Japonya hükümeti, 2022'de yürürlüğe giren Ekonomik Güvenlik Teşvik Yasası'nın hükümlerini temel alarak ülkenin gemi inşa endüstrisini canlandırmak için Haziran ayında yeni bir ulusal politika planı açıklayacak. Amaç, bir zamanlar dünyanın önde gelen endüstrisi olan bu sektörde kaybedilen zemini geri kazanmak ve Japon tersanelerini Trump yönetimiyle ticaret görüşmelerinde kaldıraç olarak kullanmak.
Tokyo, atıl gemi inşa ve onarım kapasitesini yeniden canlandırmayı ve hem Japonya'da hem de yurt dışında yeni tesislerin inşasını desteklemeyi planlıyor.
Japonya ve ABD, Japon tersanelerinin otomobil ve LNG gemileri inşa etmeyi ve ABD'deki gemi inşa varlıklarına yatırım yapmayı teklif ettiği bir Japonya-ABD gemi inşa canlandırma fonu oluşturmaya yakın.
Askeri alanda da işbirliği görüşülüyor; savaş gemileri ve buzkıranların inşasından, Çin'den bağımsız bir Japonya-ABD deniz lojistik zincirinin oluşturulmasına kadar.
Çin şu anda dünyadaki gemi inşa kapasitesinin %70'ini, onarım kapasitesinin ise yaklaşık %90'ını kontrol ediyor. Karşılaştırmak gerekirse, 1990'ların başında Japonya'nın küresel gemi inşa sektöründeki payı yaklaşık %50 iken, bugün bu oran sadece %10'dur.
Japonya'da gemi inşa sektörü, Mitsubishi Heavy Industries, Imabari Shipbuilding ve Japan Marine United gibi şirketlerin küresel pazara hakim olduğu 1980'lerde zirveye ulaştı. Ülke bugün Çin ve Güney Kore'nin jeopolitik gerginlikleri ve rekabeti karşısında endüstriyel altyapısını yeniden inşa etmek için aktif bir çaba içinde. Kore.
#japonya #gemiinşası #denizgüvenliği #ABD
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.