A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Türk Akımı hizmet şirketi Rusya pazarından çıkıyor

KARAS REKLAM
Türk Akımı hizmet şirketi Rusya pazarından çıkıyor
İzvestia'nın haberine göre, Türk Akımı doğalgaz boru hattının denizaşırı kısmına bakım hizmetleri sağlayan ve Taman ile Novorossiysk tahıl terminallerinin faaliyetlerini yürüten Hollandalı Smit Lamnalco şirketi Rusya'dan ayrılıyor.

Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'ndan varlıklarını yerli şirket Marine Service'e 500 dolara satma anlaşmasını onaylamasını istedi. Yabancılar işlemle ilgilenmiyor ve Rusya Federasyonu'ndaki varlıkları tasfiye etme seçeneğini düşünüyor. Bu durumda Rusya bu bölgelerde kullanılan filo ve teçhizatı kaybedecektir.

Yedekte

İzvestia'nın öğrendiğine göre, dünyanın en büyük beşinci deniz çekme operatörü olan Hollandalı şirket Smit Lamnalco, Rusya pazarından ayrılmayı planlıyor. Karar, Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı'nın (İzvestia'da mevcut) materyallerinden aşağıdaki gibi, AB yaptırımları ve yeni sözleşme alma ihtimalinin bulunmaması nedeniyle verildi.

Şirketin Rusya'da başta Novorossiysk ve Taman limanlarında olmak üzere beş tüzel kişiliği bulunmaktadır. Bunlardan sadece bir tanesi, Rus üretici EFKO'nun Taman'daki terminalinde gemi zaman kiralama sözleşmesi kapsamında faaliyet gösteren Smith Lamnalco Novorossiysk'tir. Ayrıca bu şirketin Türk Akımı doğalgaz boru hattının denizdeki kısmında acil kurtarma hizmetleri sağlama sözleşmesi de bulunuyor. Lamnalko LLC'nin bilançosunda Ulaştırma Bakanlığı'nın materyallerinden aşağıdaki gibi benzersiz dalış ekipmanı ve römorkör filosu bulunmaktadır.

İzvestia Yardım

“Türk Akımı” Rusya'dan Karadeniz üzerinden Türkiye'ye uzanan bir gaz boru hattıdır, toplam uzunluğu yaklaşık 1,1 bin km'dir. İki diziden oluşuyor, kapasiteleri 31,5 milyar metreküp. Yılda m gaz. Gaz boru hattının iki hattından ilkinin Türk tüketicilerine gaz tedarik etmesi, ikincisinin ise Güney ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine gaz sağlaması amaçlanıyor. Türk Akımı'nın lansmanı 8 Ocak 2020'de gerçekleşti.

Deniz taşımacılığı pazarından bir kaynak İzvestia'ya, Lamnalco'nun Rusya pazarından çıkmak için Rus tüzel kişiliklerini tamamen tasfiye etmeyi düşündüğünü ve yeni bir yatırımcıya römorkör satmakla ilgilenmediğini söyledi.

Ancak bu varlıklara şimdiden yeni bir alıcı bulunmuş durumda. Ulaştırma Bakanlığı Başkan Yardımcısı Igor Chalik'in Ulaştırma Bakanlığı'na yazdığı bir mektuba göre, bu, onları nominal bir ücret karşılığında satın almaya hazır olan Deniz Hizmetleri şirketidir - beş Lamnalco şirketinin her birinin satış maliyeti 100 $ olacaktır. Rusya Federasyonu'nun maliyesi. Ulaştırma Bakanlığı varlık satışıyla ilgileniyor; bu, Lamnalco filosunu ve işlerini kurtaracak.

Igor Chalik bir mektubunda, "Bu aynı zamanda Taman deniz terminali ve Novorossiysk tahıl terminalinin faaliyetlerini güvence altına almayı ve Türk Akımı boru hattının açık deniz kısmında acil kurtarma hazırlıklarına yönelik hizmetler sağlamayı da mümkün kılacak" diyor.

Deniz Hizmetleri Direktörü Vitaly Gusakov, 2015'ten bu yana bir dalış hizmeti projesi üzerinde Lamnalco ile işbirliği yapıyor, bizzat Gusakov bu yılın Haziran ayında Ulaştırma Bakanlığı'na rapor verdi (editörlerde mektubu da var). Aynı zamanda, Maliye Bakanlığı'na gönderilen materyaller, Rus tüzel kişilikleri Lamnalco'nun yönetiminin, Rusya'da çalışmaya devam etmeye ve şirketlerin faaliyetlerinin profilini korumaya hazır yeni bir uluslararası yatırımcı bulduğunu gösteriyor.

Malzemelerde, "Yatırımcı şirket, Akdeniz'deki çekme ve kurtarma operasyonları pazarında 40 yılı aşkın süredir çalışıyor ve Marine Service ile daha fazla işbirliği yapılması konusunda anlaştı" deniyor.

İzvestia, Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakan Birinci Yardımcısı Andrei Belousov'un sekreterliğinin yanı sıra Smit Lamnalco'nun basın servisine sorular gönderdi. Editörler Vitaly Gusakov'la iletişim kuramadılar.

Maliye Bakanlığı işlemlerle ilgili konularda yorum yapmadıklarını açıkladı. Bakanlık belgenin gerçekliğini onaylamadı veya reddetmedi.

Bu filoyla ilgili

Güvenilir Ortak derneğinin denetim kurulu başkan yardımcısı Dmitry Gusev, İzvestia'ya verdiği demeçte, Lamnalco'nun Rusya'da bir boru hattı hizmet şirketinden çok limanlarda faaliyet gösteren bir çekme pazarı oyuncusu olarak tanındığını söyledi.

"Şirket uluslararası, dünya çapında yaklaşık 30 farklı terminal işletiyor" diye açıkladı.

Lamnalco 2009 yılından beri ülkemizde faaliyet göstermektedir. Denizcilik lojistiği pazarından bir kaynak İzvestia'ya, Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu (CPC) ile yapılan bir sözleşmeyle bağlantılı olarak Rusya pazarında ortaya çıktığını ancak bu anlaşmanın tamamlandığını söyledi.

Kaynak, "Aynı hizmetleri sağlayan Rus şirketlerle karşılaştırıldığında bu şirketin olağanüstü deneyiminden bahsedecek yeterli materyal yok" diyor.

Aynı zamanda Lamnalco, Rus limanlarında çekme hizmetlerini Hollandalı ana şirket Smit Lamnalco'dan kiralanan römorkörleri kullanarak sağlıyordu. Kaynak, bu nedenle Rus şirketlerinin (filosu olmadan) satışının tek başına faydasız olacağını açıkladı. Yaz aylarında Ulaştırma Bakanlığı, Yabancı Yatırım Hukuk Komisyonu'ndan şirketin bu filonun Rusya kaydını sürdürmesi için bir gereklilik belirlemesini istemişti. İzvestia, FAU Rusya Denizcilik Siciline bu gemilerin tescilinin akıbeti hakkında bir talep gönderdi. Kaynak, Rusya Federasyonu'nun kullanabileceği liman filosunun kapasitesini, böyle bir filoya ilişkin kamuya açık veri eksikliği nedeniyle analiz etmenin neredeyse imkansız olduğunu da sözlerine ekledi.

Tahıl Vurgusu

Rosmorrechflot başkanı Zakhary Dzhioev'in bu yıl bakanlığın yönetim kurulunda bildirdiği gibi, 2023'ün başında Rusya denizcilik siciline Rusya Federasyonu bayrağı altında yaklaşık 7,5 bin gemi kayıtlıydı ve bunların yaklaşık 1.694'ü Rusya Uluslararası'nda kayıtlıydı. Kayıt olmak. Toplam ölü ağırlıkları (yük ağırlığı) 7,2 milyon tonun üzerindedir.

Diğer 73 geminin (27 deniz ve 46 nehir gemisi) inşasına ilişkin hükümet sözleşmelerinin uygulanması halen devam etmektedir. Rosmorrechflot'un beklediği gibi bu yıl sadece altı tanesinin inşaatı tamamlanacak. Ancak yönetim kurulu toplantısında Zakhary Dzhioev, inşaatın zamanlaması ve maliyetinin ayarlanabileceğini - kısıtlamaların yaptırımlarla getirildiğini belirtti.

Bağımsız tahıl pazarı uzmanı Alexander Korbut, İzvestia'ya Taman ve Novorossiysk limanlarının ülke için stratejik öneme sahip olduğunu, Rusya Federasyonu'ndan tarım ürünlerinin ihracatı için hayati önem taşıdığını hatırlattı.

— Önemli miktarda tahılın (tüm yurt içi ihracatın %90'ı), Gözleme Günü'nün ve baklagillerin ihraç edildiği deniz kapılarından bahsediyoruz. Rusya'dan ürün ihraç etmenin özellikleri, büyük hacimli ürünlerin tek seferlik sevkiyatını ima ediyor. Böylece, bir iskeleden alıcıya anında 100 bin ton tahıl (Novorossiysk bu hacimlerle çalışıyor) veya 5 bin tona kadar Maslenitsa mahsulü gönderebiliyorlar” diye açıkladı uzman. — Ülkede bu limanların alternatifi olmasa da konteyner tedariği artık gelişmeye başlıyor ancak şimdilik ağırlıklı olarak Çin'e gidiyor. Ancak bu yön henüz ülke için geçerli değil çünkü Rusya Federasyonu'ndan gelen tarım ürünlerinin ana tüketicisi Afrika ülkeleri olmaya devam ediyor.

Alexander Korbut, Lamnalco'nun ayrılması nedeniyle limanların çalışmalarının durdurulmayacağını belirtti - Uzman, Rus yatırımcıların çalışmaya devam edeceğine inanıyor.

INFOLine-Analytics Genel Müdürü Mikhail Burmistrov, Lamnalco'nun ayrılmasının Hollandalı şirketin mülkiyetindeki bir değişiklikle ilişkili olabileceğini öne sürdü. Şubat 2023'te İspanyol Boluda Corporacion Maritima, uzman bölümü Boluda Towage aracılığıyla Smit Lamnalco'yu satın almak için bir anlaşma imzaladı. Denizdeki insansız araçlarla altyapıya yapılan bir dizi saldırının ardından su bölgesindeki durumun tırmanmasıyla bağlantılı olarak Karadeniz'de iş yapmanın artan riskleri de rol oynuyor. Uzman, aynı zamanda, Rusya Federasyonu'ndaki Lamnalco'nun varlık satışından hala önemli miktarda fon elde edemeyeceğini, bu nedenle şirketi satmak yerine tasfiye seçeneğinin muhtemelen değerlendirildiğini söylüyor.

Uzman, şirketin piyasadan ayrılmasından sonra herhangi bir önemli sorun beklemiyor. Burmistrov, boru hattı bakımına gelince, Rusya Transneft Servisi'nin uzun süredir Lamnalco sözleşmelerini devralmayı planladığını ve bu faaliyet için tüm yetkinlik ve donanıma sahip olduğunu belirtti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!