© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Maersk Kızıldeniz göçüne katıldı

Son 11 gün içinde Husiler, İranlılar ve Somalililer tarafından gerçekleştirilen bir dizi saldırının ardından Kızıl Deniz ve Umman Denizleri'nden daha fazla sayıda geminin yönünü değiştiriyor.

Danimarkalı yolcu gemisi devi Maersk, kiraladığı bir çift gemisinin ( Lisa ve Maersk Pagani ) Birleşik Arap Emirlikleri'nde boşaltılan kargolarla yönlendirileceğini ve bunun bir haftadan fazla gecikmelere yol açacağını açıklayan son büyük isim oldu.

Maersk, müşterilere sunduğu bir tavsiye niteliğindeki açıklamasında, "Bu karar, mürettebatın, geminin ve kargonuzun güvenliğine öncelik vererek çeşitli faktörlerin dikkatle değerlendirilmesiyle alındı" dedi.

Filosunda İsrail bağlantılı gemiler bulunan diğer birçok nakliye şirketi de son günlerde benzer kararlar aldı. Örneğin İsrailli taşıyıcı ZIM, bazı gemilerinin varış noktalarına ulaşmak için Ümit Burnu üzerinden yola çıkacağını söyledi.

Maxar Technologies tarafından yayınlanan yeni uydu görüntüleri, Galaxy Leader otomobil taşıyıcısının 28 Kasım'da Yemen kıyısı açıklarında, yakınlarda konumlandırılmış bir destek ihale gemisiyle birlikte As Salif kıyı köyünün kıyısı açıklarında demirlediğini gösteriyor.

G7 başkanı Japonya tarafından yayınlanan bir bildiride, "Deniz güvenliğinin önemini vurgulayarak, tüm tarafları, tüm gemilerin seyir hakları ve özgürlüklerini yasal olarak kullanmalarını tehdit etmemeye veya bunlara müdahale etmemeye çağırıyoruz" denildi.

Bu arada ABD, Hint Okyanusu'ndan geçen tüm ticari gemileri, Kızıldeniz'deki birkaç çatışmanın ardından dikkatli olmaları konusunda uyardı.

ABD Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki bir kurum olan Denizcilik İdaresi, tüm gemilere "bu bölgelerden geçerken dikkatli olmaları ve bu bölgede gelişen tehditlerin farkında olmaları" yönünde talimat veren bir uyarı yayınladı.

ABD, gemilerin mümkün olduğunca İran'ın uluslararası sularından ve Yemen limanlarından kaçınmasını ve tehdit oluşturabilecek küçük tekneler ve insansız hava araçlarına karşı dikkatli olmalarını öneriyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER