A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Okyanus Kirliliğinin En Büyük Sebebi...

KARAS REKLAM
Okyanus Kirliliğinin En Büyük Sebebi...

'Plastik kirlilik' kelimelerini okuduğunuzda, zihninizin harekete geçirdiği çok sayıda çerçeveli görüntü ortaya çıkar.

Eldeki krizin can sıkıcı sinyalleri ise - “tek kullanımlık rahatlığımızın” ve tüketiciliğin doğrudan bir sonucudur.

1950'lerden bu yana, 8,3 milyar tondan fazla plastik üretildi. Kalıplanması ve şekillendirilmesi kolay, çok yönlü, hafif ve dayanıklı bir malzemedir. Tek kullanımlık şırıngalar, intravenöz kan torbaları ve kalp kapakçıkları gibi can kurtaran tıbbi cihazlarda kullanıyoruz; rüzgar türbinleri ve güneş pilleri gibi yenilenebilir enerji kaynakları; ve yiyecek ve içeceklerin taşınması ve satışı için hijyenik ambalaj. Evlerimizi, iş yerlerimizi, tüm varlığımızı sele döken bir malzemedir. Ancak, şok edici bir şekilde, sadece yüzde dokuzu geri dönüştürülmüş!

Yıllar geçtikçe, plastik devrimin faydalarını, çevre üzerindeki etkilerini veya bununla işimiz bittiğinde ne yapmamız gerektiğini göz önünde bulundurmadan elde ettik. Çoğu plastiğin biyolojik olarak parçalanmadığı göz önüne alındığında, bunun yerine yavaşça daha küçük parçalara bölünürken, diğerleri 450-1.000 yıl arasında parçalanırken, şimdiye kadar yapılmış her bir plastik parçasının hala var olması muhtemel!

Her ne kadar plastik teknik olarak geri dönüştürülebilir olsa da, farklı polimer türlerinin çokluğu geri dönüştürmenin camdan veya kağıttan çok daha zor olduğu anlamına gelir. Düşük dereceli malzemeyle sonuçlanan karmaşık ve masraflı bir işlemdir, bu da yüksek miktarda plastikin yetersiz şekilde atıldığı ve nihayetinde su yollarımızı kirletme yolunda bulunduğumuz anlamına gelir. Birleşmiş Milletler (BM), her yıl okyanusa sekiz milyon ton plastik sızıntısı olduğunu ve bunun da “her dakika bir plastik çöp kamyonunu” attığını gösteriyor. Bunu bir düşünün...

Dünyadaki okyanuslarda yüzeye yakın plastik molozların miktarını inceleyen ilk oşinografik çalışma 2014 yılında yayınlandı. Ancak, bilim adamları ilk olarak, plankton üzerine çalışmalar yürütürken, 60'lı yılların başlarında plastik deniz artıklarını fark etmeye başladılar. Bu bir süredir yapılan bir araştırma...

Her yıl rapor edilen 640.000 ton olta takımı denizde kaybolur veya atılır - etkisi kirliliğin çok ötesine geçer. Aksi taktirde “hayalet ağları” olarak bilinen bu terk edilmiş donanım, terk edildikten çok uzun bir süre sonra, deniz yaşam alanlarının zararına ve Blue Planet II’nin diğer altı bölümünde kutlanan vahşi doğaya kadar balık tutmaya devam ediyor. Aslında, hayalet ağlar okyanusun en büyük katilidir, mühürler, balinalar, yunuslar, kaplumbağalar, köpekbalıkları, suçlular, albatroslar, yengeçler ve tabii ki balıkları avlarlar. Sert ve yumuşak mercanları yok ederler ve tüm ekosistemleri yok etmekten sorumludurlar.

Zamanla doğal olarak biyolojik olarak parçalanacak olan kenevirden yapılan daha önceki ağlardan farklı olarak, günümüz endüstriyel balıkçılık, kopma mukavemetini arttırmak ve değiştirme maliyetlerini düşürmek için plastik polimerlerden yapılanları tercih etmiştir. Bu kısa vadeli finansal anlam ifade eder, ancak balıkçılık yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği veya deniz koruma açısından sürdürülebilir değildir.

10 yıl boyunca, okyanuslarımızdaki plastik atıklar tiz olarak ayarlandı ve 2050 yılına kadar denizde balıktan daha fazla plastik yüzme olacağı konusunda uyarıldık.

Plastik tüketimimizi azaltmak elbette harika bir ilk adım olacaktır. Hepimiz sıfır atık yaşam tarzına yönelmeli ve plastik kirliliğin çoğunluğunun ortaya çıktığı sorunlu atık yönetimine çözümler bulmaya çalışmalıyız. Sıfır kaçınılabilir plastik atık elde etmek için 2042 hedef tarihi olarak belirlendi, ancak hiçbir yerde balık tüketimimizin azaltılmasının veya tamamen ortadan kaldırılmasının bizi oraya daha hızlı getireceği söylenmiyor.

Atılan balık ağlarından kaynaklanan plastik kirliliğinin ve tüm deniz canlıları üzerindeki acı çeken balıkçılık etkisinin yanı sıra, deniz ürünleri tüketimi de bizim için önemli bir sağlık riski oluşturmaktadır.

Balıklar tarafından alınan toksik kimyasallar etlerine ve yağlarına emilir ve sonuç olarak besin zincirine salınır. Örneğin kabuklu deniz hayvanları sevenler her yıl deniz ürünlerinde 11.000'e kadar plastik parça yiyorlar ve morina balığı, mezgit balığı, uskumru ve kabuklu deniz hayvanlarını içeren İngiltere'nin yakaladığı balıkların üçte birinin plastikle kirlenmiş olduğu bulundu.

Bu kimyasallara maruz kalmanın ne kadar zararlı olduğu henüz bilinmemekle birlikte, "ağır metaller ve kalıcı organik kirleticiler gibi diğer toksik bileşiklerin organizmaların vücuduna taşınmasını kolaylaştıracak" bir ortam sağladıkları önerilmiştir, gerçekten plastiksiz bir hayat yaşamak ve gezegeni kurtarmak istiyorsak balık tutmayı bırakmalıyız!

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!