İstanbul
09 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Bir Yılmaz Karahanoğlu geçti.

29 Eylül 2024, Pazar 13:08
Bir Yılmaz Karahanoğlu geçti.
reklam yerim makale içi

Tuzla Gemi İnşa Tersaneleri bölgesinden bir Yılmaz Karahanoğlu geçti.
Yazan:Osman Öndeş

*1978’de Türkiye döviz darboğazına girmiş, armatörler gemilerini teçhiz edemez duruma düşmüşlerdi. Bu sıkıntıları gidermek amacıyla Birol Alpay ile birlikte Kapaksan Gemi Yan Sanayi AŞ’yi kurdu.

 


*1980’de Gemi İş Ltd. başkanı Rafet Özürün ile birlikte Tuzla Gemi Endüstrisi AŞ’yi kurdu ve Tuzla Tersanesi’ni gerçekleştirdi.
*Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği- Gisbir’in kurucularından idi.
1989-1994 yıllarında Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.
* Teknik Üniversite mezunu iki oğlu vardı.  2000 yılına kadar gemi inşaatı işiyle uğraşan Bahadır ve Alpaslan Karahanoğlu kardeşler, 2001`de ticari bir kararla tersaneyi devredip, kendi birasını üreten bir restoran açmaya karar verdiklerinde hayli şaşırdı.
*2000 yılında denizcilik sektöründeki durgunluk üzerine Yılmaz Karahanoğlu tersaneyi Gemak AŞ’ye devretti
Ve gemi inşa sanayinden uzaklaştı.
*İki oğlu 2003’te Türkiye’de ilk olarak “TAPS” markası altında Kraft Bira imal etti ve 2004’te Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde TAPS Bira İmal Fabrikası’nı, aile şirketi İstanbul Gıda San. Ve Tic. AŞ adına kurdular.
* Bir süre oğullarının bira fabrikasında görev aldı.
* Evren Zincir İmalat Mak. San. ve Tic. AŞ’de danışmanlık yaptı ve fabrikanın bir bölümünün gemi blokları imalat sistemine geçmesine önayak oldu.
 

* O, Gemi İnşa Y.Müh. Yılmaz Karahanoğlu idi.

Yılmaz Karahanoğlu, 1933 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi Gemi İnşaat Bölümünü 1956 yılında bitirdi. Aynı yıl D. B. Camialtı Tersanesi İşletme, Planlama Mühendisliği görevinde bulundu. Deniz Kuvvetleri Komutanlarımızdan Oramiral Yener Karahanoğlu amcasının oğludur.
1957-1958 yıllarında Gölcük Tersanesi’nde yedek subay olarak askerliğini yaptı. Bilahare Ankara Devlet Su İşleri’nde arazi kontrol mühendisliği, İstanbul’da demir çekme tesisleri kurulması (özel olarak), Maltepe’de Koruma Tarım İlaçları AŞ’de makine müşavirliği, Camialtı Tersanesi’nde Planlama Bürosu Şefliği, Başmühendis Yardımcılığı yaptı. 1960’da 6500 dwt’lik “Abidin Daver” gemisinin donatımından sorumlu idi. Garanti mühendisi olarak ilk ülke yapımı gemiyle Almanya, İngiltere ve Danimarka’da bayrak gezdirdi. Yurda dönüşte İstinye Tersanesi Başmühendis Yardımcılığı yeni inşaat ve havuz, tekne fabrikası şefliği görevini üstlendi.
 
Piri Reis ve Oruç Reis tankerleri denize indirilmek üzere.Kaynak:Pekin Baran arşivi.

Yılmaz Karahanoğlu Özel sektörde
Beykoz’da tersane kurmak için Denizcilik Limited Şirketi’ne geçti ve Avrupa tersaneleri ayarında ilk özel tersaneyi 1960 yılında kurdu ve 1961’den 1974’e kadar tersanenin
müdürlüğünü yaptı.
Tersanenin amacı tanker filosu kurmak ve rafinerinin ürününü denizden dağıtmak üzere seri halinde tankerler inşa etmekti. İlk 1100 dwt’lik tanker serisi (Piri Reis, Oruç Reis, Seyidi Reis, Bizim Reis) inşa edildi ve ana filonun tamiri yapıldı. İlk olarak iki adet römorkör (Uzunkum, Gülüç) dizaynı yapılarak Ereğli Demir Çelik AŞ’ye teslim edildi.
Armatör Hayri Baran’a ait bu tersanede Tersane Müdürü Y. Gemi İnşa Mühendisi Yılmaz Karahanoğlu Alman D.W. Kramer Sohn firması  tarafından ısmarlanmış olan soğuk hava düzenli kamyonların üretim bölgelerinden tüketim bölgelerine ulaştırılmasında kullanılacak olan bir çeşit feribot tipi olan Ro-Ro gemilerinden ilki Wotan’ın inşaatını başarıyla tamamladı.  
 
Alman D.W. Kramer Sohn firması sahibi Kramer Sohn  ve Hayri Baran, tören sırasında M/S Wotan’a kaynak yaparken.
Hayri Baran’ın sağındaki kişi Tersane Müdürü Y. Gemi İnşa Mühendisi
Yılmaz Karahanoğlu. Kaynak: Pekin Baran arşivi.

İlk çelik gövdeli yat “Yıldız” inşa edildi. Almanya’dan üç adet Ro-Ro gemisi siparişi alındı. Bunun inşası için tersane yeniden teçhiz edildi ve ülkeye ilk olarak optik gözlü 1/1 sac kesme tezgahı getirildi. Gemiler inşa edilerek 1971-72-73 yıllarında ihraç edildi. Böylece ülkemizde ilk gemi ihracatı gerçekleştirilmiş oldu.
1974 yılında serbest olarak çalışmaya başladı ve Gemi Proje, Dizayn ve Kontrol Mühendisi olarak denizcilik  sektörüne geçti. 1977’de Balat’ta 6500 dwt’lik gemi inşası için Atılım Tersanesi’ni armatörlerle birlikte kurdu. Tersanede Kayıcı Kızak sistemine geçildi.
1978’de Türkiye döviz dar boğazına girdi, armatörler gemilerini teçhiz edemez duruma geldi. Bu sıkıntıları gidermek amacıyla Birol Alpay ile birlikte Kapaksan Gemi Yan Sanayi AŞ’yi kurdu. Dizaynı kendisine ait olan hidrolik ve mekanik ambar kapakları, gemi cargo-gear sistem ve teçhizatları ve diğer ekipmanları imal ederek armatörlerin ihtiyaçlarını karşıladılar. 1980’de Gemi İş Ltd.(Rafet Özürün) ile birlikte Tuzla Gemi Endüstrisi AŞ’yi kurdu ve Tuzla tersanesini inşa etti.
Şirket, 1981’de ilk dizayn ve projesi olan 3400 dwt’lik yük gemisi Exim Metal ’i Almanya’ya ihraç etti. Şirket, 1982-1992 yılları içinde, % 25 ortaklıkla Transport Efficiency firmasını bünyesine aldı.


M/T Bitten Theresa (İnşa adı- Emilia Theresa)

Tuzla Shipbuilding Industry –Tuzla Gemi Endüstrisi AŞ. Hollanda VL Ship Holland A/S için hidrolik ambar kapakları imal ve ihraç etti (takriben 6000 ton çelik). İlk kimyasal tanker 5000 dwt’luk  Emilia Theresa inşa edilerek Danimarka’ya ihraç edildi. Böylece Tuzla’da kimyasal tanker inşaatı başlamış oldu.


Yılmaz Karahanoğlu (Sağda), ve tersanesindevrettiği Gemak AŞ Başkanı İsmet Üner.

Tersanesini Gemak AŞ’ye devrediyor
2000 yılında denizcilik sektöründeki durgunluk üzerine tersaneyi Gemak AŞ’ye devretti.
İki oğlu özel bira imal etmek kararı ile tersaneden ayrılmışlardı. 2003’te Türkiye’de ilk olarak “TAPS” markası altında Kraft Bira imal ettiler .2004’te Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde TAPS Bira İmal Fabrikası’nı, aile şirketi İstanbul Gıda San. Ve Tic. AŞ adına kurmuşlardı.  

 Bahadır Karahanoğlu

Yılmaz Karahanoğlu bir süre Evren Zincir İmalat Mak. San. ve Tic. AŞ’de danışmanlık yaptı ve fabrikanın bir bölümünün gemi blokları imalat sistemine geçmesine önayak oldu. Bu görevini halen sürdürmektedir.
Taps Bira
2000 yılına kadar gemi inşaatı işiyle uğraşan Bahadır ve Alpaslan Karahanoğlu kardeşler, 2001`de ticari bir kararla tersane ile ilgilerine son vererek kendi birasını üreten bir restoran açmaya karar verdiler. Yurtdışı fuarlar gezilmiş, bu işi yapan insanlarla görüşülmüştü.. Ve bir yılın sonunda Mart 2002`de Türkiye`nin ilk `Brew- pup`ı yani kendi birasını üreten restoran Taps Teşvikiye`de kapılarını açtı.
Alpaslan Karahanoğlu, bir ay içinde yüzde 100 doluluk oranına ulaştıklarını ve `Ne zaman bu birayı evimizde içeceğiz` sorularıyla karşılaşmaya başladıklarını söylüyordu. Yoğun talep, Karahanoğlu kardeşleri yatırıma yöneltti ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi`nde bir arazi satın aldılar. Burada 3.5-4 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye`nin ilk craft bira fabrikası hayata geçirdiler.
“Şu anda piyasada 3 çeşit biramız var. Sayıyı artıracağız. Yeni çeşitler denemekten korkmuyoruz. Yaz için hafif içimli, meyvemsi öğelerin olduğu, kış için de daha tok biralar yapacağız. Bir de yurtdışında olduğu gibi özel günlere yönelik biralar yapmayı planlıyoruz. Sevgililer Günü Birası, Yılbaşı Birası gibi..” diyordu.


Alpaslan ve Bahadır Karahanoğlu kardeşler Türkiye'yi butik biracılıkla tanıştırdılar.
Nişantaşı’ndan ve Bebek’te Taps Brew Pub”lar büyük beğeni kazandı.
 TAPS'in kurucuları Karahanoğlu kardeşlerden Alpaslan Karahanoğlu makine mühendisi, kardeşi Bahadır Karahanoğlu Robert Kolej ve Yıldız Teknik Üniversitesi  makine mühendisiliği mezunu idi.
Bebek’teki  restoranları; bir bar, iki de yemek servisi katından oluşan restoran idi ve üç yıl içinde her yıl ortalama yüzde on büyüdü. Bundan bir süre önce Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde altı dönüm üzerine kurulu fabrika hayata geçirildi.
Başlangıç yıllarını anlatan Bahadır Karahanoğlu  şöyle devam etmiştir; “Fabrikada başlarında Amerikalı bir butik bira uzmanı olan 25 kişilik bir ekip var. İlk safhada Red Ale ve Kölsch olmak üzere iki çeşit biralarını şişeledik.”

Türk gemi inşa sektörünün duayenlerinden ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) kurucularından; 1989-1994 yılları arasında GİSBİR 4. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini icra eden Yılmaz Karahanoğlu kendini emekli etmiş ve yaz aylarında Bodrum’da yaşıyordu.


11 Ekim 2014 tarihinde vefat etti. Cenaze namazı 12 Ekim 2014 Pazar günü Tuzla Mercan Camii'nde kılınan öğle namazını müteakip Küçükyalı Mezarlığı'na defnedildi.

                                                                              ****

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Deniz ticaret41 yasında