A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

İzinsiz İtalya Kara Sularına Girdi!

KARAS REKLAM
İzinsiz İtalya Kara Sularına Girdi!
Akdeniz'de kurtarılan 42 göçmenle 2 hafta boyunca liman açılmayarak denizde bekletilen Sea-Watch 3 adlı yardım gemisi, izinsiz olarak İtalyan kara sularına girdi.

Libya'dan yola çıkan göçmenleri 12 Haziran'da kurtaran Sea-Watch 3 gemisi, 14 gündür güvenli bir liman açılmasını talep ediyordu.

İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında uluslararası sularda günlerce bekleyen gemi, sonunda bugün durumun kritikleştiği gerekçesiyle izinsiz de olsa İtalyan kara sularına girme kararı aldı.

İtalya kıyılarına 12 deniz mili kala "dur" ihtarı yapılan gemi bu uyarıya uymadı ve Lampedusa yönünde ilerlemeye devam etti. Gemi, Lampedusa limanına birkaç deniz mili kala durduruldu ve saatlerce limana yanaşma izni çıkmasını bekledi.

İtalya'nın göç karşıtı popülist hükümetinin bu ay kabul ettiği "2. güvenlik kararnamesi" uyarınca Sea Watch, izinsiz olarak İtalyan kara sularına girdiği gerekçesiyle 50 bin euro'ya kadar idari para cezası ve gemiye el koyulması riskiyle karşı karşıya. Geminin kaptanı da hapis cezası alabilir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise bu kararnameyi eleştirerek İtalya'ya "denizdeki kurtarma çalışmalarını engellemeye son vermesi" çağrısı yaptı.

Geminin 31 yaşındaki Alman kaptanı Carola Rackete'nin bugün Lampedusa limanıyla iletişime geçerek İtalyan kara sularına girme kararını bildirme anı İtalyan basınında yayımlandı. Ses kaydında Rackete'nin "İtalyan kara sularına girmek zorunda olduğumu bildirmek isterim. Gemimdeki insanların güvenliğini daha fazla garanti edemiyorum. Gemideki 42 kişiyi karaya çıkarmak zorundayım. Gemiyi çevireceğim ve İtalyan kara sularına gireceğim" dediği duyuluyor.

İtalya'nın göç karşıtı popülist hükümetinin bu ay kabul ettiği "2. güvenlik kararnamesi" uyarınca Sea Watch, izinsiz olarak İtalyan kara sularına girdiği gerekçesiyle 50 bin euro'ya kadar idari para cezası ve gemiye el koyulması riskiyle karşı karşıya. Geminin kaptanı da hapis cezası alabilir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise bu kararnameyi eleştirerek İtalya'ya "denizdeki kurtarma çalışmalarını engellemeye son vermesi" çağrısı yaptı.

'İzniniz yok'

Almanya merkezli bir sivil toplum kuruluşuna ait olan, Hollanda bandıralı Sea-Watch 3'ün kurtardığı 53 göçmenden 11'i acil tıbbi yardıma ihtiyaçları olduğu için gemiden alınarak İtalya'ya getirilmişti.

Gemideki diğer 42 kişi içinse çözüm bulunamamıştı. Sea Watch yetkilileri, İtalya, Malta ve Hollanda hükümetlerine yaptıkları taleplerin geri çevrildiğini belirtti.

Sea Watch örgütü, geminin en yakın güvenli liman olan İtalya'ya yanaşmasına izin verilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuruda da bulunmuştu. Ancak AİHM geçen Salı günü aldığı kararla bu talebi reddetti.

AİHM'in bu kararı üzerine Sea-Watch 3 gemisi, izinsiz de olsa İtalya'ya yanaşmayı deneme kararı aldı.

Sea Watch sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada, "Yeter, giriyoruz. Provokasyon için değil, gerekli olduğu için, sorumluluk adına" denildi.

Mesajda, geminin günlerdir İtalyan kara sularının hemen dışında beklemedeyken çizdiği rotayı gösteren bir harita ile haritanın üzerine yazılmış "Basta" (Yeter) ifadesinin yer aldığı bir görüntü de paylaşıldı.

Kaptan: Riskin farkındayım

Geminin kaptanı Carola Rackete de, "Lampedusa Limanı'na girmeye karar verdim. Karşı karşıya olduğum riskin farkındayım ama gemideki 42 kişi tükenmiş durumda. Onları güvenli bir yere taşıyorum" dedi.

Sea Watch'un sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, "14 gündür hiçbir siyasi ve hukuki çözüm bulunamadı. Avrupa bizi yalnız bıraktı. Kaptanımızın başka seçeneği yok" denildi.

Sea-Watch 3 gemisine yönelik yaptırımların ve hukuki sürecin masraflarının karşılanması için de sosyal medyada bir bağış kampanyası başlatıldı.

Sea Watch sosyal medya hesapları üzerinden banka hesap numarasını paylaşarak "Kaptanımız Carola deniz kanununa uyarak Sea-Watch 3 gemisindeki kurtarılan kişileri güvenli bir limana taşırsa, İtalya'da ağır cezalarla karşılaşabilir. Carola'ya insan haklarını savunmasında yardım edin, hukuki savunması için bağışta bulunun" denildi.

Sol muhalefet ve kiliseden göçmenlere destek

İtalya'da sol muhalefet partilerinden bazı milletvekili ve yöneticiler de Sea Watch gemisinin yanaşmayı planladığı Lampedusa adasına giderek destekte bulunacağını açıkladı.

İtalya'nın Sicilya adasından kuzeydeki Torino kentine kadar birçok yerde de günlerdir Sea Watch gemisindeki göçmenlere destek gösterileri yapılıyor ve hükümetin "kapalı limanlar" politikası protesto ediliyor.

Torino Başpiskoposu Cesare Nosiglia da hükümet izin verirse bu göçmenleri kendilerinin kabul ederek devlete yük olmadan kilise gelirleriyle ağırlayabileceklerini söylemişti.Salvini: Göçmenlerin sorumluluğunu Hollanda almalı

Özellikle sivil toplum kuruluşlarına ait yardım gemilerini hedef alan "kapalı limanlar" politikasının mimarı Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise, Sea Watch'un İtalya'ya yanaşma kararına sert tepki gösterdi. Salvini, geminin kaptanını "küçük palavracı" diye nitelendirdi.

Sea Watch gemisinin Hollanda bayrağı taşıması nedeniyle Hollanda hükümetine de seslenen Salvini, sosyal medyada yazdığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Hollanda hükümeti daha fazla hiçbir şey yokmuş gibi davranamaz: Hollanda bandıralı bir gemi yasaklara ve dur ihtarına uymayarak Lampedusa'ya doğru rota aldı. Bu bir provokasyon ve düşmanca bir eylemdir: Hollandalı mevkidaşıma daha önce de yazmıştım, şu an da İtalya'nın Lahey Büyükelçisi Hollanda hükümeti nezdinde resmi girişimde bulunduğu için memnunum. İtalya saygıyı hak ediyor: Hollanda'nın gemideki göçmenlerin sorumluluğunu almasını bekliyoruz."

Lampedusa Belediye Başkanı Salvatore Martello ise hükümetin Sea Watch hadisesini ele alış biçimini "medyatik bir skeç" diye tanımladı. Martello, adaya sık sık başka göçmen teknelerinin yanaşmaya devam ettiğini söyledi ve "Sivil toplum kuruluşu gemileri içinse kıyamet koparılıyor" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!