© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Tahıl anlaşması iki aylığına yenilendi

Rusya Çarşamba günü, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına rağmen Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde tahıl ihraç etmesine izin veren bir anlaşmanın iki ay uzatıldığını doğruladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, anlaşmanın ihtiyaç sahibi ülkelere yardım etmek için uzatıldığını ancak Rusya'nın anlaşmaya ilişkin genel durum değerlendirmesinin değişmediğini de sözlerine ekledi.

Rusya, geçen Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin yardımıyla anlaşmaya varılan anlaşmadan bu Perşembe günü bir dizi koşul karşılanmadığı takdirde çekilme tehdidinde bulunmuştu.

 

Zakharova gazetecilere verdiği demeçte, "Tahıl anlaşmasının uzatılması iki aydır. Dolayısıyla, küresel gıda güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak için sözde değil, eylemde bir şans var. Her şeyden önce, en muhtaç ülkelere yardım etmek." videolu bilgilendirme.

Rusya'nın koşulları, Rusya'nın silahlı kuvvetlerini Ukrayna'ya göndermesinden sonra Batı tarafından uygulanan bazı ekonomik yaptırımların etkisine karşı koymak için tasarlandı.

Talepler şunlardı: 

 

- Rus tarım bankasının (Rosselkhozbank) uluslararası bankacılık ödeme sistemi SWIFT'e yeniden kabulü

- Rusya'ya tarım makineleri ve yedek parça tedarikinin yeniden başlaması

- Rus gemileri ve kargoları için sigorta ve limanlara erişim üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması

- Rusya'nın Togliatti şehrinden Ukrayna'nın Odesa limanına amonyak pompalayan bir boru hattının eski haline getirilmesi

- Rus gübre şirketlerinin hesaplarının ve mali faaliyetlerinin blokesinin kaldırılması

Taleplerden herhangi birinin güvence altına alınıp alınmadığı belli değildi. Zakharova, onlar üzerindeki çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Açıkladığımız parametreleri uygulama zorunluluğundan hareket ediyoruz” dedi.

22 Temmuz 2022'de akdedilen İstanbul mutabakatlarına ilişkin temel değerlendirmelerimiz değişmedi ve bunların uygulanmasındaki çarpıklıklar bir an önce düzeltilmelidir."

17 Mayıs (Reuters)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER