Yorum / Analizz ddosya haaber
İstanbul
10 Kasım, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
452 REKLAM

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı


KARAS REKLAM
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) son raporunda, deniz taşımacılığının geleceğine dair önemli tespitlere yer verdi. Raporda, jeopolitik istikrarsızlık ve iklim değişikliğinden kaynaklanan riskler nedeniyle deniz ticaretinin toparlanma sürecinin baskı altında olduğu belirtildi.
lakerda sinop reklam

KÜRESEL DENİZ TİCARETİ BASKI ALTINDA      

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) son raporunda, deniz taşımacılığının geleceğine dair önemli tespitlere yer verdi.  Raporda, jeopolitik istikrarsızlık ve iklim değişikliğinden kaynaklanan riskler nedeniyle deniz ticaretinin toparlanma sürecinin baskı altında olduğu belirtildi.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) son raporunda, deniz taşımacılığının geleceğine dair önemli tespitlere yer verdi. Raporun "Deniz Taşımacılığı 2024: Küresel Denizcilik için Zorluklar ve Fırsatlar" başlığı altında, deniz taşımacılığının geleceğine yönelik beş önemli bulguya yer verildi. Küresel denizcilik endüstrisinin mevcut durumu ve gelecekteki beklentilerine ilişkin kapsamlı bir analiz yapılan raporda jeopolitik gerilimlerin, iklim risklerinin ve ekonomik baskıların deniz taşımacılığını nasıl değiştirdiği anlatıldı. Raporda, karbonsuzlaştırma ve dijital inovasyona yönelik kritik ihtiyacın altı çizilirken şu önemli beş bulgu dikkat çekti:

STRATEJİK NOKTALAR GİDEREK SAVUNMASIZLAŞIYOR
1. Kilit nakliye yollarının hassasiyeti küresel tedarik zincirlerini tehdit ediyor: Süveyş Kanalı, Panama Kanalı ve Kızıldeniz gibi stratejik deniz geçiş noktaları, iklim değişikliği, jeopolitik çatışmalar ve bölgesel istikrarsızlıktan kaynaklanan aksaklıklara karşı giderek daha savunmasız hale geliyor.
2. Deniz ticareti toparlanıyor ancak riskler sürüyor:  Küresel deniz ticareti, 2022'deki düşüşün ardından toparlanarak 2023'te yüzde 2,4 büyüdü. Ancak jeopolitik istikrarsızlık ve iklim değişikliğinden kaynaklanan riskler, uzun vadeli toparlanma üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.
3. Yükselen navlun fiyatları enflasyonu artırıyor ve ekonomik büyümeyi tehdit ediyor: Darboğazdaki kesintiler ve artan işletme maliyetleri, özellikle gelişmekte olan küçük ada devletleri (SIDS) ve en az gelişmiş ülkelerde (LDC'ler) navlun oranlarını artırdı. Enflasyonu artırdı ve ekonomik büyümeyi baltaladı.
4. Nakliyenin karbondan arındırılması, filo yenilemesinin hızlandırılmasını gerektirir: Küresel denizcilik endüstrisinin düşük karbonlu operasyonlara geçişi, yüksek maliyetler, gelecekteki yakıtlara ilişkin belirsizlik ve alternatif yakıt teknolojilerinin yavaş benimsenmesi nedeniyle gecikti.

5. Ticaretin kolaylaştırılması ve liman verimliliğinin artırılması kritik öneme sahiptir: Liman verimliliğinin artırılması ve ticaretin kolaylaştırılması, özellikle iklim riskleri ve operasyonlar üzerinde artan baskılar karşısında, küresel deniz ticaretinin sürdürülebilirliğini ve verimliliğini sağlamak açısından kritik öneme sahiptir.

Google play

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!

YAT REKLAMI YABANCI