A.S.P.
parcababa-erce
İstanbul
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2411.2
  • BIST
    10247.23
  • BTC
    61450.15$
İLANIMIZ-1

Maersk'e 5,8 Milyon Dolarlık Dava

KARAS REKLAM
Maersk'e 5,8 Milyon Dolarlık Dava
Target'ın Sigortacıları Denizde Kaybolan Konteynerler İçin Maersk'e 5,8 Milyon Dolarlık Dava Açtı

Dev perakendeci Target Corporation'ın sigortacısı, 2021'deki bir olayda denize düşen konteynerlerin tazminatı için Maersk'e dava açtı. Target'ın vekili olarak görev yapan Starr Tazminat ve Sorumluluk Şirketi, 19 Ekim'de New York'un Güney Bölgesi'nde 5,8 milyon dolardan fazla taleple dava açtı.

Dava, 17 Şubat 2021'de Maersk Eidenoven konteyner gemisinde (13.100 TEU) gemi Kuzey Japonya kıyılarının yaklaşık 45 deniz mili açıklarında seyrederken meydana gelen bir olaydan kaynaklanıyor. Maersk, o sırada geminin dalgalı denizlerde motorunun durduğunu ve bu durumun geminin manevra yapamamasına ve şiddetli bir yalpa yaşamasına neden olduğunu bildirmişti. Daha sonra, 11 yaşındaki gemideki motorların, bir göstergenin düşük motor yağı basıncını kaydederek bir güvenlik özelliğini tetiklemesi üzerine kapandığını belirlediler.

Geminin sevk gücü hızla geri geldi, ancak Japonya'ya geri döndü. Yokohama'dayken 65 hasarlı konteyneri boşaltıp körfezleri denetlediler. Araştırma, geminin Japonya'nın doğusundaki okyanusta 260 konteyner kaybettiğini gösterdi. Ancak Maersk, gemide sadece küçük bir hasar olduğunu ve gerekli tüm kaynak ve onarımların Yokohama'da tamamlanabileceğini söyledi. Gemi, Mart ayının başında Los Angeles'a doğru yolculuğuna yeniden başladı.

Davada, kargonun 12 Ocak ile 4 Şubat tarihleri ​​arasında Maersk Eidenhoven ile Kaliforniya'ya taşınmak üzere Phnom Penh, Kamboçya ve Yaintan, Chia limanlarına teslim edildiği belirtiliyor. Maersk'e çeşitli tüketim malları içeren toplam yaklaşık 57 konteynerin teslim edildiğine inanıyorlar.

Maersk Eidenhoven boşaltma limanına ulaştığında dava, Maersk'in konteynerleri boşaltmayı ve kargoyu iyi bir şekilde teslim etmeyi başaramadığını söylüyor. Sanıklar Maersk ve Maersk Eidenhoven'ın ihmali veya görevi ihlali iddiasıyla açılan dava nedeniyle kargonun tamamının denize düştüğüne inanıyorlar.

Davanın kargoya değeri 5,8 milyon doların biraz üzerinde ancak kargo için kendilerine ödeme yapılmadığını bildirdi. Sigortacı, aynı zamanda Maersk ve gemi aleyhine mahkeme kararı talep ederken, zararın değerini artırma hakkını saklı tutar. Ayrıca mahkemeden geminin tutuklanmasını ve hükmün yerine getirilmesi için satılmasına karar verilmesini talep ediyorlar. 

Dava muhtemelen Maersk ve sigorta şirketleri tarafından çözülecek olsa da, konteyner kaybı nedeniyle sektörün devam eden zorluklarının altını çiziyor. 2020 ve 2021 yılları, çoğunlukla hava koşullarından kaynaklanan büyük kayıpların yaşandığı sektör için özellikle kötü geçti. Dünya Denizcilik Konseyi'nin verilerine göre 2020'de yaklaşık 4.000 kutu, 2021'de ise 2.000 kutu denize düştü. Sektör, konteyner kayıplarını azaltmaya yönelik bir adım olarak büyük gemilerin kötü denizlerde nasıl hareket ettiğine odaklandı. Birçok şirket, konteynerlerin raflardayken daha iyi korunmasını sağlamak ve kötü hava koşullarında hareketi azaltmak için cihazlar veya sistemler üzerinde de çalışıyor. 

Dünya Denizcilik Konseyi, kayıpların 2022'de önemli ölçüde 660 kutunun biraz üzerine düştüğünü bildirdi. Bununla birlikte, IMO'da konteyner kayıplarının izlenmesi ve raporlanmasının artırılmasına yönelik çabalar sürüyor.

 

Kaynak: Maritime-executive

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!