© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Bilim Adamları Uyarıyor ama Sanayi Baskı Yapıyor!

Bilim adamları, İzlanda’nın balık yetiştiriciliği endüstrisini büyütmek için yeni yasalara karşı uyarıyorlar, ancak sanayi ilerleme için baskı yapıyor.

Bilim adamlarının İzlanda’daki yabani somon balığını çürütebileceğine inandıkları açık net balık çiftliklerinde yapılan beş kat genişlemenin, ülkedeki ekolojistlere karşı büyük su ürünlerini (Big Aquaculture)çukurlaştırıyor.

Gelecek ay, meclis tasarısının çiftlik ruhsatlarını 10 yıldan 16 yıla uzatması ve gözetim panellerinden eleştirmenleri çıkarması ve birincil izleme yetkilerini sanayiye devretmesi bekleniyor.

İzlanda Doğayı Koruma Vakfı'ndan Jon Kaldal, “Bir dönüm noktasındayız. Endüstriyel ölçekte açık net somon yetiştiriciliğinin devralınmasına izin verilirse, büyük kirliliğe neden olacak ve çiftlik balıklarının kaçma riskinde çarpıcı bir artış olacaktır. İzlanda kuzey Atlantik somonu için son sınırdır. ” açıklamasında bulundu.

Bilim adamları, bulgularını ortaya koymaları için sektörden baskı altında olduklarını söylüyorlar. Koruyucu, İzlandalı çevre bilimcilerine yönelik hedeflenen baskının kanıtlarını gördü, ancak bir misilleme korkusu birçok kişinin konuşmasını engelliyor. Bir bilim insanı; “Dikkatli olmak zorunda olduğumu hissettim, çünkü söylediğim her şey sektöre yarar sağlama potansiyeli açısından incelenecek.” açıklamasını yaptı.

Ülkedeki yoksul Westfjords bölgesinde takip edilebilecek yüzlerce yeni işle birlikte yıllık somon balığı hacminde 13.000 ila 71.000 ton arasında bir sıçrama kabul edildi. Endüstri liderleri bunu ülkenin somon üretimini yılda 200.000 tona çıkarabilecek hızlı bir genişlemenin “erken aşaması” olarak görüyorlar.

İzlanda’nın en büyük somon yetiştiriciliği şirketi olan Arnarlax’ın CEO’su Kjartan Olafsson; “Yeni parlamenter tasarı, sektörün büyümesini sağlamak için önemli bir adım. Muhtemelen 5 ila 10 yıl arasında, 70.000 tona ulaşacak çok yolumuz var. Faturanın dikkatli ama akıllı bir ilk adım olduğunu düşünüyorum. ” dedi.

Geçen yıl, Arnarlax Laugardalur kaleminde 200.000 somon kaybetti, bu sırada balık bakteriyel böbrek hastalığının (BKD) salgını sonrasında buzlu sulardan taşınmak zorunda kaldı. Ocak ayında 157.000 somon kaybedildi.BKD salgını net çiftlikleri açmakla ilgisi olmayan “İzlanda'daki ulusal bir veba” olarak nitelendirdi.

Arnarlax, İskoç Deniz Çiftlikleri'ne sahip olan çok uluslu Norveçli Salmar'a aittir. 25 yaşındaki varisi Gustav Magnar Witzoe, geçtiğimiz günlerde dünyanın en genç erkek milyarderiydi.

Ancak Norveç frenleri genişletmeye başladı. Salmar, İzlandalı şirkette çoğunluk hissesini satın alarak, Norveç makamları, yerel net somon stoklarının yirmi yılda % 50 oranında düştükten sonra açık net çiftlikler için yeni lisansların durdurulduğunu ilan etmeye başladı.

Her yıl Norveç'in çiftliklerinden tahmin edilen 200.000 somon balığı kaçışı ve araştırmalar, ülkenin nehirlerinin % 71'inin bu çiftlik kaçışları tarafından "genetik olarak kirletildiğini" gösteriyor.

İzlanda’nın Deniz Araştırma Enstitüsü, her bir ton balık çiftliği için birinin kaçacağını, bunun anlamı her yıl fazladan 7000 Norveç kaçışının yakında İzlanda’nın 80.000 yabani somon nüfusu ile karışabileceği anlamına geliyor. Anonimlik koşuluyla konuşan bir hükümet bilimcisi, “En kötü senaryoda, Westfjords'ta ortak olan küçük popülasyonlarda çok fazla genetik entegrasyon göreceğiz. Bir popülasyonun çökmesine neden olabilir. Bu alandan çıkan bir hibridizasyon çağlayanı da alabilirsiniz ve bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey olmaz. İzlanda’nın somon popülasyonları belirli bir evrimsel çizgiden geliyor ve biz çiftçilik genlerini tanıttığımızda bu biyolojik çeşitliliği riske atıyoruz. ” açıklamasını yaptı.

“Şimdi asıl endişem genetik kirlilik” dedi. “Görünüşe göre bu balıklar şimdi İzlanda'nın her yerinde, her yerde yakalanıyor. Bu somon Nordura'da yakalanırsa ne olacak? ” Yerel sineği balıkçılar, bir somonun geldiği nehri tanımlayabildiklerini söylüyor. Bir biyoçeşitlilik karnavalında, her nehrin kendi küçük nüfusu vardır. Eidur, istilacı somon türlerinin Nordura'da henüz yakalanmadığını, ancak bunun yalnızca bir zaman meselesi olduğuna inandığını reddetti.

Crammed açık ağ çiftlikleri, yayılmaları için ideal bir ortamdır ve bilim adamları, endüstrinin onları iflubenzuron, teflubenzuron ve emamektin benzoat gibi kimyasallarla öldürmeye çalıştıklarını, bozulmamış suları kirletebileceğini, karidesleri ve diğer deniz yaşamını kirletebileceğini söylüyor.

Zararlılara karşı kimyasal bir silah yarışının hayaletini artıran pestisitlere karşı bağışıklık kazanmış deniz biti ortaya çıkmaktadır. İzlandalı bir çevre bilimcisi “Buradaki kimyasalları beş yıl boyunca kullanabileceğimiz ve ardından kimyasallara bağışık olan zorlanmalar alabileceğimiz konusunda bilimsel tavsiyeler aldık” dedi.

Okyanuslardaki ekolojik ücretlere ek olarak, büyük miktarlarda balıkların kalemlere dolması sonucu oluşan kanalizasyon. Norveç Kirlilik Kontrol Kurumu'na göre yaklaşık 3.000 tonun üzerinde bir orta ölçekli balık çiftliği 50.000 kişilik bir şehir kadar atık üretebiliyor ve ötrofikasyon sorunları bunu takip edebiliyor.

Çevresel boşluk, dış giyim firması Patagonia'nın önderliğinde yeni bir film ve kampanya başlattı.

İzlanda’nın Bağımsızlık Partisi’nden sorumlu milletvekili olan Oli Bjorn, “Kapalı çember kalemlerde balık yetiştiriciliği için ekonomik teşvikler oluşturmaya daha fazla vurgu yapmak gerektiğini” söyledi. Yüksek maliyetlerine rağmen, çevreciler kapalı kalemleri endüstrinin geleceği olarak görüyorlar ve tüketicilerin sürdürülebilir şekilde çiftlik balıkları için daha fazla para ödeyeceklerini gösteren anketlere dikkat çekiyorlar. Kapalı konteyner çiftliklerinin maliyetinin yaklaşık yarısı, İzlanda'nın azaltmayı düşündüğü - ancak hangi kampanyacıların teknolojisini artırmak için tamamen feragat edilmek istediklerini, lisans ücretlerinden geliyor.

Bunun yerine Arnarlax, Norveç açık deniz petrol kulesi teknolojisini kullanan açık net çiftliklerin açık okyanuslara kaymasını savunuyor.

Böyle bir hamlenin potansiyel maliyetleri İzlanda’nın ekolojisine ve kendi imajına yükseltmesi olasıdır.

Bjorn'un dediği gibi: “Biz bir balıkçı ülkesiyiz ve genel hissimiz doğaya bakmak zorunda olduğumuzdur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER