A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

Çin, ceza olarak" askeri tatbikatlar düzenliyor


KARAS REKLAM
Çin, ceza olarak" askeri tatbikatlar düzenliyor
Büyük ölçekli manevranın Tayvan ve Batı'ya bir sinyal olması amaçlanıyor. Pekin'deki komünist liderlik, birkaç gün önce yaşanan bir olay nedeniyle öfkeliydi.

Tayvan'da yeni cumhurbaşkanının göreve başlamasından birkaç gün sonra Çin , Doğu Asya ada cumhuriyeti çevresinde geniş çaplı bir askeri tatbikata başladı . Halk Kurtuluş Ordusu Doğu Bölümü sözcüsü Deniz Albayı Li Xi, "Bu aynı zamanda Tayvan'ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçler için ağır bir cezadır ve dış güçlerin müdahalesi ve provokasyonuna karşı ciddi bir uyarıdır" dedi. Çin devlet televizyonu CCTV'deki bir yorumda, Tayvan ayrılıkçılığına karşı "güçlü bir disiplin tedbirinden" bahsedildi.

Çin, Tayvanlı bağımsızlık yanlılarını kan dökmekle bile tehdit etti. Dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Pekin'de yaptığı açıklamada, Çin'in Tayvan'la "tam birleşme" yönündeki "büyük" planıyla karşı karşıya kalan bağımsızlık güçlerinin, parçalanmış kafatasları ve kanla son bulacağını söyledi. 

Ordu, deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri ve füze kuvvetleri perşembe ve cuma günleri Çin ile Tayvan arasındaki boğaz (Tayvan Boğazı) ve en dar noktası yaklaşık 130 kilometre genişliğindeki Tayvan çevresinde tatbikat yapacak. Tatbikatın yaklaşık bir yıl içindeki en büyük tatbikat olması bekleniyor.  

Tayvan Savunma Bakanlığı, askeri tatbikatı Tayvan Boğazı'nda barışı ve istikrarı tehdit eden "irrasyonel bir provokasyon" olarak kınadı. Tayvan Savunma Bakan Yardımcısı Po Horng-huei, bu seferki amacın açıkça Çin'in bölge üzerinde kontrole sahip olduğunu göstermek olduğunu söyledi. Taipei, Tayvan kuvvetlerinin denizde, karada ve havada "pratik eylemlerle özgürlük ve demokrasiyi savunmak" için konuşlandırıldığını söyledi.

Şimdi duyurulan tatbikatın arka planında muhtemelen yeni seçilen Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te'nin Pazartesi günü göreve başlaması olacak . Lideri olduğu Demokratik İlerleme Partisi (DPP) Ocak ayındaki başkanlık seçimlerini kazandı ve Tayvan'ın bağımsızlığını destekliyor. Pekin'de iktidardaki Komünist Parti, DPP'yi ayrılıkçılıkla suçluyor.

Uyarı aynı zamanda Tayvan'ın müttefikleri ve özellikle Pekin'i rahatsız edecek şekilde ada cumhuriyetine savunma durumunda destek garantisi veren ve ona düzenli olarak silah sağlayan ABD için de geçerli olmalıdır.

RUS 1

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!