© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Yolcu Gemilerine Yönelik Acil Müdahale Tatbikatları

Gemilerde acil durumlar çoğunlukla habersizce gelir pek çok acil durum gündüz, hatta gece boyunca herhangi bir zamanda meydana gelebilir.

Gemilerde acil durumlar çoğunlukla habersizce gelir. Yangın, su baskını, çarpışma, karaya oturma, tıbbi acil durumlar, denize adam düşmesi vb. gibi pek çok acil durum gündüz, hatta gece boyunca herhangi bir zamanda meydana gelebilir.,

Binlerce yolcu ve mürettebatın bulunduğu bir yolcu gemisinde acil durum hızla paniğe dönüşebilir ve bu da mevcut durumu çok hızlı bir şekilde kötüleştirebilir. Bu nedenle tatbikatların, eğitimin ve acil durum hazırlıklarının önemi ne kadar vurgulansa azdır.

Kargo ve yolcu gemilerindeki mürettebat tatbikatlarıyla ilgili olarak SOLAS , III/19 sayılı kurala göre her mürettebat üyesinin her ay en az bir gemiyi terk etme tatbikatına ve bir yangın tatbikatına katılacağını belirtmektedir.

Mürettebatın %25'inden fazlası önceki ay söz konusu gemide gemiyi terk etme ve yangın tatbikatlarına katılmamışsa, mürettebatın tatbikatları, geminin limandan ayrılmasından sonraki 24 saat içinde gerçekleştirilecektir.

SOLAS, yolcu gemileri için III/30 sayılı kural uyarınca, gemiyi terk etme ve yangın tatbikatlarının haftalık olarak yapılacağını belirtmektedir. Ancak tüm mürettebatın her tatbikata katılması gerekmez.

Seçilen mürettebat üyelerinden bazıları (genellikle Güverte, Teknik ve Güvenlik departmanlarından) gemide acil durum müdahale ekipleri oluşturmak üzere seçilir.

Bu tür takımlar genellikle 3 veya 4 numaradan oluşur. şirket politikası gereği her ekip 15-20 üyeden oluşabilir. Bu ekipler yangınla mücadele operasyonları, ekipman ( itfaiye kıyafeti giyilmesi , SCBA ve yangın hortumlarının, yangın söndürücülerin, AFFF vb. kullanımı) ve metodoloji (acil durum yolları, su geçirmez/hava geçirmez kapıların çalıştırılması, sis perdesi) konularında belirlenmiş, eğitilmiş ve uzmanlaşmıştır. , yangın perdeli kapılar, dumanla dolu bölmelere giriş prosedürleri vb.).  

Genellikle ilk acil durum ekibi güverte bölümünden olur . Bu ekip, teknik alanlar dışındaki (yolcu alanları, ortak alanlar, üst güverteler ve açık güverteler) yangın/acil durum senaryolarında birincil ekip olarak görev yapar.

İkinci acil durum ekibi teknik departmandandır. Bu ekip, teknik mahallerde (makine dairesi ve diğer makine mahalleri) yangın/acil durumlarda birincil ekip olarak görev yapar. 

Üçüncü bir acil durum ekibi güvenlik departmanı üyelerinden oluşur. İlk iki takıma asistan/destek görevi görürler. Yaralıların/yaralıların/bilinci yerinde olmayan kişilerin acil durum alanından tahliyesine yardımcı olan ve onlara ilk yardım/hayati kontrolleri sağlayan bir Sağlık/Sedye ekibi de (doktorlar ve diğer sağlık personelinden oluşan) bulunmaktadır.

Her acil durum ekibinin, tatbikatlar ve gerçek acil durumlar sırasında tüm sorumluluğu üstlenmesi gereken bir lideri vardır. Ekip liderleri de köprüyle sürekli telsiz iletişimi halinde olan olay yeri komutanlarına (genellikle motor senaryoları için Personel Baş Mühendisi veya güverte senaryoları için  Güvenlik Görevlisi ) rapor verir.

Ayrıca su baskını gövde kırılma senaryolarını hafifletmek için hasar kontrol yöntemleri ve prosedürleri konusunda da eğitilirler. Acil durum ekiplerinden bazı mürettebat üyeleri (genellikle bazı mühendisler ve güverte görevlileri) aynı zamanda cankurtaran filikalarından sorumlu olarak atanır; bu sayede cankurtaran filikalarını indirme/indirme, yükte/yüksüz bırakma mekanizmalarını, cankurtaran filika motorlarını çalıştırma prosedürlerini bilmeleri gerekir. Gemiyi terk etme senaryosu durumunda cankurtaran filikasını yolcularla birlikte gemiden güvenli bir şekilde uzaklaştırmak. 

Otel/eğlence ekibi/personelinin bir kısmına, merdiven boşluğu rehberleri olarak ilk müdahale görevleri verilebilir (acil bir durumda yolculara belirlenmiş toplanma istasyonlarına giden yolu bulmalarında rehberlik etmek). Bu tür mürettebat üyelerine, kolayca tanınabilmeleri için şapkalar veya floresan ceketler verilir. 

Mürettebatın acil durum müdahale prosedürleri ve becerilerinde uyumluluğu sürdürmek ve sürekli iyileştirme sağlamak amacıyla, daha önce bahsedilen SOLAS düzenlemeleri yolcu gemilerinde harfiyen takip edilmektedir.

Her mürettebat üyesinin dahil olduğu tam bir ekip tatbikatı genellikle iki haftada bir/ayda iki kez yapılır (SOLAS'a göre minimum bir tatbikat şarttır). Bu tür tatbikatlar genellikle bir yangın tatbikatını veya bir hasar kontrol tatbikatını (su baskını/gövde ihlali senaryosu) ve ardından bir gemiyi terk tatbikatını içerir.

Bunun dışında, planlanmış tam ekip tatbikatının olmadığı her alternatif haftada, yalnızca acil durum ekiplerinin ve ilk müdahale ekiplerinin katıldığı, tüm ekibin katılmadığı kısmi tatbikat düzenlenmektedir. Bu tür tatbikatlar zaman zaman eğitimlerle desteklenmektedir.

Eğitim oturumları itfaiyeci kıyafeti giyme, SCBA , VHF telsiz kullanımı, acil durumlarda iletişim, hortumların donatılması ve sabitlenmesi, FFA kullanımı, dumanla dolu bir bölmeye girme vb. eğitimleri içermektedir. Tüm bu tatbikatlar ve eğitimler önceden planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. mürettebatın farkındalığı için çok önceden planlandı.

Planlanan tatbikatlar başlamadan önce yolcular bu tatbikatlar hakkında önceden uyarılır ve bilgilendirilir. Bu, acil durum ekiplerinin ani anonsları ve hareketleri karşısında potansiyel olarak alarma geçebilecek yolcular arasındaki korku ve paniği önlemek için yapılır. 

Tatbikat sırasında köprüüstü, acil durum (yangın, su baskını vb.) ve gemideki tam konumu (güverte no. , yangın bölgesi no., bölme adı, ileri/gemi ortası/kıç).

Yolcu gemileri, yangını/su baskını önlemek amacıyla dikey olarak güvertelere ve yatay olarak yangın bölgelerine ve su geçirmez bölmelere bölünmüştür . Bu aynı zamanda konumun kolay tanımlanması amacına da hizmet ederek onu çok daha spesifik hale getirir. 

Bu bir tatbikat olduğu için paniğe yol açmamak adına anonstan önce "Egzersiz için" yazılması gerekiyor. Bu tür tatbikatların tümünün gerçek bir acil durumu simüle ettiğini ve atılan tüm adımların, aynı senaryoda gerçek bir acil durum için gerçekleştirilecek eylemleri taklit etmesi gerektiğini lütfen unutmayın.

Tek fark, gerçek bir acil durumun herhangi bir zamanda önceden haber verilmeksizin ortaya çıkabilmesi ve bu durumla ilgili duyuruların önüne "tatbikat için" ibaresinin konulmamasıdır. 

Böyle bir anons sonrasında ilk müdahale/acil durum ekiplerinin hızlı bir şekilde ilgili acil durum görev istasyonlarına (yangın tatbikatı yapılması durumunda yangın dolapları/istasyonları ve hasar kontrol tatbikatı yapılması halinde hasar kontrol dolapları/istasyonları) ulaşması gerekmektedir. Buraya geldiklerinde acil durum ekip liderlerinin talimatlarını yerine getirmeli ve acil durum görevlerini buna göre yerine getirmelidirler. 

Yolcu tatbikatlarıyla ilgili olarak SOLAS, yolcuların 24 saatten fazla gemide kalması planlanan sefer yapan herhangi bir gemide, yeni gemiye binen yolcuların toplanmasının kalkıştan önce veya kalkıştan hemen sonra gerçekleştirileceğini belirtiyor. Yolculara can yeleklerinin kullanımı ve acil durumlarda yapılması gerekenler anlatılacaktır. 

Bu toplantı aynı zamanda yolcuların anlayabileceği bir veya daha fazla dilde, geminin genel seslendirme (PA) sistemi aracılığıyla veya en azından yolcular tarafından duyulabilecek diğer eşdeğer araçlarla yapılan bir duyuru aracılığıyla yapılan bir brifingi de içerecektir. yolculuk sırasında henüz duymamış olan yolcular.

Gemi video ekranlarında sergilenen bilgi kartları, posterler veya video programları, brifingi desteklemek için kullanılabilir ancak duyurunun yerine kullanılamaz. 

IMO'nun Deniz Güvenliği Komitesi (MSC) , Haziran 2013'teki 92. oturumunda, SOLAS yönetmeliği III/19'daki değişiklikleri belirledi ve kabul etti.

Bu, tatbikatların yolculuğun başlamasından sonraki 24 saat içinde yapılmasını gerektiren önceki düzenlemeye göre, yolcu güvenliği tatbikatlarının limandan ayrılmadan/seyahatin başlamasından hemen önce veya hemen sonra yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Bayrak devletlerinin , liman devletlerinin, Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik (USCG), Birleşik Krallık Denizcilik ve Sahil Güvenlik Ajansı, Avustralya Deniz Güvenliği Otoritesi (AMSA) gibi saygın kuruluşların ve klas kuruluşlarının bu konuya bu kadar önem vermelerinin nedeni de budur . acil durum hazırlığı, mürettebat tatbikatları ve yolcu gemilerinde yolcu tatbikatları.  Acil durumları simüle ederek tam mürettebat tatbikatları düzenleyerek ve ayrıca rastgele mürettebat üyelerine bu gemilerdeki acil durum prosedürleri ve düzenlemelerle ilgili sorular sorarak mürettebatın hazırlığını test etmek için düzenli olarak yolcu gemilerine biniyorlar. Bu tatbikatlar, talep eden kurum/idare/yetkililerin uygun göreceği şekilde gerçekleştirilir. 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER