Haber: HELİN ŞAHİN
Denizci Koray Karagöz, hayatının “Seyir defteri” olan ve 16 yaşından bu yana kaleme aldığı şiirlerini bir araya getirerek kitaplaştırdığı,“Turkuaz Seneryo” adlı kitabının tüm gelirini depremzede öğrencilere burs olarak veriyor.
KRY Coating & Denizcilik'in kurucusu kaptan Koray Karagöz'ün 16 yaşından beridir kaleme aldığı şiirler "Turkuaz Senaryo" adıyla kitaplaştırıldı. Basılan kitabın tüm geliri İTÜ Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından burs verilen depremzede öğrencilere aktarılan kitabın ikinci baskısı yapıldı.
YENİDEN DÜNYAYA GELSEM YİNE DENİZCİ OLMAK İSTERİM
Bize kendinizden söz eder misiniz?
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 1997 yılında mezun oldum. Denizci bir aileden gelmedim. İTÜ, Boğaziçi ve ODTÜ’de okumak istediğim için teknik bölümleri seçtim. Sonradan okulu ve denizciliği çok sevdim. Tekrar dünyaya gelsem yine denizci olmak isterim. Kızım ve oğlumun da denizci olmasını çok isterim. İstanbul doğumluyum ancak ailem Trabzonlu’dur. Bende sıkı bir Trabzonsporluyum. İleride Trabzonspor Başkanı olmayı çok isterim. Sosyal yaşantımda teknemde zaman geçirmeyi seviyorum. Evcil hayvanlarımızla zaman geçiriyoruz. Çocuklarım çok hayvanseverdir.
KİTAP YAZMAYA DEVAM
Şiir kitabınızın hikayesini anlatır mızınız?
16 yaşımdan bu yana yazdığım şiirlerimi birleştirdiğim kitabım yeni çıktı. Geleceğe bir hatıra bırakmak için yazdım. Kitabın tüm gelirleri depremzede bursiyer öğrencilerimize aktarılıyor. Şiir yazmaya devam ediyorum. Kitap da yazmayı düşünüyorum. Denizciliğe dair de olabilir. 1990 yılında henüz lise bir öğrencisiyken edebiyatı sevmeyen edebiyat öğretmenimin verdiği ödev sayesinde tanıştım şiirle. Oysa ortaokul edebiyat hocamız Cafer Özkan ne kadar çok sevdirmişti edebiyatı bize, hepimize. Bu satırları yazabileceğime beni inandırdığı için ilk ona teşekkür ederim. Sonra öncelikle hayatıma giren, anılarımı ve mısralarımı süsleyen herkese çok teşekkür ederim. Ve aileme tabii, beni yetiştiren rahmetli anneme, babama, doğduğundan beri her koşulda benim yanımda olan kız kardeşime, kitaba adını gözleri ile veren sevgili eşime, 6 mat A’ya-YDO 92’ye… Ve en büyük teşekkürüm Deniz’e, Mavi’ye.
220 ÖĞRENCİYE BURS VERDİK
Sosyal alanda aktif çalışmalarınız nelerdir?
İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardımlaşma Vakfı başkanıyım. Vakıfta depremzede öğrenciler başta olmak üzere maddi durumu iyi olmayan öğrencilere burs veriyoruz. Geçen yıl 220 öğrenciye burs verdik. Maddi durumu kötü olan 80 denizci aileye destek sunuyoruz. Akademisyenlerimiz var, onların yurtdışındaki kariyerlerini tamamlamaları için yardımlarda bulunuyoruz. Tuzla’da 10 yataklı bir huzurevi ile anlaşmamız var. İhtiyacı olan kişilere bu yardımı sağlıyoruz. Kadıköy’de Gündüz Aybay Denizcilik ve Eğitim Merkezimiz var. Orada bey babalarımıza ev sahipliği yapıyoruz. Sivil toplum kuruluşu çalışmalarımızı orada yapıyoruz.
ÇİN GEMİ ÜRETİMİNDE BİR NUMARA
İş yaşantınızdan biraz bizlere bahseder misiniz?
Hep kimyasal tankerlerde çalıştım. Kimyasal madde taşıyan gemilerdir bunlar. Bunlarda kaptanlık yaptım. 2004 yılında Amerikalı bir denizcilik firmasında görev alan ilk Türktüm. Daha sonra 2006’da Marine Line Türkiye’yi kurduk. Burada kimyasal tankerlerin kaplamasını yapıyoruz. Sektöre hakimiz. Yüzde 87’lik bir payımız var. 2021 yılında denizcilik dışında aynı kaplamayı endüstri alanında kullanmaya başladığımız bir firma da kurduk. Dünyada en çok marine line kaplanan gemi sayısı Türkiye’dedir. Yeni gemi inşaası artık eskisi gibi yapılmıyor. Çin şu an daha uygun. Bizde hem çelik pahalı hem de işçiliğimiz çok pahalı. Bankalar kredi ve teminat mektubu da veremediği için Çin ile rekabet edemiyoruz. Devlet yardımı olması gerekiyor ama bu şu an yok. Devlet teşvik ve kredilerle bu pazarı yeniden harketlendirmeli. Ama artık Türkiye’de kimyasal tanker üretimi yapılmıyor. Eskiden Avrupa bizi tercih ederken artık o pazarı kaybettik. Çin maliyet olarak daha elverişli. Çin tersaneciliği de öğrendi. Harıl harıl gemi yapıyorlar. Hindiztan, Vietnam, Bangledaş ve Malezya gibi ülkeler de bu pazara girmeye çalışıyor. Kimyasal tankerde biraz piyasayı kaçırdık. Kablo döşeme, tarama gemileri veya balıkçı gemileri gibi özel amaçlı yapılan gemiler var. O gemilerde güzel iş yapıyoruz. Yat sektöründe gayet başarılıyız. Hem Tuzla hem de Antalya’daki tersanelerde iyiyiz.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.