© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Naylon Faturacı Med Marine'nin Oyunları Yargıtay'daki Dosyada İnceleniyor...

Devlet ihalesine alınmayan, Kılavuz ve Römorkör yönetmeliğine dava açan taraflardan biri olan, önceden de şirket bünyesinde çalıştırdığı kılavuz kaptanları, kılavuz kaptan olarak değil de römorkör personeli olarak gösterdiği için devlete ceza ödeyen ve hakkında 'naylon fatura' düzenlemekten şikayet bulunan Med Marine isimli şirketin İskenderun'daki 'Aqua Hercules' isimli gemiye el koyma operasyonundaki çirkin oyunlarını, Yargıtay dosyasındaki resmi evraklardan sizlere aktarmak istiyoruz.

Med Marine, önce İskenderun'da borcundan bağlı olan Aqua Hercules isimli gemiye kurtarma yapmış gibi biri 6 milyon dolar, diğeri ise 6.5 milyon dolar fatura kesiyor. Bu faturaları da şirket resmi muhasebe kayıtlarına işlemiyor. Ancak bu faturaların ödenmediği gerekçesi ile, Aqua Hercules gemisi için İskenderun'da icra takibi başlatıyor.

İskenderun İcra Dairesi ödeme emrini gemi ile bir bağlantısı, acenta sözleşmesi olmayan 'Turman' isimli gemi acentasına tebliğ ediyor. ( Bu arada Turman kaptan ataması gibi gösterdiği ve gemiye gönderdiği bir Gürcü gemicinin gemideki gemi mührünü kullanarak Turman firmasını acenta tayin etmiş. Daha sonra da bu gemici ayrılarak Türkiye'yi terketmiş)  İcra tebliğini alan Turman isimli acenta firması bu tebliğe itiraz etmeyerek icra kararını usulsüz olarak da olsa kesinleştirmiş oluyor.

Geminin sahibi olan Ropax1 KS, Türkiye'deki avukatı vasıtasıyla bu icra kararına itiraz ediyor.
Mahkekeme kayıtlarına, Turman isimli gemi acentası olan firmanın, donatanın acentası olmadığından bu şirkete yapılan  icra tebliği yok hükmündedir kararını veriyor. Yani Med Marine'nin başlattığı icra takibi düşüyor.

Mahkeme kararına itiraz eden Med Marine, bölge mahkemesine başvuruyor. Bölge mahkemesi de kararı yerinde bularak Med Marine'nin itirazını red ediyor.  Bölge mehkemesi kararına da itiraz eden Med Marine, bu kez karara itiraz için Yargıtay'a başvuruyor. Dosya şu an Yargıtay'da inceleniyor.

Bütün bunlar olurken, hakkında naylon fatura düzenlemekten şikayet edilen Med Marine hakkında maliye tarafından soruşturma başlatılıyor, Daha sonra konuyu incelemek için Ulaştırma Bakanlığı da bir müfettiş inceletmesi başlatıyor. Ne var ki, İncelemeyi yapan müfettiş, incelemesini bitirip raporu Ulaştırma Bakanlığı'na teslim ettikten sonra emekli oluyor ve nedense bu rapor hala Ulaştırma Bakanlığı'nda herhangi bir işlem yapılmadan bekletiliyor.

Bu arada İskenderun deniz çevrelerindeki  söylentiye göre; Med Marine gemiyi bir şekilde açık denize uluslararası sulara sürükleyerek operasyon yapacak, sonra da gemiyi kurtardım diye alıp Beyrut tarafına götürecekmiş...

Deniz Ticaret Gazetesi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER