© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

AB'den Türk Denizcilik Şirketine Yaptırım Kararı

AB’den bir Türk şirketine ‘Libya’ya askeri malzeme taşıdığı’ gerekçesiyle yaptırım kararı

AB liderler zirvesi öncesinde AB dışişleri bakanları Brüksel’de bir araya geldi. Toplantıda Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanlarının, Libya’ya yönelik silah ambargosunu deldikleri gerekçesiyle Türk, Ürdünlü ve Kazak birer şirket ile iki Libya vatandaşına yaptırım uygulama kararı aldığı bildirildi.

AB’nin Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanmasını isteyen Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin vetosu nedeniyle Belarus’a ise yaptırım kararı çıkmadı. Söz konusu şirketler havacılık ve denizcilik sektörlerinden. AB, Samsun merkezli Avrasya Shipping şirketinin “‘Çirkin’ isimli gemisi aracılığıyla silah ambargosunu deldiğini” açıkladı. AB’den yapılan resmi açıklamada, “Özellikle Çirkin gemisi 2020 Mayıs ve Haziran aylarında Libya’ya askeri malzeme taşımakla ilişkilendirildi” denildi.

Avrasya Shipping şirketinden henüz bir açıklama yapılmadı. Diğer yaptırım uygulanan iki şirketin Kazakistan merkezli Sigma Havayolları ve Ürdün merkezli Med Wave Shipping isimli denizcilik şirketi olduğu bildiriliyor. Fransız haber ajansı AFP, alınan yaptırım kararıyla birlikte şirketlerin AB’deki varlıklarının dondurulacağını, AB finansal piyasalarına erişimlerinin engelleneceğini ve AB içindeki şirketlerle ticaret yapmalarına izin verilmeyeceğini aktarıyor.

Birleşmiş Milletler, 2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden beri çatışmaların yaşandığı Libya’ya yönelik bir silah ambargosu kararı almıştı. Avrupa Birliği de Akdeniz’deki donanmasıyla bu ambargoyu denetliyor. AFP’nin aktardığına göre AB, ambargoyu delenlere dair istihbarat da topluyor ve bugün karar verilen ceza, AB’nin Libya’ya dair verdiği ilk yaptırım kararı oldu.

Ajansa göre bu karar, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler nedeniyle halihazırda gergin olan AB-Türkiye ilişkilerini daha da germe riski taşıyor.

Dışişleri Bakanlığından Türk Denizcilik Şirketinin yaptırım listesine alınmasına cevabı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “AB Dış İlişkiler Konseyi’nin bugünkü toplantısı sonucunda Libya bağlamında bir denizcilik şirketimizin de yaptırım listesine alınmasının bizim nazarımızda hiçbir değeri yoktur.

AB’nin İrini Operasyonu korsan Hafter’i ödüllendirmekte, BM tarafından tanınan Libya Hükümetini ise cezalandırmaktadır. Ülkemizin meşru hükümete yaptığı yardımlar ambargo ihlali olarak nitelenirken, BAE başta olmak üzere darbeci Hafter’e BMGK kararları hilafına karadan ve havadan silah gönderen ülke ve şirketlerin görmezden gelinmesi AB’nin taraflı tutumunun açık bir göstergesidir.

Bu tutumuyla AB’nin, uluslararası meşruiyetten yana bir tavır takınmak yerine, saldırganı mükafatlandıran İrini Harekatı’yla ortaya koyduğu çifte standartlı tutumunu sürdürmekte ısrar ettiği görülmektedir. Doğu Akdeniz’de tansiyonun düşürülmesi için gayret gösterilen bir zamanda böyle yanlış bir karar alınması ise son derece talihsizdir. AB bölgede güvenlik ve istikrar istiyorsa bu taraflı tutumundan vazgeçmeli, Türkiye ile istişare ve işbirliği içinde hareket etmelidir.” ifadelerine yer verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER