© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Kabotaj Kanunu Sabotaj Kanunu Olmasın!

Türk işletmesindeki Palau bayraklı 'KADOTUG' adlı römorkör, 'Transservice' adında, Yavuz sondaj gemisi için kullanılması planlanan bir dubayı alıyor. Römorkör, varış limanını Selanik olarak bildirip, çıkış izinlerini gerçekleştiriyor. Ancak römorkör İstanbul Boğazı'nı geçtikten sonra Kumkapı önlerine demirliyor ve bir gün sonrasında geminin çektiği duba, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait üç römorkör tarafından Haydarpaşa Limanı’na götürülüyor. Römorkör, en son 28 Eylül'de Haydarpaşa Limanı'nda sinyal veriyor ve ardından AIS cihazını kapatıyor.

Gemi trafiğini anlık olarak aktaran Marine Traffic sitesine bakıldığında ise römorkörün Selanik'te olması gerekirken, Haydarpaşa Limanı'nda olduğu gözüküyor.

Bu haberi Veryansın yazarı Erdem Atay köşesinde gündeme taşıdı. Bu durumun Kıyı Emniyeti'ne sorulduğunda, "İstanbul Liman Başkanlığı izin verdi" deniliyor, liman başkanlığının ise soruşturma başlattığına dair bilgi veriliyor.

Yazının devamı ise şu şekilde, Bildiğiniz gibi, Osmanlı Devleti'nin sonunu getiren kapitülasyonlar kapsamında, yabancı ülke gemilerine Türk denizlerinde sınırsız ayrıcalıklar verilmişti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olan Lozan Antlaşması’yla kapitülasyonlara son verildi. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926 yılında çıkardığı Kabotaj Kanunu ile Türkiye’nin deniz, göl ve akarsularında sadece ama sadece Türk vatandaşlarına ait gemilere, Türk bayraklı gemilere çalışma izni verilecekti. Yabancı gemilerin ise sadece Türk limanları ve yabancı ülkeler arasında insan ve yük taşıyabileceğine karar verilmişti.

Römorkörün hangi ülkenin bayrağını taşıdığına bakalım... Sonra bildirdiği varış noktası ve nihayetinde yolculuğun nihayetlendiği bölgeyi hatırlayalım.

Tüm keyifsiz süreçler tek bir adımla ve dahası o adıma ses yükseltmeyenlerin de katkısıyla gerçekleşir.

Türk denizcileri milli çıkarlar öne sürülerek yapılan kabotaj ihlallerinden bıkmıştır. Mavi Vatan'da başka bayrak istemiyoruz. Bunun adı ekonomik işgaldir ve askeri işgalden beterdir.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER