A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Çİn, Kore'nİn Gemİ İnşa Sİparişlerİnİ Engelledİ


KARAS REKLAM
Çİn, Kore'nİn Gemİ İnşa Sİparişlerİnİ Engelledİ
Çin, Kore'nin Nisan Ayında Gemi İnşa Siparişlerinin Dörtte Üçünü Almasını Engelledi

Gemi inşa pazarında yeni siparişler için rekabet, Çin tersanelerinin art arda ikinci ay boyunca Güney Kore tersanelerinin dramatik bir şekilde önüne geçmesiyle artmaya devam ediyor. Analistler bunun iki ülke arasındaki strateji farklılıklarını gösterdiğini ve Çin'in gelecekte genişleyeceği bir konumun altını çiziyor.

Clarkson Research, artan farklılığı gösteren en son aylık rakamları yayınladı. Toplam 121 gemi için hesapladıkları toplam siparişler 4,71 milyon telafi gros tona ulaştı. Genel olarak, pazar yıllık bazda yüzde 24 arttı.

İki ülke genellikle, bazı aylarda siparişlerde neredeyse eşit bir bölünmeyle pazara hakim oluyor veya 2024'ün başında Güney Kore daha büyük toplam siparişler alıyor. Ancak Nisan ayında Çin tersaneleri toplam siparişlerin yüzde 76'sını aldı. Clarksons, 3,58 milyon CGT'yi temsil eden toplam 91 gemi hesaplıyor. Karşılaştırıldığında Güney Koreli tersaneler yalnızca 13 gemi veya yalnızca 670.000 CGT siparişi aldı. Bu sadece yüzde 14'lük bir pazar payını temsil ediyordu. Karşılaştırıldığında, Mart ayında Çin tersaneleri yüzde 43 alırken, Güney Kore tersaneleri yüzde 38 aldı.

Clarksons'ın rapor ettiği küresel sipariş defteri 129,9 milyon CGT seviyesinde bulunuyor ve birikmiş iş miktarı Nisan ayında sadece yüzde bir oranında azaldı. Sipariş defterinin yüzde 50'si (64,9 milyon CGT) Çin tersanelerinde bulunuyor. Güney Kore tersaneleri sipariş defterinin yüzde 30'unu (39 milyon CGT) elinde tutuyor.

Kore İhracat-İthalat Bankası Denizaşırı Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Güney Kore endüstrisinin seçici bir sipariş alma stratejisi izlediğini vurguluyor. Tersaneler, yüksek değerli yeni inşaların yanı sıra çevre dostu ve teknolojik açıdan gelişmiş gemiler için yeni gelişen teknolojilere odaklanıyor. 2024 yılının ilk çeyreğinde, Güney Kore tersanelerinin aldığı siparişlerin yarısından biraz fazlası sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) taşıyıcılarına yönelikti. Yeni ortaya çıkan çok büyük amonyak taşıyıcıları kategorisi, siparişlerin yüzde 20'sinden biraz fazlasını oluşturuyordu. Koreli gemi yapımcıları geçen yıl VLCC'ler için herhangi bir sipariş alamadı ve şu anda konteyner gemisi inşaat siparişlerinde bir yavaşlama görüyorlar.

Analistler Güney Kore'nin stratejisini sorguluyor. En yüksek fiyatlı gemiler arasında yer alan LNG taşıyıcılarına yönelik siparişlerin, çoğunlukla Katar'ın genişlemesiyle bağlantılı olarak Kore tersanelerinden verilen 104 sipariş nedeniyle zirveye ulaştığını belirtiyorlar. Qatar Energy, Çin ile en büyük LNG gemisi olan 18 Q-Max taşıyıcısı için büyük bir sözleşme imzalayarak siparişlerinin ikinci dilimini tamamladığını bildirdi.

Çin'deki tersaneler büyük üretim kapasitelerine sahiptir ve fiyat açısından oldukça rekabetçidir. Analistler, Çin'in artık daha önce Japon tersaneleri tarafından verilen orta büyüklükteki gemi inşa siparişlerinin daha fazlasını hedef aldığını vurguluyor. Geçen ay verilen Q-Max siparişine ek olarak, Çin tersaneleri 2024 yılında yeni konteyner gemileri için tek büyük siparişleri aldı. Çin tersaneleri aynı zamanda metanol yakıtlı gemiler de dahil olmak üzere yeni teknolojilere de girişiyor.

Bütün bunlar, ABD'nin Çin hükümetinin gemi yapımcılarına verdiği desteğe ilişkin bir ticari soruşturma başlatacağını duyurmasının ardından geldi. Beş ABD işçi sendikası, haksız rekabet ve sübvansiyonlu çeliğin Çin'in gemi inşasında hakimiyet kurmasına yardımcı olduğu iddiasıyla protestoya öncülük ediyor. Yerli gemi inşa yeteneklerini yeniden inşa etmek için tarifeler ve daha fazla ABD hükümeti desteği talep ediyorlar. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!