© © 2024 Deniz Ticaret Gazetesi. Tüm Hakları Saklıdır.

Yeni bakana bürokrat tuzağı mı? / A bureaucrat trap for the new minister?

Denizcilik Genel Müdürlüğü, “Gemiler için Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği” kapsamında, Mart ayında yetkilerini iptal ettiği bir kurumun yetkilerini 29 Mayıs 2023 tarihinde geri verdiğini duyurdu.

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün yayımlanan açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Daha önce yetkilerini iptal ettiği bir kuruluş tarafından, Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği kapsamında Türk Bayraklı gemilerin test, muayene, onay ve belgelendirme hizmetlerini yerine getirmek amacıyla yetkilendirme yapılmasının talep edildiği,

Bahse konu kuruluşa Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği kapsamında Bakanlıkça oluşturulan İnceleme, Tespit ve Denetim Komisyonu (İTDK) tarafından yetkilendirme denetimi gerçekleştirildiği ve denetimin olumlu sonuçlanmasını müteakip, bu kuruluş ile Bakanlıkları arasında 29.05.2023 tarihinde yetkilendirme protokolü imzalandığı bildirilmektedir.”

Aynı kuruluşun yetkileri daha önce iptal edilmişti. Yetkileri iptal edilen bu kuruluş,Ulaştırma Bakanlığını dava ederek yetkilerini geri almak istemesine karşılık davayı kaybetmişti. Kaybettiği dava için bir üst mahkemeye giden bu kuruluş, üst mahkeme de Ulaştıma Bakanlığını haklı bulunca, üst mahkemeyi de kaybetti, Bu kuruluş son olarak danıştay'a başvurmuştu.    Danıştay 10. Daire Başkanlığının kararı ile de, ‘Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği’ kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bbu kuruluş arasında imzalanan 10.03.2017 tarihli Yetki Devri Protokolü’nün Mart ayında iptal edilmişti.

Ne var ki, ükede yapılan genel seçim  sonrası, seçim sonuçları dahi tam alınmadan Ulaştırma Bakanlığı denizcilik bürokratları alelacele, 29 Mayıs 2023 tarihinde yayınlayarak bu kuruluşun yetkilerin geri verildiğini duyurdu.

Bu duyurudan sonra, akıllara gelen bir soru şu oldu, yeni Ulaştırma Bakanı'na denizcilik  bürokratları hatalı bir uygulama mı yaptırmak istediler. Bu sorunun cevabını yeni Ulaştırma Bakanından yakında denizcilik sektörü duyacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER