© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Yüzer Havuz, Rus Donanmasının Denizaltı ve Savaş Gemilerine Çarptı

Şiddetli rüzgar sonucu bağlantısı kopan yüzer havuz, Rus Donanmasına ait gemilere ve denizaltılara çarptı.

3 Eylül 2020 tarihinde Maysak Tayfunu sırasında Vladivostok’ta bulunan Vostoçni Tersanesi’ndeki yüzer havuz, bağlantılarının kopmasıyla serbest kaldı. Serbest kalan yüzer havuz, şiddetli rüzgarın etkisiyle, yakında bulunan Rusya Donanmasının Pasifik Filosu’na ait gemi ve denizaltılara doğru sürüklendi ve çarpışma meydana geldi. Rus Donanması’na ait gemi ve denizaltılarda hasara sebep olan kaza ile ilgili görüntüler farklı sosyal medya hesapları üzerinden paylaşıldı.

Günlerdir kuzeye hareket eden Maysak tayfunu daha da güçlü hale gelme ihtimaliyle birlikte hem Japonya hem de Kore Yarımadası’nı geçerek saatte 100 milden fazla rüzgar üretecek kadar güç topluyor. Söz konusu rüzgarların, Vladivostok’a ulaştığındaki kuvveti ise tam olarak bilinmiyor.

Şimdiye kadar yaşanan olayın video görüntüleri ve resimleri, yüzer havuzun o sırada içinde gemi veya denizaltı bulunmadığını gösteriyor. Bildirildiğine göre çarptığı gemilerde ve denizaltılarda hasar oluşturan yüzer havuz, halen büyük tehlike arz ediyor.

Sosyal medyada ortaya çıkan görüntüler, yüzer geminin, Proje 1041.1 Molniya sınıfı korvetlere çarptığını gösteriyor. Her biri yaklaşık 550 ton ağırlığa sahip bahse konu gemiler, 16 adet Kh-35 Uran gemisavar seyir füzesi taşıyabiliyor. Rus Donanmasının Pasifik Filosunda bu gemilerden yaklaşık 11 tane bulunuyor. Yüzer havuzun bağlantısı koptuktan sonra çarptığı diğer platformun ise Rus Pasifik Filosu’nda altı adet bulunan Kilo sınıfı bir denizaltı olduğu belirtiliyor.

Hasarın genel boyutu belirsizliğini korumaya devam ediyor. Bununla birlikte, bahse konu kazanın son yıllarda Rus Donanmasının başına gelen bir dizi felaketin sadece sonuncusu. Daha önce 2018’de Vladivostok’ta Kilo sınıfı bir denizaltında çıkan yangın ve yine aynı yıl gerçekleşen, Rus Donanmasının en büyük yüzer havuzu olan PD-50’nin bir elektrik arızasının ardından Murmansk yakınlarındaki Roslyakovo’daki 82. Gemi İnşa Fabrikasında batması Rus Donanmasının başına gelen felaketlerden bazıları.


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER