© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Çanakkale Destanının Tanığı: Nusret Mayın Gemisi

Çanakkale Savaşları sırasında boğaza döşediği mayınlarla savaşın kaderini değiştiren cansız kahraman Nusret Mayın Gemisi...

Tarihe altın harflerle kazınan Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümü bugün. Çanakkale Savaşları denilince akla ilk gelen ve bu savaşların simgesi olan kahraman Nusret Mayın Gemisi'nin hikayesi... Almanya'nın Kiel şehrinde 1911 yılında inşa edilen Nusret Mayın Gemisi, 1913'te Osmanlı donanmasına katıldı. Nusret'in, 7 Mart 1915'te Çanakkale Boğazı intikal rotalarına döktüğü mayınlar, dünya tarihinin sayılı dönüm noktalarından birini belirledi. Yüzbaşı Hakkı Bey kumandasındaki gemi, 7-8 Mart gecesi, düşman gemilerinin girmesine çok az bir süre kala 26 mayını boğazın sularına döşedi. İtilaf kuvvetleri, Nusret'in döşediği mayınlarla Irresistible, Ocean ve Bouvet adlı 3 büyük gemisini kaybetti.

Nusret Mayın Gemisi, uzun yıllar donanmaya hizmet ettikten sonra 1962 yılında 'Kaptan Nusret' ismiyle kuru yük taşımaya başladı. Daha sonra Akdeniz'in derin sularında kalan Nusret, 1999 yılında bir grup gönüllünün girişimiyle karaya çıkarıldı, Tarsus Belediyesi'nce alınıp restore edildi. Yaklaşık 4 yıl süren çalışmanın ardından aslına sadık kalınarak yenilenen Nusret, 2003 yılında Tarsus'taki Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'na yerleştirilerek sergilenmeye başlandı. Nusret, içindeki müzesi, bal mumu heykelleri ve 3 boyutlu gezi alanıyla ziyaretçilerini tarihin derinliklerine yolculuğa çıkarıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER