© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Kardak Krizinin Mimarı ile Kardak Kahramanı Aynı Dernekte Buluştu

Kardak Krizinin çıkmasına yol açan Hakan Şen ile Kardak Kahramanı Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen ‘Denizcilik Psikolojisi Derneği’nde buluştu. İki isim DPD'nin Danışma Kurulu'nda yer alıyor. Derneğin başkanlığını ise Med Marine'nin avukatı Çiğdem Ulukol yapıyor.

Kardak Krizinin çıkmasına yol açan Hakan Şen ile Kardak Kahramanı Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen ‘Denizcilik Psikolojisi Derneği’nde buluştu. İki isim DPD'nin Danışma Kurulu'nda yer alıyor. Derneğin başkanlığını ise Med Marine'in avukatı Çiğdem Ulukol yapıyor.

Kardak Krizi nasıl çıkmıştı?

Tarih 25 Aralık 1995, 'Figen Akat' isimli çimento yüklü Türk bandıralı kargo gemisi Kardak'ta kayalıklara oturdu. Kendi imkanıyla kurtulamayan gemi Türkiye'den yardım istedi. Özel şirketler buna talip oldu. Ancak devlet kurtarma işini kendi üstlendi. Med Marine'in sahibi Hakan Şen ise, gemi kurtarma işinden kazanacağı milyon dolarları başkasına kaptırmamak için anlaştığı bir Yunanlı kurtarma şirketini devreye soktu.  

Yunanlı kurtarma şirketi alelacele Figen Akat gemisinin yardımına koşarak halatlarını bağlamaya başladı. Geminin kaptanı buna itiraz edince Yunanlı römorkörün yanına 3 tane Yunan savaş gemisi gelerek  geminin kaptanına, bulunduğu yerin Yunan karasuları olduğunu, kurtarma operasyonuna  itiraz edemeyeceğini bildirdi.  Figen Akat gemisinin sigorta acentası da bu arada olaya müdahale etmeye çalışıyordu. Türk hükümetinin olaya el atmasıyla Türk askeri gemileri de Figen Akat gemisinin yanına geldiler. 

Bunlar olup biterken, Yunanlı römorkör çoktan Figen Akat gemisini çekmeye başlamıştı. Ancak geminin halatlarının bir anda römorkörün pervanesine dolaşması sonucu, halatların kesilmesiyle birlikte serbest kalan  gemi Türk savaş gemilerinin yanına sürüklendi.  Gemi devlete ait Türk römorkörüyle Güllük Limanı'na çekildi. Bu olaydan sonra ise meşhur Kardak Krizi yaşandı.

Türkiye ve Yunanistan’ı savaşın eşiğine getiren kriz sırasında SAT Komando Tim Komutanı olarak görev yapan Ali Türkşen ise, benzin parasını cebinden verdikleri botla Yunan Donanması’nın ablukasını yararak Kardak kayalıklarına çıkıp Türk Bayrağını dikmesiyle sonuçlanan Kardak'ın kahraman komutanı oldu.

 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER