© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yunan armatörler Kızıldeniz'den Uzak Durun

Yunan armatörlere Yemen sularından kaçınmalarını, köprüde yalnızca gerekli mürettebatı tutmalarını ve bölgedeki saldırılardan kaçınmaları tavsiye edildi

Yunanistan, Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde seyreden ticari gemilere Yemen sularından kaçınmalarını, köprüde yalnızca gerekli mürettebatı tutmalarını ve bölgedeki saldırılardan kaçınmak için denizcilik otoriteleri tarafından yayınlanan uyarılara uymalarını tavsiye etti.

Yunan armatörler, taşıma kapasitesi açısından dünyadaki ticari gemilerin yaklaşık %20'sini kontrol ediyor.

İran bağlantılı Husi militan grubunun gemilere yönelik son saldırıları, önde gelen denizcilik şirketlerini, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa nakliye rotası olan Süveyş Kanalı'ndan kaçınmak için Ümit Burnu üzerinden yeniden rota çizmeye zorladığından, Cumartesi günü bir denizcilik bakanlığı tavsiyesi yayınlandı. 

Reuters tarafından görülen bir belgeye göre, gemilerin Yemen kıyılarına ulaşmadan önce güvenlik ekipmanlarının düzenli kontrolü için yangın tatbikatları da yapması gerekiyor ve geceleri Kızıldeniz'in güneyi ile Bab-el-Mendeb Boğazı'ndan geçmeleri tavsiye ediliyor. 

Yemen'in çoğunu kontrol eden Husiler, bu saldırıların  İsrail'in Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'ndeki askeri harekatına bir tepki olduğunu ve İsrail saldırıyı durduruncaya kadar devam edeceklerini söyledi.

Saldırılar küresel ticarete zarar vermeye başladı ve ABD'yi  Kızıldeniz'deki ticareti korumak için çok uluslu bir operasyon ( Refah Muhafızı Operasyonu ) başlatmaya yöneltti.

Hükümet yetkilileri Çarşamba günü Yunanistan Denizcilik Bakanı Christos Stylianides'e atıfta bulunarak, Yunanistan'ın Avrupa Birliği ve ABD'li yetkililerle görüşmelerde bulunduğunu ve deniz güvenliğine yönelik her türlü uluslararası girişime katılmaya hazır olduğunu söyledi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER