A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$
viking yabancı

İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma ünlü denizaltı USS Harder


KARAS REKLAM
İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma ünlü denizaltı USS Harder
ABD, Amerikan denizaltılarından daha fazla Japon savaş gemisini batıran ünlü saldırı denizaltısı USS Harder'ın enkazının kimliğini doğruladı .

USS Harder , Aralık 1942'de görevlendirilen Gato sınıfı bir saldırı denizaltısıydı ve 24 Ağustos 1944'e kadar Pasifik Tiyatrosu'nda savaştı. İlk hedefi olan deniz uçağı nakliyesini 22 Haziran 1943'te batırdı. Daha birçok hedef almaya devam etti. özellikle ünlü beşinci devriyesinde zaferler. Denizaltı, 26 Mayıs 1944'te (tam olarak 80 yıl önce Pazar günü) Fremantle, Avustralya'dan ayrıldı ve Japon İmparatorluk Donanması'nın Celebes Denizi'nin batı ucunda bir filo demirleme yeri tuttuğu Tawi-Tawi adasına geçti. USS Harder birkaç hafta içinde dört Japon destroyerini batırdı ve bir tanesini daha ağır hasara uğrattı ya da yok etti; böylece Japonya'nın filo düzeyindeki savaş planlarını tek başına bozdu. 

Ayrıca 11 Haziran'da Tawi-Tawi demirleme yerinde Japon savaş gemilerinin yoğun bir şekilde toplandığını gözlemledi ve bu kritik istihbaratı filoya telsizle bildirdi. Erken uyarı, Amiral Raymond Spruance'a Japonların "belirleyici bir savaş" olan Filipin Denizi Muharebesi planları hakkında daha fazla bilgi verdi. Harder'ın eylemleri, savaşın geri kalanında Japon uçak gemisi hava gücünü etkili bir şekilde sona erdiren bu kritik çatışmada Amerika'nın zaferine zemin hazırlamaya yardımcı oldu. 

Harder, bir Japon gemisine saldırı girişimi sırasında altıncı devriyesinde kayboldu. Denizaltı USS Hake ile birlikte CD-22 eskort gemisine saldırmaya çalıştı , ancak Japon mürettebat saldırıdan kaçtı ve USS Harder'ı derinlik hücumlarıyla takip etti. Beşinci derinlik hücumu saldırısı, 79 elin tamamı gemideyken USS Harder'ı batırdı; USS Hake kaçtı. 

Harder'ın komutanı Komutan. Sam Dealey, geminin hizmetinden dolayı Donanma Haçı, üç Altın Yıldız ve bir Gümüş Yıldızın yanı sıra Kongre Onur Madalyası'nı aldı. 

Seksen yıl sonra, okyanus arama şirketi Tiburon Subsea ve Lost 52 Project, USS Harder'ın enkazını Luzon açıklarında 3000 feet suyun içinde buldu. Enkaz, kontrol kulesinin yakınındaki derinlik bombası hasarı dışında nispeten sağlam. Donanma Tarihi ve Miras Komutanlığı (NHHC) artık bölgenin kimliğini doğruladı ve burayı korunan bir enkaz olarak belirledi. 

“ Zafer sırasında Harder kaybedildi. Özgürlüğün olduğu gibi zaferin de bir bedeli olduğunu unutmamalıyız," dedi NHHC Direktörü, ABD Donanması Tuğamiral (emekli) Samuel J. Cox. “Lost 52'nin bize, en çok Japon savaş gemisini batıran 'Hit 'em HARDER' denizaltısının mürettebatının cesaretini bir kez daha onurlandırma fırsatını verdiği için minnettarız."

Taylor ve Lost 52 projesine atfedilen önceki buluntular arasında USS Grayback, Stickleback, Grunion, R-12, S-26 ve S-28 yer alıyor.  

RUS 1

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!