2021 yılı verilerine göre, bu yılın üçüncü çeyreğinde dünya çapında 120 gemi hurdaya çıkarıldı ve bunların 41'i Bangladeş'te söküldü.
Geçen yılın üçüncü çeyreğinde ise dünya çapında 170 gemi hurdaya çıkarıldı. Bunlardan 24'ünün Bangladeş'te sökümü gerçekleştirildi.
Bu yılın ilk çeyreğinde dünya çapında 582 gemi hurdaya çıkarıldı ve gemilerden 197'si Bangladeş'te söküldü.
STK Gemi Geri Dönüşüm Platformu'na (NGO Shipbreaking Platform) göre, 2020'nin ilk dokuz ayında Hindistan en fazla gemi sökümü yapan ülkeler listesinin başında yer alırken, bu yılın aynı döneminde 155 geminin sökümüyle ülke ikinci sıraya geriledi.
Ayrıca bu yılın ilk üç çeyreğinde Pakistan'da 87, Türkiye'de 67, Çin'de beş ve Avrupa dahil diğer ülkelerde 71 gemi hurdaya çıkarıldı.
Bangladeş Gemi Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Abu Taher, ülkenin son birkaç yıl içinde altyapıda gelişim gösterdiğini söyledi. Taher: ' Pandeminin ilk yılı gemi söküm sektörünü olumsuz etkiledi ancak bu yıl büyük bir sorun yaşanmadı. Gemilerin hurdaya çıkarılması bu yıl karantina sırasında da devam etti. Sonuç olarak Bangladeş, son dokuz ayda gemi sökümcüleri listesinin başında yer aldı” açıklamasında bulundu.
Rekor Ölüm Sayısı
Bangladeş, bu yıl en fazla gemi sökümü yapan ülkeler sıralamasında birinci sıraya yükseldi ancak aynı zamanda gemi söküm tarihinin de kaza sayısı açısından en yüksek rakamlarına ulaştı. Bangladeş gemi söküm tesislerinde yaşanan kazalarda son 3 ayda rekor sayıda can kaybı yaşandı.
Bangladeş'in Chattogram gemi geri dönüşüm tesisinde gemileri hurdaya çıkarırken üç ay içerisinde yedi işçi hayatını kaybetti.
STK Gemi Geri Dönüşüm Platformu tarafından yedi ayrı kaza rapor edildi. Platform, endüstrinin iş sağlığı ve güvenliği standartlarına ve yerleşik işçi haklarına uyum ve uluslararası hukuka uygun olarak gemilerden kaynaklanan tehlikeli atıkların yönetiminden sorumlu tutulması çağrısında bulundu.
“Bu kadar kısa bir sürede yıllık ölüm sayısını önemli ölçüde artıran Chattogram'daki korkunç kazalar dizisi, sadece şirketlerin ömrünü tamamlamış gemilerini satmaya devam ederken sorumluluk eksikliğini göstermekle kalmıyor. Bilerek tehlikeli koşullar altında, ama aynı zamanda Bangladeş hükümetinin de endüstriyi düzenlemeye yönelik eylemsizliğini gösteriyor” dedi.

Yorum Yazın