A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
21 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Rusya, Tahıl Anlaşmasını Yenilemeyi Reddetti

KARAS REKLAM
Rusya, Tahıl Anlaşmasını Yenilemeyi Reddetti
Rusya, Ukrayna'nın geçtiğimiz yıl boyunca Karadeniz limanlarından tahıl ihraç etmesini sağlayan anlaşmayı Pazartesi günü uzatmayı, kendi gıda ve gübre sevkiyatlarını serbest bırakma sözünün tutulmadığından şikayet ederek reddetti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'e "Rusya'nın katılımı olmadan 'Karadeniz Girişimi'nin 18 Temmuz'dan itibaren işlevini durduracağını" bildirdiğini söyledi.

Bunun, deniz taşımacılığı için güvenlik garantilerinin geri çekilmesi, deniz insani koridorunun sona ermesi ve anlaşmanın uygulanmasını izlemek için İstanbul'da Karadeniz'in ağzında kurulan Ortak Koordinasyon Merkezi'nin dağıtılması anlamına geldiği belirtildi.

Bakanlık, bunun kuzeybatı Karadeniz'in nakliye için yeniden geçici tehlike bölgesi olarak belirleneceği anlamına geldiğini söyledi.

BM ve Türkiye'nin geçtiğimiz Temmuz ayında arabuluculuk yaptığı anlaşma, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bloke edilen Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde ihraç edilmesini sağlayarak küresel gıda krizini hafifletmeyi amaçlıyordu.

Rusya'yı bunu kabul etmeye ikna etmek için, Birleşmiş Milletler ile BM yetkililerinin Rusya'ya gıda ve gübre ihracatında yardım etmeyi kabul ettiği üç yıllık bir mutabakat zaptı da imzalandı.

Ancak bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya'dan Ukrayna'nın Odesa limanına giden bir boru hattı yoluyla amonyak ihracatının yeniden başlatılması ve devlet tarım bankası Rosselkhozbank'ın SWIFT uluslararası ödeme sistemine yeniden bağlanması da dahil olmak üzere Rusya'nın gereksinimlerinin hiçbirinin karşılanmadığı belirtildi.

Açıklamada, "İstanbul mutabakatlarının uygulanmasına yönelik bu düpedüz sabotaj koşullarında, insani amacını haklı çıkarmayan 'Karadeniz açılımı'nın devam etmesi anlamsız hale gelmektedir" denildi.

Anlaşma birkaç kez uzatılmıştı, ancak Pazartesi günü sona erecekti. Rusya aylardır uzatma koşullarının yerine getirilmediğini söylüyordu ve Rusya'nın uzatma yapmadığını ilk doğrulayan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov oldu.

Ancak Rusya'nın anlaşmadan sonsuza kadar çekilmeyeceğinin sinyalini verdi.

Peskov, "Rusya tarafı anlaşmaları yerine getirir getirmez, Rus tarafı derhal bu anlaşmanın uygulanmasına geri dönecektir" dedi.

Dışişleri bakanlığı, "Rusya, vaatler ve güvenceler değil, yalnızca somut sonuçlar alındığında anlaşmayı geri getirmeyi düşünmeye hazır olacak" dedi.

Peskov, yenilememe kararının Rusya ile Kırım arasındaki köprüye gece düzenlenen ve iki kişinin öldüğü saldırıyla ilgisi olmadığını söyledi.

Peskov, "Bunlar kesinlikle alakasız olaylar. Terör saldırısından önce bile pozisyon Başkan Putin tarafından açıklandı."

 

Kaynak: Marinelink

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!