A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
14 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Med Marine'nin Gemiye El koyma, Devleti Kandırma Oyunu!

Med Marine'nin Gemiye El koyma, Devleti Kandırma Oyunu!
İskenderun Limanında Aqua Hercules isimli gemiye fatura oyunları ile el koyma operasyonu yaparken, diğer yandan da devleti kandırmaya mı çalıştın?

Med Marine'nin gemiye el koyma operasyonu, 3 nisan 2014 tarihinde İskenderun Liman Başkanlığı'nın, İskenderun 3.İcra Müdürlüğü'ne gönderdiği yazı ile başladı.

İskenderun Liman Başkanlığı, İskenderun 3.İcra Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda; ''Turman Gemi Acentası'na bağlı olarak 10 temmuz 2013 tarihinde Mısır/Portsaid limanından araç tahliye etmek üzere limanımıza gelen İngiliz bayraklı Aqua Hercules isimli roro gemisi değişik icra müdürlükleri kanalıyla haciz,tarafımızdan da seferden men kararı konulmuştur.''

Adı geçen gemi, 30 Mart 2014 tarihinde İskenderun Körfezi'nde çıkan şiddetli fırtına nedeniyle demir tarayarak bulunduğu yerden takribi 1 mil sürüklenmiş olup, halen aynı mevkide beklemektedir. Geminin tekrar uygun hale gelmesi için Liman başkanlığımızca adı geçen geminin Limak Port limanına çekilerek barındırılması talimatı verilmiştir.

Liman başkanlığının bu talimatı üzerine, gemiyi çekme görevi İskenderun Körfezi'nde devlet adına hizmet veren Med Marine'e verilmiş. Med Marine Aqua Hercules isimli gemiyi Limak Port Limanı'na çekmiş, 5 gün sonra da Limak Port Limanı'ndan yine çekerek liman demir alanına götürmüş.

Bu çekme  işlemleri sonucu gemiyi sahipsiz gören Limakport, 450 bin dolarlık fuzuli işgal, Med Marine de gemi kurtarma diye 6 milyon Dolarlık farura kestiler ve tahsil icin icra işlemine başladılar.

LimakPort'un fuzuli işgal bedeline yapılan itiraz ile görülen mahkeme sonucu Limak Port hizmetinin barındırma olduğu mahkeme kararı ise kesinleşirken, mahkeme kararında ayrıca geminin limana getirilme işinin de gemi kurtarma olmadığı mahkeme kararında yer aldı.

Ancak bu mahkeme kararına rağmen Med Marine 6 milyon dolarlık alacak için icra takibine devam ediyordu.

Bu işlerden neredeyse bir yıl sonra birden bire kimin, nasıl, nerden, hangi yetkiyle? Atadığı belli olmayan ''Gemi Adamı'' cüzdanı ortada görünmeyen, ancak pasaport kaydında gemici olduğu yazılı olan, bazı kayıtlarda 2. makinist olduğu ileri sürülen Elguja Dıasamıdze isimli Gürcü vatandaşı Aqua Hercules'in gemi kaptanı olarak ortaya çıktı.  

Bu  kişi 2 Mart 2014 tarihinde, Turman Deniz Acentesi'ne İskenderun 2. noterliğinden onaylı bir vekaletname ve acentelik anlaşması belgesi verdi.

Turman Gemi Acentesi, Gürcü vatandaşı Elguja Dıasamıdze'den acentelik sözleşmesi ve vekaletname aldığı aynı gün yani 2 Nisan 2014 tarihinde, bir yazıyla İskenderun Liman Başkanlığı'na bir yazıyla Aqua Hecules'in acentalığından istifa ettiğini bildirdi.

Bu arada da Med Marine isimli firma, Aqua Hercules isimli gemiden gemi kurtarma adı altında kestiği faturayla, alacağını tahsil için icra işlemlerine devam ediyordu.

Ancak geminin acentesi olarak bilinen Turman İskenderun 1.İcra Müdürlüğü'ndeki 2014/3240 sayılı icra dosyasına; ''5 Ağustos 2014 tarihinde, usulsüz tebliğ ve alacaklı tarafından Aqua Hercules isimli gemiye verilmiş bir kurtarma işlemi olmadığından, fahiş miktarlı takibe ve borcun tamamına itiraz ediyoruz, takibin durdurmasını taleb ediyoruz'' dediler.

Aqua Hercules üzerinde böyle hukuki işlemler sürerken, Med Marine 3 Nisan 2017 tarihinde yine Aqua Hercules isimli gemiye bu kez 6 milyon 487 bin dolar tutarında bir fatura daha kesti. Bu faturanın açıklamasında ise, Geminin teslim alınmaması nedeniyle devam eden kurtarma ve yardım ameliyesi gözetim bedeli açıklaması vardı.

 

 

Olayları ve faturaları deniz hukukçularıyla konuştuk. Deniz hukukçularının hemen hepsinin ortak kararı; ''Med Marine sahipsiz gördüğü gemiyi fatura olayları ile geçirmeye çalışıyor. Ancak bir geminin kurtarılması, özellikle icra ve liman tarafından alıkonulmuş ise bu gemi devlet güvencesindedir. İkincisi gemi kurtarma için mahkeme kararı gerekir ( böyle bir karar olmadığı anlaşılıyor)  ELimak Port mahkemesindeki karar gibi bu bir gemi kurtarma işlemi değil, Cer-Çekme işlemidir. Bu faturaların tutarındaki miktarın yüzde altı buçuğu devlet payıdır. Bunun hemen yatırılması gerekir. Şimdi gecikme faizi ile birlikte yatırılmış, burada devleti kandırma işlemi aşikar olduğundan Med Marine'nin römorkör hizmet yetkisinin iptal edilmesi gerekir şeklinde oldu.''

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!