A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Tahıl Yüklü Gemi, Ukrayna Karadeniz Limanından Ayrıldı

KARAS REKLAM
Tahıl Yüklü Gemi, Ukrayna Karadeniz Limanından Ayrıldı
Cayman Adaları bayraklı dökme yük gemisi Puma, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ortasında, 15 Eylül 2023'te Odesa deniz limanından ayrıldı.

(Bloomberg) — Kiev-,  güvenli geçiş anlaşmasının çökmesinin ardından Rusya'nın etkili deniz ablukasına karşı koymaya çalışırken, iki aydan uzun bir süredir ilk tahıl gemisi Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından birinden ayrıldı. Buğday fiyatları düştü.

Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, eski Twitter adıyla bilinen sosyal medya platformu X'te, Dirençli Afrika'nın 3.000 ton buğdayla Chornomorsk'tan ayrılarak Boğaz'a doğru ilerlediğini söyledi. Mısır'a gidecek buğday yüklü bir geminin de limanda olduğunu sözlerine ekledi. Cumartesi günü geldiler.

 

Kiev'in koridoru yeniden açma çabalarının ihracatı önemli ölçüde artırıp artırmayacağını bilmek için henüz çok erken. Piyasa, Ukrayna limanlarına giden tüm gemilere silah taşıma potansiyeli taşıdığını söyleyen Moskova'nın vereceği yanıtı bekliyor. Ağustos ayında Rus donanması, kontrol amacıyla durmaya zorlamak için bir gemiye ateş açmıştı.

Temmuz ayında anlaşmanın çökmesinden önce gemileri nakliye geçişinden gönderen Yunanistan merkezli Doric Shipbrokers SA'nın ortak genel müdürü Vasilis Mouyis'e göre, “Şu ana kadar ana akım gemi sahiplerinin Ukrayna ile ticaret yapma konusunda herhangi bir eylemi yok”. "Bir gemide mürettebat olsaydım, şu anda Ukrayna limanlarını ziyaret etmeyi kesinlikle iki kereden fazla düşünürdüm."

Ukrayna önemli bir tahıl ihracatçısı ve tarihsel olarak, Moskova'nın Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği anlaşmadan çıkmasından bu yana bloke olan Karadeniz limanlarından dünyanın her yerine tarım ürünleri gönderiyordu . Bu durum, Kiev'i ürünlerini nakletmek için karmaşık ve pahalı nehir, demiryolu ve karayolu rotalarını kullanmaya zorladı, ancak bunlar aynı zamanda son haftalarda Rus insansız hava araçlarının da hedefi oldu.

Rabobank analistlerinden Dennis Voznesenski, yine de, "Rusya'dan devam eden güçlü ihracat ve Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamındaki limanlardan ihracat yapma olasılığının birleşiminin " tahıl fiyatları üzerinde baskı yarattığını söyledi.

Ukrayna aynı zamanda komşu Avrupa Birliği ülkelerine tahıl gönderen ihracatçıların önceden izin almalarını gerektirecek yeni bir mekanizma da öneriyor. Ukrayna'nın AB'deki üç komşusu, 27 ülkeden oluşan bloğun kararına meydan okuyarak, Cuma günü Ukrayna'dan tahıl satın alma yasağını uzatacaklarını söyledi.

Ukr-Agro-Consult analistlerine göre dört geminin daha Eylül sonu ve Ekim başında Chornomorsk'a varması bekleniyor. Denizde güvenli geçişin başarılı bir şekilde yeniden açılması ticareti teşvik edebilirken, armatörler, mürettebat ve sigortacılar risklerin arttığı Karadeniz'e açılmaktan çekiniyor.

Tahıl anlaşmasının çökmesinden sonra beş gemi Odesa'dan ayrıldı, ancak bunlar savaşın başından beri Ukrayna'da mahsur kalmışlardı ve tahıl ticaret gemileri değillerdi. Rusya dahil Kuzey Yarımküre'nin bazı bölgelerindeki bereketli hasatların ardından buğday vadeli işlemleri bu yıl yaklaşık %26 daha düşük.

Tahıl fiyatlarındaki oynama;

  • Aralık ayı teslimatı için buğday Chicago'da sabah 10:10'da %0,7 düşüşle kile başına 5,87 $'a geriledi.
  • Soya fasulyesi %0,3 düşerken, mısır %0,4 arttı

Kaynak: Splash

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!