© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Rusya IMO'ya Yeniden Seçilemedi

Cuma günü Birleşmiş Milletler gemicilik IMO konseyine yeniden seçilmek için yeterli oyu toplayamadı.

Rusya, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'in ülkelere Moskova'nın BM organının yürütme kolunun bir parçası olmasına izin vermemeleri yönünde çağrıda bulunmasının ardından Cuma günü IMO yönetim konseyine yeniden seçilmek için yeterli oyu toplayamadı.

Sonuç, Batı'nın Moskova'yı izole etme çabalarının önemli bir sınavı olarak görülen Ekim ayındaki seçimlerde BM'nin en üst düzey insan hakları organına geri dönme teklifinde başarısız olan Rusya için bir başka darbe oldu.

Geçtiğimiz yıl Moskova, BM havacılık dairesinin yönetim konseyine yeniden seçilmek için yeterli oyu toplayamadı.

Londra merkezli Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), uluslararası taşımacılığın emniyet ve emniyetini düzenlemekten ve kirliliği önlemekten sorumludur ve 175 üye devletten oluşur. Rusya 1958'den beri üyedir ve sürekli olarak IMO Konseyine yeniden seçilmiştir.

Cuma günü oylama devam ederken, 40 ülke gizli oylamayla IMO Konseyi'ne seçildi. Bunlar arasında Çin, Yunanistan, İtalya, Japonya, Liberya, Norveç, Panama, Güney Kore, İngiltere ve ABD yer alıyor.

Seçimlere katılmayan Ukrayna, Rusya'nın IMO Konseyi'nden çıkarılması için baskı yapmıştı.

Zelenskiy Pazartesi günü IMO Meclisi'nde uzak bir adreste yaptığı konuşmada, "Rusya'nın Uluslararası Denizcilik Örgütü'nde veya yönetim organlarında yeri yoktur, çünkü son yıllarda hiç kimse serbest denizciliğe Rusya'dan daha fazla zarar vermedi." dedi.

Rusya'nın IMO heyeti Cuma günü erken saatlerde Meclis'e Konsey'deki yerini hak ettiğini söyledi.

Rusya heyeti tercüme edilen yorumlarında, "Ülkemizin sadece bu yapıya değil, bir bütün olarak Örgüt'e sağladığı katkı dengeleyici ve yapıcı bir roldür." dedi.

Ekim ayında Rusya, IMO'nun tüm üye ülkelere adil muameleyi etkilediğini söylediği "dış baskı" nedeniyle tarafsız rolünden ayrıldığını söyledi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER