3 Ekim 2020'de Aliağa, Işıksan Gemi Söküm'de çalışan Can Sünmez isimli işçi kopan korkuluk parçasının kafasına çarpması sonucu 40 metreden düşerek hayatını kaybetti. 4 Şubat'ta ise, Şimşekler Gemi Söküm'de çalışan Turan Arslan isimli işçi, üzerine parça düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.
Hellenic Shipping News'e konuşan STK Gemi Söküm Platformu Kurucusu Ingvild Jenssen, “Bu trajik ölümcül kazalar sebebiyle, gemi geri dönüşüm işçilerinin çeşitli güvenlik risklerine maruz bırakan ağır ve tehlikeli bir endüstri olduğunu üzücü bir şekilde hatırladık. Türk makamlarının yanı sıra tersanelerdeki soruşturmaları da yakından takip ediyoruz ve tam şeffaflığın korunmasını bekliyoruz ”dedi.
AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği'ne göre, AB bayraklı gemiler şu anda dünya çapında onaylanmış 43 tesiste geri dönüştürülüyor. Aliağa'da faaliyet gösteren 22 sahanın 7'si ise bugüne kadar AB onayı aldı.
Jenssen ayrıca, “Avrupa Komisyonu, AB'de listelenen tüm tersanelerin AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği'nin gerekliliklerine uygun olarak çalışmasını sağlamalıdır. Aliağa'da AB onaylı iki ayrı tesiste iki ciddi kaza meydana geldi ve her iki durumda da komisyondan bu tesislerin gerçekten yönetmelik uyarınca çalışıp çalışmadığını anlamak için uygun önlemleri almasını talep ettik'' diye ekledi.
Jenssen; ''Büyük gemilerin parçalanmasıyla ilgili birçok riskin, ağır kaldırma vinçlerini güvenli bir şekilde kullanabilen, kirleticiler içeren ve uluslararası atık yasalarına uygun olarak tehlikeli malzemeleri bertaraf edebilen sahalarda yönetilmesi gerekir. Hem güvenlik hem de çevre koruma açısından gemi geri dönüşüm uygulamalarını iyileştirmenin yanı sıra yenilikçi teknolojilerin kullanımıyla geri dönüşümü ve maliyet etkinliğini artırmak için muazzam bir kapsam var" dedi.

Yorum Yazın