A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Filonun, yaşı artık 22'nin üzerinde: UNCTAD

KARAS REKLAM
Filonun, yaşı artık 22'nin üzerinde: UNCTAD
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yeni ve ayrıntılı bir rapor, küresel ticaret filosunun çok yaşlandığını ve gerekli yeşil geçiş için yüz milyarlarca dolara ihtiyaç duyacağı konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından bugünkü Dünya Denizcilik Günü zamanında yayınlanan 126 sayfalık Deniz Taşımacılığı 2023 İncelemesi, denizciliğin bugün yeşil yolunda nerede durduğuna dair birçok önemli işaret içeren istatistik yüklü bir belgedir. 

Splash tarafından seçilen önemli istatistikler arasında , ticari gemilerin 2023'ün başındaki ortalama yaşı, on yıl öncesine göre iki yıl daha yaşlı olan 22,2 yıldı. Dahası, dünya filosunun yarısından fazlası 15 yaşın üzerindedir; bu, Norveçli komisyoncu Fearnleys'in bu ay dünya tersanelerindeki sipariş defterlerinin rekor uzunlukta tanımladığı durum bağlamında ele alındığında dikkate değer bir rakamdır.  

“Tersane kapasitesi şu anda kısıtlamalarla karşı karşıya. Tanker ve kuru yük sahipleri, uzun bekleme süreleri ve yüksek inşaat fiyatları bekliyor. UNCTAD raporunda, gemi inşa kapasitesinin arttırılması, gemiciliğin küresel talebi ve sürdürülebilirlik hedeflerini karşılamasını sağlamak için hayati önem taşıdığı belirtiliyor.

UNCTAD, incelemesinde karbonsuzlaştırılmış bir denizcilik endüstrisine "adil ve eşitlikçi bir geçiş" çağrısında bulunarak, daha temiz yakıtlara, dijital çözümlere ve denizcilik endüstrisinde devam eden karbon emisyonları ve düzenleyici belirsizlikle mücadele için adil bir geçişe olan acil ihtiyacı vurguladı.

UNCTAD, sistem çapında işbirliğinin, hızlı düzenleyici müdahalelerin ve yeşil teknolojilere ve filolara yapılan güçlü yatırımların önemini vurguladı.

BM ajansı, 2050 yılına kadar gemileri karbondan arındırmak için yıllık 8 milyar ila 28 milyar dolar arasında ilave bir kaynağa ihtiyaç duyulacağını ve %100 karbon nötr yakıtlara yönelik altyapının geliştirilmesi için yılda 28 ila 90 milyar dolar arasında değişen daha önemli yatırımlara ihtiyaç duyulacağını bildirdi. 2050 yılına kadar.

Birleşik Krallık'taki Nakliye Stratejisi danışmanlığını yürüten Mark Williams'a göre, yeşil geçişin maliyetleri birçok küçük gemi sahibi için aşırı derecede pahalı olabilir.

Williams dün Splash'a şunları söyledi: "Bazıları için nakliyede kalmanın maliyeti çok yüksek olacak ve sermayeleri başka yerlerde daha iyi kullanılabilir."

UNCTAD genel sekreteri Rebeca Grynspan şunları söyledi: “Deniz taşımacılığının ekonomik büyümeyi sağlarken mümkün olan en kısa sürede karbondan arındırılması gerekiyor. Deniz taşımacılığında müreffeh, adil ve dirençli bir gelecek için çevresel sürdürülebilirliği, mevzuata uygunluğu ve ekonomik talepleri dengelemek hayati önem taşıyor.”

Adil bir geçişi sağlamak için UNCTAD, tescil bayrakları, mülkiyeti veya operasyonel alanlarına bakılmaksızın tüm gemilere uygulanabilecek evrensel bir düzenleyici çerçeve çağrısında bulundu, böylece iki aşamalı bir karbondan arındırma sürecinden kaçınıldı ve eşit bir oyun alanı sağlandı.

UNCTAD'ın teknoloji ve lojistik direktörü Shamika Sirimanne şunları söyledi: "Nakliye emisyonlarıyla ilgili olarak ödenen harçlar veya katkılar gibi ekonomik teşvikler, eylemi teşvik edebilir, alternatif yakıtların rekabet gücünü artırabilir ve geleneksel ağır yakıtlarla maliyet farkını daraltabilir."

İncelemede ayrıca değişen küresel ticaret modelleri ve Ukrayna'daki savaş gibi olayların etkisi de analiz edildi.

Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan aksaklıkların etkisiyle, petrol kargo mesafeleri 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve tahıl ithalatçısı ülkeler aşağıdaki gibi alternatif ihracatçılar aramaya zorlandığından, 2023'teki tahıl sevkiyatları tarihteki herhangi bir yıldan daha fazla mesafe kat etti. uzun mesafe nakliye gerektiren ABD ve Brezilya.

Kaynak: Splash

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!