A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Gemİ enkazından askerİ karakol tartışması

KARAS REKLAM
Gemİ enkazından askerİ karakol tartışması
ABD ve Çin, Filipin'deki gemi enkazından askeri karakola dönüşen karakol konusunda tartışıyor

Pekin, Filipinler'e Güney Çin Denizi'ndeki denizcilerin enkazını kaldırmasını emrederken, gemi potansiyel parlama noktası haline geldi

ABD ve Çin, Filipin'deki gemi enkazından askeri karakola dönüşen karakol konusunda tartışıyor

Pekin, Filipinler'e Güney Çin Denizi'ndeki denizcilerin enkazını kaldırmasını emrederken, gemi potansiyel parlama noktası haline geldi

Güney Çin Denizi'nde önemli bir askeri karakola dönüştürülen paslanan bir gemi konusunda Filipinler, ABD ve Çin arasında uluslararası bir tartışma büyüyor .

İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma harap durumdaki gemi, 1999 yılında Filipinler tarafından Güney Çin Denizi'ndeki küçük bir resif üzerinde kasıtlı olarak karaya oturtuldu ve küçük bir birlik, oldukça tartışmalı sularda ülkenin iddiasını üstlenmek için gemide kalmaya devam ediyor.

Stratejik açıdan önemli olan Güney Çin Denizi, Çin ile Güneydoğu Asya ülkelerinin rekabet halindeki toprak iddialarına tabidir ve potansiyel bir parlama noktası olarak değerlendirilmektedir.

Ülkenin giderek daha fazla Çin'i saldırganlıkla suçlamasıyla ve karşılıklı savunma anlaşması bulunan ABD ile daha yakın ilişkiler kurmaya çalışmasıyla, mevcut Filipin cumhurbaşkanı Ferdinand Marcos Jr. döneminde gerginlikler yoğunlaştı.

Cumartesi günü Çin, sahil güvenliğinin bir Filipin sahil güvenlik gemisine tazyikli su sıkmasının ardından Filipinler, ABD, AB, Fransa, Japonya ve Avustralya'nın kınamasına neden oldu . Filipinler, Spratly Adaları'ndaki İkinci Thomas Shoal'da karaya oturan BRP Sierra Madre gemisindeki birliklerine yiyecek, su, yakıt ve diğer malzemeleri ulaştırmaya çalışıyordu.

Çin o zamandan bu yana paslanan geminin kaldırılması yönündeki taleplerini tekrarlarken, Çin'in Manila büyükelçiliği Washington'u “Filipinler'in BRP Sierra Madre'yi elden geçirme ve güçlendirme girişimlerini kışkırtmak ve desteklemekle” ve “Güney Kore'yi ısrarla sansasyonelleştirmek için müttefiklerini bir araya getirmekle” suçladı. Çin Denizi meselesi”.

Büyükelçilik, "Güney Çin Denizi'nin bölge dışındaki ülkelerin karışacağı, anlaşmazlık çıkaracağı ve çatışmaları kışkırtacağı bir avlanma alanı olmadığını da vurgulamak isterim." dedi.

Dışişleri bakanlığı ayrıca ABD'yi, Filipinler ile yaptığı karşılıklı savunma anlaşmasıyla Çin'i tehdit etmekle suçladı.

Bir bakanlık sözcüsü, "ABD, Çin'in egemenliğini ihlal ettiği için Filipinler'i küstahça destekliyor ancak bu hamleler başarılı olmayacak" dedi.

ABD, anlaşmazlığın iddia sahibi olmasa da, Güney Çin Denizi'ni ulusal çıkarları açısından hayati önemde görüyor ve Filipinler ile ortak bir savunma anlaşması var.

Salı günü ABD savunma bakanı Lloyd Austin, mevkidaşı Filipin ulusal savunma bakanı Gilberto Teodoro Jr. ile yaptığı görüşmede "ABD-Filipinler ittifakının sert doğasının" altını çizdi.

Austin, iki ülke arasındaki, kamu gemileri ve kuvvetleri silahlı bir saldırıya maruz kalırsa ABD'nin Filipinler'i savunacağını öngören anlaşmanın, Güney Çin Denizi'ndeki sahil güvenliği de kapsadığını yeniden doğruladı.

Çin, Sierra Madre'nin karaya oturduğu batık resif olan İkinci Thomas Shoal da dahil olmak üzere Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamını talep ediyor; ancak 2016 yılında Lahey'deki uluslararası bir mahkeme tarafından kapsamlı iddialarının hiçbir yasal dayanağı olmadığı tespit edildi .

Çin dışişleri bakanlığı Salı günü kararı reddettiğini yineledi. Açıklamada, "Güney Çin Denizi tahkimi, ABD'nin perde arkasında ipleri elinde tuttuğu, hukuk adına sahnelenen saf bir siyasi dramaydı" denildi.

Manila sık sık Çin sahil güvenliğini Sierra Madre'deki birliklerine ikmal görevlerini engellemekle suçladı.

Şubat ayında Filipin sahil güvenliği Çinli mevkidaşını, Filipinler'deki Ayungin Shoal olarak bilinen Second Thomas Shoal'daki birliklerine yiyecek ve malzeme götürmek için bir donanma misyonunu desteklemeye çalışırken gemilerinden birine " askeri düzeyde" lazer yöneltmekle suçladı. ve ülkenin münhasır ekonomik bölgesi içinde yer almaktadır.

Çin ulusal savunma bakanlığı sözcüsü Wu Qian, Salı günü yaptığı açıklamada, sahil güvenliğinin Filipin gemisini "yasalara uygun olarak bloke ettiğini ve kolluk kuvvetlerine uyarı tedbirleri aldığını" söyledi.Analistler, Çinli yetkililerin, Filipinler'in gemilere insani yardım malzemeleri ile inşaat veya askeri malzemeler tedarik etme girişimleri arasında tarihsel olarak ayrım yaptığını söyledi.

Çin bakanlığı, saldırının yalnızca Sierra Madre'ye inşaat malzemeleri taşıyan Filipin gemilerini hedef aldığını ileri sürdü.

Çin, son tazyikli su olayının bir "uyarı" olduğunu ve her zaman "rasyonel itidal" uyguladığını söyledi. Ayrıca Filipinler'in toprakta kalan Sierra Madre'yi çekmesi yönündeki taleplerini de yineledi ve Filipinler'in daha önce onu kaldıracağına söz verdiğini söyledi ancak bu iddia Manila'daki yetkililer tarafından reddedildi.

Filipin dışişleri bakanlığı, İkinci Thomas Shoal'daki "kalıcı istasyonun" Çin'in 1995 yılında yakındaki Mischief Reef'i "yasadışı işgaline" yanıt olarak kurulduğunu söyledi.

Açıklamada, "Filipinler'de bir askeri istasyonun kendi yetki alanlarında konuşlandırılması, Filipinler'in doğal bir hakkıdır ve herhangi bir yasayı ihlal etmez" denildi.

Filipinler ulusal güvenlik konseyi sözcüsü Jonathan Malaya, ülkenin "Ayungin Shoal'ı asla terk etmeyeceğini" söyledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!