© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi

Türkiye üçüncü nükleer santral için Çin’le görüşüyor

Türkiye, Mersin’de faaliyete geçen Akkuyu Nükleer Güç Santrali sonrası ikinci ve üçüncü nükleer tesisleri için etüt çalışmaları yapıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Salih Sarı dün ikinci nükleer santral için Güney Kore ve Rusya

ile; üçüncü nükleer santral için de Çin ile görüşüldüğünü açıkladı.

İstanbul’daki 5. Nükleer Santraller Fuarı ve 9. Nükleer Santraller Zirvesi’nde konuşan Sarı, ikinci nükleer santralin Sinop’ta inşa edilmesini planladıklarını ve bölgedeki gerekli etütlerin tamamlandığını kaydetti.

Sarı, şehir ismi vermeden üçüncü nükleer santralin Trakya bölgesinde planlandığını söyledi. 2015’te Anadolu Ajansı’na konuşan dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, üçüncü santral için Kırklareli’nin İğneada bölgesinin planlandığını söylemişti.

Bakanlığın üst düzey nükleer yetkilisi Sarı, dördüncü bir nükleer santral için saha araştırmaları yaptıklarını da belirtti.

Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Mersin’in Akkuyu bölgesinde “Yap-İşlet-Sahip Ol” modeliyle Türkiye’nin ilk nükleer santralini inşa ediyor.

İnşaatı süren tesise, seçimlerden önce Nisan’da düzenlenen bir törenle, ilk parti nükleer yakıt çubukları verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in video konferans yoluyla katıldıkları törende Akkuyu, nükleer tesis statüsüne geçerek resmi olarak açıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER