Denizcilik analistleri, ABD'ye mal ithal eden Çin yapımı konteyner gemilerine önerilen ücretlerin liman tıkanıklığı, artan navlun oranları ve küresel ticaret modellerindeki değişimler gibi beklenmeyen sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarıyor. Bu arada, Başkan Donald Trump Perşembe günü Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalatlara yönelik önerilen tarifelerinin 4 Mart'ta yürürlüğe gireceğini, Çin'in de o tarihte ek %10 tarife uygulanacağını söyledi. Trump, daha önce duyurulduğu gibi, Nisan ayından itibaren karşılıklı tarifeler uygulayacağını da sözlerine ekledi.
Trump Yönetimi, Çin taşıyıcısı tarafından işletilen bir geminin ABD limanına her girişinde 1 milyon dolarlık bir ücret planladığını duyurdu. Federal Bildiri ayrıca herhangi bir ülkeden bir taşıyıcı tarafından işletilen Çin yapımı gemiler için daha fazla önemli ücret tehdidinde bulunuyor. Bildirideki üçüncü bir bölüm, sipariş edilen yeni gemilerin Çin'de inşa edilme yüzdesine göre taşıyıcılara ek bir ücret uygulanmasını öneriyor.
Okyanus ve hava taşımacılığı istihbarat platformu Xeneta'nın Baş Analisti Peter Sand, şunları söyledi: "Okyanus konteyner taşıyıcıları, ABD'de büyük tıkanıklıklara ve gecikmelere neden olabilecek daha az limana uğramak gibi ücretlerden kaçınmak için harekete geçecekler.
“Geçtiğimiz yıl taşıyıcılar Asya'daki liman ziyaretlerini kesip, Kızıldeniz krizi ve Afrika çevresindeki yönlendirmelerin etkisini dengelemek amacıyla Singapur'da her uğrakta daha fazla konteyner elleçlediğinde benzer bir durum gördük. Niyetler iyiydi, ancak Singapur'da daha fazla konteyner elleçlemenin neden olduğu ciddi sıkışıklık küresel tedarik zincirlerine yayıldı ve Uzak Doğu'dan ABD Doğu Kıyısı'na ortalama spot oranlarının %300'den fazla artmasına neden oldu.
"Trump, ticareti Çin'e karşı bir silah olarak kullanıyor, ancak bu politikanın sonuçlarını gerçekten anlayıp anlamadıklarını merak etmek gerekiyor çünkü bunun büyük bir aksamaya yol açma ve konteyner taşımacılığını ABD ithalatçıları için daha zahmetli ve pahalı hale getirme riski yüksek."
Sand, nakliyecilerin Meksika ve Kanada üzerinden ABD'ye mal ithal ederek ücretlerden kaçınmak için önlem alabileceklerini belirtti.
2024'te Çin'den Meksika'ya yapılan tam yıllık ithalat 2023'e kıyasla %15 artarak 1,42 milyon TEU'ya (20 ft eşdeğer konteyner) ulaştı. Kanada'ya yapılan ithalat ise Çin'den %16 artarak 1,8 milyon TEU'ya ulaştı.
Sand şunları söyledi: "Nakliyeciler, Çin'den ithalata uygulanan tarifelerden kaçınmak için Meksika ve Kanada'yı ABD'ye arka kapı olarak kullanıyor. Trump, Meksika ve Kanada'dan yapılan ithalata %25 oranında tarife uygulayarak ve bu ülkeleri arka kapı olarak kullanmayı daha az cazip hale getirerek bu eğilimi durdurmaya yemin etti.
"Eğer nakliyeciler doğrudan ABD'ye ithalat yaparken tarifelere ek olarak yeni liman ücretleriyle karşı karşıya kalırsa, bu durum durumu tekrar değiştirebilir ve Çin'den Meksika ve Kanada'ya yapılan ithalatın daha da artmasına neden olabilir. İronik olarak, Trump dolaylı olarak korunmaya çalıştığı şeylerden birini yönlendiriyor olabilir.
"Hatta bunun ABD'ye hava yoluyla gönderilen malların miktarında bir artışa yol açtığını bile görebiliriz.
"Bu liman ücretlerinin olası sonuçlarını ve beklenmeyen yan etkilerini kesin bir şekilde tahmin etmek imkansızdır, bu da durumu hem ABD ithalatçıları hem de taşıyıcıları için zorlu hale getirmektedir."
Xeneta tarafından analiz edilen taşıyıcı filoları verileri, COSCO'nun yalnızca küresel ilk 10'daki tek Çinli taşıyıcı olması değil, aynı zamanda filosunun neredeyse üçte ikisinin Çin'de inşa edilmesi ve sipariş defterinin %90'ının Çin tersanelerinden gelmesi nedeniyle ağır bir darbe alacağını gösteriyor.
İlk 10'daki başka hiçbir taşıyıcının filosunun %50'sinden fazlası Çin'den gelmiyor. Bu durum, Çin yapımı gemiler için liman ziyaretlerini en aza indirmek amacıyla gemileri seferler arasında yeniden tahsis etme ve programları ayarlama konusunda onlara daha fazla seçenek sağlıyor.
Xeneta analizine göre, sipariş defteri tarafında, mevcut sipariş defterinin yarısından fazlası Çin tersanelerinde bulunan Avrupalı taşıyıcılar (MSC, Maersk, CMA CGM ve Hapag-Lloyd) da etkilenecek.
Xeneta, ONE hariç diğer Asyalı taşıyıcıların sipariş defteri ücretinden etkilenmeyeceğini sözlerine ekledi.
Sand ayrıca, "ABD'ye mal ithal etmenin daha da yüksek maliyetlere yol açma tehdidi çok ciddiye alınmalı, ancak bunun ABD'li işletmeler ve nihayetinde tüketiciler üzerindeki etkisi nedeniyle gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceği henüz belli değil." dedi.
“Xeneta müşterileriyle yaptığımız görüşmelerden, ABD Yönetimi'nden çıkan her kelimeyi izlediklerini ve dinlediklerini anlıyoruz, ancak çok fazla belirsizlik var ve tedarik zincirleri hakkında aceleci kararlar almadan önce seçeneklerini açık tutuyorlar ve sabırlı davranıyorlar.”
Trump, bu ayın başlarında Meksika ve Kanada'ya uyguladığı yüzde 25'lik gümrük vergilerini, her iki ülkeden de sınır güvenliği konusunda anlaşma sağlanması karşılığında durdurmuştu.
Washington ve Meksika, tarifelerin uygulanmasını bir ay süreyle durdurmak için son dakika anlaşmasına vardı. Trump yönetimi, dramatik bir son dakika hamlesiyle, iki taraf sınır güvenliği ve uyuşturucu kaçakçılığı konusunda bir anlaşma yaparken Kanada'ya uygulanan tarifeleri bir ay süreyle durdurmayı da kabul etti.
Ancak Trump dün Truth Social'da yaptığı paylaşımda, "Ülkemize Meksika ve Kanada'dan çok yüksek ve kabul edilemez seviyelerde uyuşturucu gelmeye devam ediyor" dedi ve bu uyuşturucuların büyük bir yüzdesinin, çoğunluğu fentanil formunda olmak üzere, Çin'de üretildiğini ve tedarik edildiğini ekledi.
Trump, "2 Nisan karşılıklı tarife tarihi tam olarak yürürlükte kalacak" dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.