar, yüzlerce çapa ve diğer gemi ekipmanı parçalarına ek olarak, MS 5. yüzyıldan 10. yüzyılın sonlarına veya 11. yüzyılın başlarına kadar uzanan son derece iyi korunmuş 37 gemi enkazı da buldular. Ancak o zamandan beri bu eserlerin sergilenebileceği bir müze oluşturulmadı.
 
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Ufuk Kocabaş, müzede bekleyen binlerce arkeolojik eser olduğunu söyledi.
 
“İstanbul, sualtı arkeolojisi açısından büyük bir potansiyele sahip. İşte dünyanın en büyük ortaçağ enkazı koleksiyonu” dedi Kocabaş.
Bilim adamı, çok sayıda gemi enkazı nedeniyle eserleri koruma sürecinin uzun bir prosedür gerektirdiğini belirtti.
 
“Gemilerin batıklarında çok fazla su emen ahşap var. Suyu dokularına emdiler ve parçalandılar. Bu süreçte, kimyasalların bu eserlere yavaşça emilmesi gerekir. Kurutma işlerinde de ileri teknolojik cihazlar kullanmaktayız. Bu işlemler devam ediyor çünkü çok fazla batık var ve uzun bir süreç. Ama müze projesinin hayata geçmesi önümüzü açacak. Ne müze ne de çok iyi bir depo kurulmadığı sürece yeni batıklara geçemiyoruz. Kocabaş, eserlerin korunması için müze oluşturulması gerektiğini söyledi.

“İstanbul, sualtı arkeolojisi açısından büyük bir potansiyele sahip. Şehir, dünyanın en büyük ortaçağ batık gemi repertuarına sahiptir. Bu koleksiyon henüz bir müzede sergilenmiyor. Ama şimdi zamanı geldi. Yenikapı batıklarından çıkarılan eserlerin sergileneceği bir müze, milyonlarca turisti İstanbul'a çekecek ve bu mirası ön plana çıkaracaktır" dedi.

İstanbul'un dünya başkenti olduğu 2010 yılında Yenikapı Marmaray ve metro istasyonlarının bulunduğu bölgede müze kurulması için projelendirildiğini hatırlatan Kocabaş, şunları kaydetti: “Dönemin Belediye Başkanı Kadir Topbaş uluslararası bir yarışma düzenlemişti. müze istasyonu projesi için. Bu yarışmada çeşitli projeler teslim edilmiş ve sonuç olarak Yenikapı'da Marmaray ve metro istasyonlarının bulunduğu bölgede müze kurulması için bir proje seçilmiştir. Sürecin tamamlanmasının ardından uygulama için 2015 yılında ihaleye çıkılması bekleniyordu. Ne yazık ki, o zamandan beri bir müze kurulmadı. Ben de şu anda herhangi bir hazırlık görmüyorum. Her gün onbinlerce İstanbullu tarihi bir doku içinde seyahat ediyor.”

 

Haber Ajansı'na konuşan Kocabaş, çok sayıda gemi enkazı olması nedeniyle eserlerin konservasyon sürecinin uzun bir prosedür gerektirdiğini söyledi.

“Batıklarda su emmiş çok sayıda odun var. Bunlar dokularına su emmiş ve parçalanmıştır. Bu süreçte kimyasal maddelerin yavaş yavaş bu eserlere emilmesi gerekir. İşleri kurutmak için de ileri teknolojik cihazlar kullanıyoruz. Bu işlemler batık sayısının fazla olması ve uzun bir işlem olması nedeniyle devam etmektedir. Ama müze projesinin hayata geçmesi önümüzü açacak. Bir müze ya da çok iyi bir depo kurulmadığı için yeni batıklara geçemiyoruz. Bu anlamda iş akışımızda bir kırılma yaşanıyor. Eserlerin korunması için müze kurulmalı” dedi.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER