A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
11 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Karadenizde gemicilik krizin kıskacına giriyor

Karadenizde gemicilik krizin kıskacına giriyor
ABD dışişleri bakanlığı Pazartesi günü Washington'u, Moskova'nın Karadeniz'de Ukrayna'yı suçlama niyetiyle sivil bir gemiye karşı "sahte bayrak" operasyonu düzenleyebileceğine inandığı konusunda uyardı.

Ukrayna'da ve çevresinde tırmanan krizin keskin sınırında ve bu da daha fazla savaşçıyı Rusya ile savaşa sürükleme riski taşıyor.

NATO Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın liman tesislerini ve tahıl ihracat altyapısını bombalarken, Romanya bandıralı bir geminin bu hafta başlarında insansız hava aracı saldırılarında hasar gören iki gemiden biri olduğu Tuna Nehri de dahil olmak üzere Karadeniz bölgesindeki gözetimi artırdığını söyledi.

Savunma örgütünden yapılan duyuru, askeri ittifak ile Kiev arasındaki işbirliğini koordine etmek için bu ayın başlarında Litvanya'da düzenlenen bir NATO zirvesinde başlatılan NATO-Ukrayna Konseyi toplantısı sonrasında geldi.

Moskova, 11 gün önce Ukrayna ile Birleşmiş Milletler arabuluculuğunda yaptığı tahıl nakliye anlaşmasından geri adım attı ve o zamandan beri düşmanından gıda maddesi ihracatını engellemek için harekete geçti. 

NATO'dan yapılan açıklamada, "NATO ve müttefikleri, deniz devriye uçakları ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere, Karadeniz bölgesinde gözetleme ve keşif faaliyetlerini artırıyor" denildi.

NATO bildirisi, Moskova'nın Karadeniz'in uluslararası sularının bazı bölümlerinin seyrüsefer için “geçici olarak güvensiz” olduğu açıklamasını eleştirdi.

NATO'dan yapılan açıklamada, "Müttefikler, Rusya'nın Bulgaristan'ın münhasır ekonomik bölgesi içindeki Karadeniz'deki yeni uyarı bölgesinin yanlış hesaplama ve tırmanma için yeni risklerin yanı sıra seyrüsefer özgürlüğüne ciddi engeller yarattığını kaydetti."

Rusya, NATO üyesi Bulgaristan'ın münhasır ekonomik bölgesini de içeren bir bölgede Karadeniz'de deniz askeri tatbikatları için Hava Görevlerine Duyuru yayınladı.

NATO genel sekreter yardımcısı Mircea Geoană şunları söyledi: "Rusya sivil gemileri tehdit ediyor, barışçıl şehirleri terörize ediyor ve acımasız saldırılarıyla dünyanın kültürel mirasının bazı kısımlarını yok ediyor."

İngiltere Savunma Bakanlığı'na göre Moskova, Ukrayna'nın Karadeniz limanlarına giden gemilerin askeri hedef olarak kabul edilebileceği konusunda uyardı ve Ukrayna'ya abluka uygulamaya hazırlanıyor.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sergey Kotov devriye gemisi, İstanbul Boğazı ile Odesa arasındaki nakliye şeridinde devriye gezerek Güney Karadeniz'e konuşlandı" ifadeleri kullanıldı. alan artacak”

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya'nın bu haftaki saldırılarından birinin 60.000 ton tahılı yok ettiğini, bunun da 270.000'den fazla insanı bir yıl boyunca beslemeye yeteceğini söyledi. Ayrıca, Ukrayna'nın gelişmekte olan ülkelere yaptığı buğday ihracatının yaklaşık %70'ini kolaylaştıran Odesa'nın güneyindeki bir liman olan Chornomorsk'a Moskova'nın saldırılarının onarılmasının en az bir yıl süreceğini söyledi.

ABD dışişleri bakanlığı Pazartesi günü Washington'u, Moskova'nın Karadeniz'de Ukrayna'yı suçlama niyetiyle sivil bir gemiye karşı "sahte bayrak" operasyonu düzenleyebileceğine inandığı konusunda uyardı.

Bir gemi kiralama platformu olan Shipfix'in kıdemli ekonomisti Ulf Bergman, dün Splash Extra adlı kardeş şirkete, "Bu aşamada, en azından Karadeniz'in bazı bölgeleri ticari gemicilik için yasak olacak gibi görünüyor," dedi .

“Ana tahıl alternatifleri Kanada, Rusya, ABD, Arjantin ve Brezilya olacak ve muhtemelen Afrika, Orta Doğu ve Asya'daki pazarlarda ton-mil artışına yol açacak ve sonunda navlun oranlarının askıya alınmasından kaynaklanan darbeyi emecek. Tahıl koridoru," Xclusiv Shipbrokers'tan bir not önerdi.

Drewry'deki danışmanlar, savaşın Ukrayna'nın hasat kapasitesi üzerinde kaçınılmaz uzun vadeli etkileri olduğu düşünüldüğünde, Ukrayna'nın ortaklarının gıda güvenliğini sağlamaya çalışacaklarını savunurken, bu değişimin geçici olması pek olası değil.

Karadeniz çıkışlı navlun oranları, artan sıkışıklığa rağmen son 10 günde önemli ölçüde düştü. Signal'in verilerine göre, Karadeniz bölgesindeki Supramax tıkanıklığı, 2021'deki pandemi sırasında yaşanan rekor seviyelere yaklaşıyor.

Gemi izleme verileri, Romanya'nın Köstence'deki kapasitesi kısıtlı limanının yanı sıra Tuna'nın ağzında demirlemiş büyük gemi kümelerini gösteriyor.

Kaynak: Splash

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!