A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Bakan Abdulkadir Uraloğlu DTO meclis toplantısında

Bakan Abdulkadir Uraloğlu DTO meclis toplantısında
(İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) Ağustos ayı Meclis Toplantısı, 3 Ağustos 2023 Perşembe günü yapıldı. Toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu katıldı.

Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında Oda Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan da iştirak etti.

Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, ekonomik ve denizcilik sektörüne ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ekonominin bir resesyona gitmekten ziyade yumuşak iniş sürecinde olduğuna dair beklentilerin korunduğunu belirten Tamer Kıran, jeopolitik gelişmeler ve OPEC ülkelerinin arz yönlü kısıtlamalarının enerji fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri arttırdığına dikkat çekti.

Bir diğer riskin de gıda fiyatlarında göründüğünü belirten Tamer Kıran, dünyayı yakından ilgilendiren tahıl anlaşmasının Rusya’nın tek taraflı kararıyla Temmuz ayı itibarıyla sona erdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Geldiğimiz nokta itibarıyla henüz somut bir sonuca ulaşılamazken, temel gıdaya makul fiyatla ulaşabilme konusunda umutların yine Türkiye’ye bağlandığını müşahede ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile yapmaları beklenen görüşmeden olumlu bir sonuca ulaşacaklarına ve soruna çözüm bulacaklarına yönelik önemli bir beklenti oluştu. Temennimiz inşallah beklentiler gerçekleşir ve tahıl koridorunun yeniden devreye girmesiyle özellikle kuraklık nedeni ile kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan Afrika’nın birçok ülkesi için büyük sorun olan temel gıda ürünlerini temin güçlüğü insani bir drama dönüşmez.”

Tamer Kıran, UAB Denizcilik Genel Müdürlüğünün, Karadeniz’de seyir yapacak Türk Bayraklı gemiler için; "ISPS Kod Güvenlik Seviyesinin" en yüksek güvenlik tedbirlerini içeren seviye 3 olarak belirlendiğine ilişkin önemli bir duyuru yaptığını hatırlatarak, bölgedeki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini bildirdi.

Ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu meclise hitap etti. Uraloğlu yaptığı konuşmada şunları aktardı:

TÜRKİYE, DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE SON 20 YILDA ÇAĞ ATLAMIŞTIR  
Türk denizcilik sektörüne büyük katkılarda bulunan Deniz Ticaret Odası'nın bu önemli toplantısına bulunmaktan mutluluk duyuyorum. 3 tarafı denizlerde çevrili, dünyanın gıpta ile baktığı bir coğrafyaya sahibiz. 28 ilimiz denize kıyı durumunda. 3 kıtanın geçiş yolunda bulunuyoruz. Ülkemizmavi bir vatandır. Sektörün gelişmesi açısından imkanlarımız çok büyüktür. Ülkemizin denizlerde sahip olduğu potansiyel ile dünya denizciliğinde alacağı yer bizler için çok önemli. Türkiye, denizcilk sektöründe son 20 yılda çağ atlamıştır. 

Türkiye yüzyılı vizyonu kapsamında yerli ve milli üretim hedefini daha yukarıya taşımak istiyoruz. Son yıllardaki hibrit ve otonom gemileri konusunda gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Mavi vatanımızın en önemli bölgesi olan Türk Boğazları'nda tüm hizmetler dünya standartlarının en üst seviyesinde bulunmaktadır.

Boğazlarda kullanılan sistemleri dahi millileştirdikMavi Vatanımız'daki hak ve menfaatlerimiz kapsamında Doğu Akdeniz'deki etkinliğimiz de artırıldı. Bu kapsamda KKTC'nin Mavi Vatan'da etkinliği de artacaktır. Kurduğumuz sistemlerle denizlerimizi 7/24 izliyoruz. Dünya'nın her noktasında Türk denizciliği ve Dünya denizciliği'ne hâkim sistemler ile çalışıyoruz.

Denizcilik sektörünün en önemli unsuru gemi insanlarıdır. Bakanlığımızca akredite edilen toplam 105 eğitim kurumu ile dünya standartları ile eğitim veriyoruz. Denizciliği sevdirmek ve toplum yetiştirmek için, 1 milyon amatör denizci kapsamında 1 milyon belge vererek vatandaşlarımızı denizcilikle biraz daha yakınlaştırmış olduk. Gemi insanlarının eğitimi konusunda dünyada beyaz listedeyiz. Gemi insanı arzımızda STCW anlaşması imzaladığımız ülke sayısı 37 olmuştur. 

Çevreye daha duyarlı liman sistemini ülkemize kazandırmak adına, 20 liman tesisini sertifikalandırdık. Hurda teşvik mekanizmalarını da hayata geçirdik. Bu desteklerden sektörümüzü yararlanmaya ve sektöre yatırım yapmaya davet ediyorum. Denizcilik sektörümüze 2053 yılına kadar 21,6 milyar dolar yatırım gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Türk Deniz Ticareti filosunun büyümesi için her türlü kolaylığı sağlamaya devam edeceğiz. Denizciliğimizi ileriye taşıyacak stratejileri çok iyi belirleyerek ilerlemeliyiz. Birlikte yapacağımız çalışmalarla Türkiye, rekabet gücünü yükselterek dünyanın önde gelen ülkelerinde daha üst sıralara yükselecektir.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!