A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
14 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

İki Yeni Nükleer Denizaltıyı Hizmete Soktu

İki Yeni Nükleer Denizaltıyı Hizmete Soktu
Çin Donanması iki yeni Jin sınıfı Type 094A nükleer denizaltıyı hizmete soktu.

Çin askeri kaynaklarına göre, iki yeni iyileştirilmiş nükleer enerjiyle çalışan stratejik denizaltı, donanmanın 71. yıl dönümü için Çin’de donanmanın hizmetine girdi.

South China Morning Post’a göre, Type 094’ün yenilenmiş versiyonları olan nükleer enerjili balistik füze taşıma kapasiteli olan denizaltılar (SSBN) Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması’nın sualtı muharebe gücünü destekleyecek. South China Morning Post’a konuşan askeri kaynaklardan biri, “Denizaltıların radar, sonar ve torpidolar gibi teknolojik yükseltmeleri mevcut.” ifadesini kullandı. Type 094 veya Jin sınıfı, Nükleer Enerjili Balistik Füze Denizaltıları (SSBN) Çin donanmasının ikinci nesil SSBN’leridir.

Çin, 6 adet Type 094 denizaltı inşa etmeyi planladı ve 4’ü, geçen yıl Nisan ayında, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri’nin (PLA) 70. yıl dönümünü kutlamak için Shandong eyaletinin Qingdao’daki bir geçit töreninde sergilendi. Çin Donanmasına yakın başka bir askeri kaynak, geçtiğimiz yıl düzenlenen törenden beri 2 adet Type 094’ün donanmaya teslim edildiğini belirtti.

Çin’in yeni nesil SSBN türü Type 096 geliştirilme aşamasında. Pentagon’un “2019 Çin Askeri Güç Raporu” nda, Type 096’nın inşasının muhtemelen 2020’lerin başında başlayacağı belirtiliyordu. Londra Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanlarına göre, her biri 7000 km menzilli 12 adet balistik füze ile donatılmış yeni denizaltılar henüz hizmette değil.

Nükleer denizaltı bakımından ABD’nin gerisinde olsa da bölgesel kontrol açısından fazlası ile yeterli denizaltısı bulunmaktadır. Bunlardan 8000 tonluk 12 balistik füzeli eski Type 92 denizatlısının yanı sıra daha gelişmiş Type 94 denizaltısından 6 adet bulunmaktadır ve sayılarının 8’i bulması beklenmektedir.

Ayrıca nükleer tahrikli ve seyir füzesi atabilen oldukça eski, emekliye ayrılacak olan 2 adet 5500 tonluk Type 91 ve yeni ABD’nin Virginia sınıfı denizatlılarındaki gibi dikine atıcılardan seyir füzesi atabilen 7000 tonluk Type 93 denizaltılarından 3 tanesini devreye almış ve en az 1 tanesinin inşası devam etmektedir.

Yine bu denizaltıların daha gelişmişi olan Type 95 inşa edilmiş olup yeni reaktör denemeleri devam etmektedir. Ancak Çin nükleer denizatlılarının kronik gürültü sorunu tüm kaynaklarca kabul edilmektedir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!