Yakıt Sağlamaya Devam Edecek
GÜNDEMNorveç, ABD Donanması'na yönelik son deniz desteği raporlarının ardından ABD Donanması gemilerine yakıt sağlamaya devam edeceğini açıkladı.
Norveç Savunma Bakanı Tore O. Sandvik Pazar günü yaptığı açıklamada, "Norveç'teki ABD Donanması gemilerine verilen destekle ilgili endişeleri dile getiren raporlar gördük. Bu, Norveç hükümetinin politikasıyla uyuşmuyor. Talep edilen tüm desteğin sağlandığını teyit edebilirim. ABD ve Norveç yakın ve güçlü bir savunma iş birliğini sürdürüyor" dedi.
"Amerikan güçleri Norveç'ten ihtiyaç duydukları tedarik ve desteği almaya devam edecekler" diye ekledi.
Norveç hükümeti, ABD ordusunun Norveç'teki operasyonları için gerekli malzemeleri almaya devam edeceğini teyit ederek, deniz desteğine ilişkin endişeleri hafifletmek için harekete geçti.
Norveç uzun zamandır NATO'nun ayrılmaz bir parçası olmasına rağmen Rusya ile gerginliği tırmandırma konusunda temkinli davranıyor.
ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında Beyaz Saray'da yaşanan sert tartışmanın ardından Avrupa kriz moduna girdi. Trump yönetiminin Ukrayna'ya yönelik askeri yardımları durdurup durdurmayacağı henüz belli değil.
Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Adil ve kalıcı bir barış için verdikleri adil mücadelede Ukrayna'nın yanındayız" dedi.
Dünya, ABD ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin nasıl ilerlediğini geçen hafta ilk elden gördü: müzakereler zor, duygusal ve gergin geçiyor, özellikle de ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında medya önünde yaşanan hararetli tartışmanın ardından.
Tartışma, Zelenskiy'nin Beyaz Saray ziyaretinin geri kalanının iptal edilmesine yol açtı ve ABD'nin, Rusya'nın 2022'deki tam kapsamlı işgaline karşı Ukrayna'yı savunmada ne kadar destekleyeceği sorusunu gündeme getirdi.
Zelenskiy'nin geçen hafta ABD'ye yaptığı ziyarette ABD Başkanı, Ukraynalı mevkidaşına "minnettar olmasını" ve "Amerika Birleşik Devletleri'nin değerli Oval Ofisi'nde ona saygısızlık ettiğini" söyledi.
Cuma günü Oval Ofis'te yaşanan çöküş, Amerika'nın Avrupa'daki müttefiklerini acil eyleme yöneltti.
Hafta sonu birçok ülkenin liderleri ve Ukrayna, Ukrayna için barış ve güvenliğe giden yol haritasını görüşmek üzere bir araya geldi.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Pazartesi günü Avam Kamarası'na Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sona erdirmek için bir plan çerçevesi sundu.
Başbakan, öneriyi yönlendirecek dört temel önceliği özetledi. Birincisi, Ukrayna'ya askeri yardım akışını sürdürmekti... Bunu yapmak için Starmer, Birleşik Krallık'ın Ukrayna'ya desteğini artıracağına söz verdi. Buna Ukrayna için 2,2 milyar sterlinlik yeni bir kredi de dahil.
Starmer, fonların İngiliz vergi mükelleflerinden değil, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen kârlardan geleceğini kaydetti.
İkinci olarak, Starmer, Avrupa liderlerinin kalıcı bir barışın Ukrayna'nın egemenliğini ve güvenliğini garanti altına alması gerektiği konusunda anlaştıklarını söyledi.
Üçüncü hedef ise Ukrayna'nın gelecekte olası bir işgale karşı kendisini koruyabilecek güçlü savunma kabiliyetlerine sahip olmasını sağlamaktı.
Dördüncü amaç, Ukrayna'da bir anlaşmayı savunmaya ve barışı garanti altına almaya hazır bir "gönüllüler koalisyonu" geliştirmekti.
Trump, dün Truth Social platformunda yaptığı paylaşımda, Zelenskiy ile yaptığı acil zirveye ilişkin, "Avrupa, Zelenskiy ile yaptığı görüşmede, ABD olmadan bu işi yapamayacaklarını açıkça belirtti" ifadelerini kullandı.
Trump, "Rusya'ya karşı güç gösterisi anlamında pek de iyi bir açıklama olmadı" diye yazdı.
İlginizi Çekebilir