A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
gazetemiz reklamı

ASCO ilk "Handysize" ölçüm tankını devreye aldı

İlk "Handysize" gemi "Azerbaijan Hazar Sea Shipping" CJSC (ASCO) filosuna kabul edildi. Böylece ASCO kuru yük taşımacılığında yeni bir segmente girmiş oldu. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla gemiye tarihi topraklarımız Hocalı'nın adı verildi.

Çin Halk Cumhuriyeti'nde İstiklal Marşımızın okunmasıyla gemide üç renkli Azerbaycan Bayrağı göndere çekilerek "Hocalı" faaliyete geçirildi.

"Hocalı" gemisi, Cumhurbaşkanı İham Aliyev'in talimat ve tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanan ve ASCO Denetleme Kurulu tarafından kabul edilen Denizciliğin Stratejik Gelişim Programı çerçevesinde satın alındı. Söz konusu programda, ulusal denizcilik faaliyet coğrafyasının Hazar Denizi ötesinde genişletilmesi, uluslararası havzalarda yük taşıma potansiyelinin daha da artırılması, ayrıca yeni tip daha büyük gemilerin alımına ilişkin yatırım faaliyetlerinin finansmanı da yer alıyor. Yabancı sularda kargo taşımacılığının özel bir yeri vardır. 

Bu doğrultuda yürütülen çalışmaların devamı olarak ASCO, "Handysize" kuru yük gemisinin satın alınması projesinin finansmanı amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile işbirliği yaptı. Banka, ASCO'da uluslararası ilkelere uygun olarak oluşturulmuş kurumsal yönetim ve hesap verebilirlik sistemlerinin varlığı, operasyonlarda şeffaflığın sağlanması ve mali durumun sağlıklı olması dikkate alınarak, söz konusu projeyi devlet garantisi olmadan finanse etmeye karar verdi. Böylece geminin satın alınmasının finansmanının yüzde 70'i Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın sağladığı krediden, yüzde 30'u ise ASCO'nun iç kaynaklarından sağlandı.

"Hocalı" gemisi 38.593 ton yük taşıma kapasitesine sahiptir. Bu, ASCO'nun mevcut kuru yük gemilerinin taşıma kapasitesinin yaklaşık 8 katıdır. Geminin uzunluğu 180 metre, genişliği 30 metre, borda yüksekliği 15 metre, draftı 10,47 metre, maksimum hızı 15,7 metredir. Maksimum yük kapasitesi ile su hattı birçok sığ limana kolaylıkla girmesine olanak sağlar.

Belirtmek gerekir ki, "Hocalı" gemisinin yükleme sonrasındaki ilk seferi Güney Kore'nin "Bukpyung" limanından Amerika Birleşik Devletleri'nin "Portland" limanına kadardır. Böylece "Hocalı", Azerbaycan'ın bağımsız bayrağı altında Amerikan sularında seyreden ilk gemi olacak.

 

gazeteiz teklamı
Son Eklenen Videolar