© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Fransızların Akkuyu'ya Sızma Girişimi!

Türkiye'nin enerji açığının kapatılması adına faaliyete alınması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Nükleer Yapı Denetim işi için 5/Ekim/2020 tarihinde yapılan ihaleye katılan bir Türk firmasının yanı sıra, teklif veren firmalar arasında iki fransız kuruluşunun da yer alması oldukça dikkat çekti...

Düşman Fransa sanki bu iki kuruluşu ile Türkiye'nin en kritik noktalarından biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne sızma çabası içerisinde...

Bu iki Fransız kuruluşundan biri var ki, Türkiye'de faaliyeti Ulaştırma Bakanlığınca yasaklanmış, Ulaştırma Bakanlığı'nın bu kararı da danıştay kararı ile tescil edilmiş olan Bureau Veritas isimli firmadır.

Ancak Fransa, Paris merkezinden ihaleye bu firma kendilerinin Türkiye'deki Bureau Veritas ile bağlantısı olmadan ihaleye katıldığını ileri sürerek ihaleye katılma izni almış...

Ne var ki bu ihale sürecinde, önce ihaleye katılan tek Türk kuruluşu olan Türk Loydu'nın verdiği geçici teminat mektubunda bazı aksaklıklar olduğu gerekçesi ile Türk Loydu ihaleden çıkarılmış, ardından da Bureau Veritas  SA'nın verdiği geçici teminat mektubunda da bazı aksaklıklar görüldüğü için, Bureau Veritas da  ihaleden çıkarılmış. 

Ne var ki 16/ Ekim/2020 tarihinde, BV’nin ihale makamına itirazından dolayı ve teklif veren yine bir Fransız kurıluşu olan  Assystem Engeneerıng and Operatıng Servıces  isimli kuruluş tek kaldığı gerekçesi ile ihale yeniden yapılmak üzere, 5 ekim 2020 tarihinde yapılan ihale iptal edildi.

İhalenin askıya alındığı ve itirazın en geç 29/10’da sonuçlandırılacağı da kuruluşun resmi sitesinde duyuruldu.

Akkuyu Nükleer Güç santali gibi Türkiye'nin en kritik kurumunda denetleme işine, Türk denetleme kurumu yanında,  düşman Fransanın iki kurumu ile katılması Fransa'nın, Türkiye'nin kritik noktalarını ele geçirmek bir sızma harekatı olduğu ileri sürülüyor.

Yarın yapılacak İhale neticesinde Düşman Fransanın bu sızma girişiminde başarılı olup olamayacağını hep birlikte göreceğiz.

Deniz Ticaret Gazetesi

 

Teklif edilen rakamlar

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER