© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Arktik Deniz Rotasını Kullanmayacak

Alman denizcilik şirketi Hapag-Lloyd, Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzu eriyorken, şu anda açık olan Kuzey Kutup deniz geçişlerini kullanmayacak.

Hapag-Lloyd Kıdemli Sürdürülebilirlik Direktörü Jörg Erdmann; ''Hapag-Lloyd, Kuzeybatı Geçidi'ni veya Kuzeydoğu Pasajı'nı şu anda nakliye güzergahı olarak kullanmıyor, gelecekte de bunu yapacak herhangi bir plan yok” dedi.
Kuzey Kutbu'ndan geçen muhtemel rotadaki duruşuyla, Alman havayolu şirketi Fransız konteyner taşımacılığı şirketi CMA CGM'ye katıldı. Ağustos ayında CMA CGM , 500 gemisinin hiçbirinin “eşsiz doğal ekosistemler için önemli bir tehlike” teşkil edeceğinden Sibirya boyunca Kuzey Deniz Rotasını kullanmayacağını söyledi .
“Karbon bazlı fosil ve yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan parçacıklar küresel ısınmaya katkıda bulunuyor ve bu da ekosistemimize zarar verebilir. Bu pasajların çevreyi olumsuz etkilemeden yönlendirilebileceğinin garantisi olmadığı sürece, bunların kullanımı Hapag-Lloyd için de söz konusu değildir. ” dedi.
Erdmann'a göre, yukarıdaki deniz geçitlerinin konteynır nakliyesi için önemi, gemilerin Kuzey Kutup bölgesinden geçebilecekleri zaman penceresinin nispeten dar kalmaya devam etmesi nedeniyle hala sınırlı. Şu anda, bu rotaları düzenli olarak kullanmak zor olacaktır.
“Dahası, konteyner gemileri liner hizmetlerinde faaliyet gösterdiğinden, Kuzeybatı Geçidi ve Kuzeydoğu Pasajının kullanılmasıyla önerilen kısa mesafelerden zaman kazanıp kazanamayacağının uzun bir süre göz önünde bulundurmalıyız, özellikle de Daha büyük gemilerin taslaklarını veya gemilerin uygun buz sınıflarına sahip olmaları gerekebileceğini dikkate alarak ” dedi.
“Dolayısıyla, her şey göz önünde bulundurulursa, bu bölümleri kullanmanın arzuları hem ekolojik hem de ekonomik bakış açılarından çok dikkatli bir şekilde tartılır.”
Kuzey Kutbu'ndaki nakliye rotaları geleneksel olanlardan önemli ölçüde kısalıyorsa, gittikçe daha fazla nakliye şirketi, buzlanma yardımı olmadan çalışabilen buz sınıfı gemilere yatırım yapıyor.
Eylül 2019'un başında, NSR Kamu Konseyi'nin ilk çalışma toplantısı Vladivostok'taki 5. Doğu Ekonomik Forumu'nda (EEF) yapıldı. Toplantıda, Rosatom direktörü ortaya malların yaklaşık 80 milyon ton 2024 tarafından Kuzey Denizi Rotası üzerinden yıllık olarak sevk edilmesi planlandığını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER