A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Bu kaçıncı Mayday ,Mayday

23 Kasım 2023, Perşembe 15:37
Bu kaçıncı Mayday ,Mayday
reklam yerim makale içi

Bilgisizliğin ve Dikkatsizliğin kol Gezdiği,Günümüzde önlemlerinizi önceden alın,Eğitimlere öncelik verelimBu kaçıncı Mayday ,Mayday

Değerli Denizci meslektaşlarım Merhaba . Bildiğiniz üzere Denizcilik; zor mesleklerden biridir. Gemiadamı olarak denize çıkan denizciler, gemide karadan uzakta olmanın mahrumiyetlerinin yanı sıra normal insan yaşamından farklı tehlikeleri de yaşamakdadırlar.İşte Bu haftada ki konumuz Gemiyi terk Talimleri Hakkında ,

IACS Üyesi olmayan Gemi işletmecileri dünyada sayısı belli olmayan non IACS klaslarına Gemilerini belgelendirilip uluslararası düzenlemeleri ile olan ilişkileri hiçbir zaman anlaşılamamıştır. Limanlarımıza uğrayan Boğazlarımızdan sıklıkla geçen non IACS klaslı gemilere substandard Gemi gözüyle bakılmalıdır .

İsmi duyulmamış Kolay Bayrak , ve klass diye tabir edilen Türkiye’de konuşlu Bayrak,Klas yetkisi olan firmaların (non IACS klas) ların Deniz ulaştırma Genel Müdürlüğü tarafından ofis denetimleri çalışanları (Sörvey) yapmak için uygun olup olmadıkları gerekirse eğitim ,belgelendirme kriterleri belirlendirilmeli yetki, belgesi her ne kadar yabancı bir ülkeden verilmiş olsa dahi Bakanlık tarafından sınava sokulup Türkiye'dende Gemide sörveylik yapabilmesi için eğitim alıp başarılı olduktan sonra yetki alması gerekir.Sadece Denizcilik yada kurs düzeyinde ki eğitim yeterli kabul edilmemelidir, örnek olarak idarenin Gas free uzmanlığı ,Acentalık ,Tehlikeli madde kontrol uzmanlığı ,DPA olma şartları ve kursları gibi konullarda istenen kurs ve sınav sistemi getirilmeli ,sınav sonucunda başarılı bulunan kişiler sörvey ‘yetkisi alma şartı konmalıdır . Sörvey yetkisini taşımayan sörveyörler yabancı ülkeden yetki alınmış olsa dahi Türkiye tarafından verilmeyen non IACS Klasların denetim sertifikası dahi almaya hak kazanamayanların Gemiye sörvey olarak çıkmaları engellenmeli ait olduğu Bayrak klass yetkilisi Türkiye ye gelip denetimlerini gerçekleştirmelidir.

Denizde gerçekleşen kaza, yanma ,iş kazaları ,batma ,karaya oturma.çatışma gibi konulların meydana gelmesi özellikle sorumluluk seviyellerine dayanan yetkinlik ve yeterlilik ve deneyim standartlarına yönelik sörvey istihdam politikalarının gözden geçirilmesi ,Türkiyede yurt dışından non IACS klas yetkisi almış Firmaların boğazlarımızdan sıklıkla geçen substandard Gemilere müsaade edilmemesi yeterli bir gerekçedir .

Ülkemiz gerek sahip olduğu İstanbul ve Çanakkale Boğazları, gerekse Asya ve Avrupa arasında bir köprü vaziyeti olan konumu gereği deniz ticaretinde etkin bir paya sahip olup, bu ticaretin denetlenmesi ve üst seviyelerde gerçekleşmesi gerekmektedir.

Denizcilik Genel Müdürlüğümüze bağlı birimler aracılığıyla Türkiyede hizmet veren Yabancı bayrak,klas temsilciliği olan firmalar diğerIACS firmallarına uygulandığı gibi non IACS kuruluşların’da normal klas firmaları gibi yaptığı işlemleri faturalandırmaları gerekmektedir . Bu konu Devlet denetimi ,kontrolünde şarttır ,hazinemize girmesi gereken gelir kaynaklarını korumalı ve bu tarz denetime kapalı kuruluşlarında Devlet eliyle kontrol altına alınması gerekmektedir.

Vergilendirilmesi gereken Klas kuruluşları, denizcilik sektöründe denetim ve gözetim yapan bağımsız kuruluşların yaptığı işlerin karşılığınsa kazandıkları kazancın belgelendirilip Devletimizin kasasına eksiksiz devletimizin kasasına kuruşu kuruşuna girmelidir ismi duyulmamış NE İDÜĞÜ BELİRSİZ Kişilerin cebine giren paranın meydanı boş bulup Devletimizin zayıf boşluğunu fırsat bilip değerlendiren kazandığı paranın dahi miktarını bilmeyen yol alan firmalar tespit edilmeli gerekli yasal işlemler uygulanmalıdır.Haksız elde edilen gelirlere müseade edilmemelidir ,Herkes üzerine düşen vatandaşlık görevini yapmalı,bu durumlarada göz yumup sesini çıkarmayan memur,bürokrat kim var ise idari soruşturma açılmalı ,Devletimizin gözden kaçırmış olabileceği firmaların yapmış oldukları işler takibe alınmalı aynı özelliği taşıyan başka firmalarla karşılaştırma yapılmalı ekstradan bir yetkilendirme verildiyse incelenmeye alınmalıdır. Kayıtsız çıkan vergilendirme var ise milli servetimizin geri dönüşümleri eksiksiz Devletimizin geri dönüşümü sağlanmalı suçlullar var ise en ağır cezaya çarptırılmalıdırki örnek teşkil edilmesi açısından yapılmalı caydırıcılığın sağlanması gerekir bir daha aynı hataya girmek isteyenler cesaret edemesim .

Boğazlarımızdan geçmek isteyen substandard Gemilere kesinlikle müsaade edilmemesi gerekmektedir.. Ekonomik ömrünü tamamlamış substandard Gemiler Cana , Mala zarar vermeden direk hurdaya gitmelidir.

Karadenizde Bu kaçıncı Mayday ,Mayday

Peki nedir Mayday ,Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

Değerli Denizciler Ekim ayında yazmış olduğum yazımda Tamda bu olayı kast etmiştim .Önlem alınmadığı sürece ne yazıkki bu kazalar ve ölümler devam edecek tir .

Deniz kazalarının önlenmesine ilişkin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO:International Maritime Organization) önderliğinde kabul edilen ve bütün Dünya’da uygulanan çok sayıda milletlerarası sözleşmeler ve sair kurallar mevcuttur. Bu düzenlemelere ve IMO’nun yoğun çabalarına rağmen deniz kazaları meydana gelmeye devam etmektedir. Şüphesiz deniz kazalarının meydana gelmesini tamamen önlenmesi mümkün değildir. Ancak deniz kazalarının büyük yıkımlara yol açan olumsuz etkileri sebebiyle asgari seviyeye indirilmesi gereği her geçen gün daha fazla hissedilmektedir.

Deniz kazalarının önlenmesinde yaşanan tecrübeler ışığında çıkarılan dersler büyük önem arz etmektedir. Bir deniz kazasının somut olarak hangi sebeplerle meydana geldiğinin tespiti, deniz kazasının veya olayın bütün yönleriyle incelenmesini ve araştırılmasını gerektirir. Özellikle yaşam kaybı, yaralanma ve çevre kirliliğine yol açan ciddi deniz kazalarının deniz emniyeti açısından incelenmesi zaruridir. Deniz kazalarının ve bu kazalara yol açan olayların incelenmesi, deniz kazalarının sebeplerinin tespit edilerek uygun biçimde analiz edilmeleri, böylece gelecekte benzer deniz

kazalarının yaşanmasının önlenmesine çalışılması, bütün deniz ilgilileri ve kamuoyu nezdinde artık daha fazla farkındalık yaratmaktadır.Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun Her ne kadar Yönetmelik’te gösterilmemişse de amacı denizde insan yaşamını ve eşyayı korumak olan 10.6.1946 tarihli ve 4922 sayılı “Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun”un16 (4922 sayılı Kanun), doğası gereği Yönetmeliğe önemli bir hukuki dayanak oluşturduğu hususunda tereddüt edilmemelidir.

Kaza inceleme raporları, deniz kazalarının önlenmesi ve iç hukukta yapılacak düzenlemelerde yol gösterici en somut belgelerdendir. Önemi dolayısıyla bütün kaza inceleme raporları, kamuoyu ile paylaşılmalı, her hangi bir istisna hükmüne yer verilmemelidir.

Kaza inceleme raporlarının fonksiyonu sadece yol gösterici olmasıyla sınırlı değildir. Her ne kadar adli ve cezai takiplerden bağımsız yürütülen deniz kazası incelemesi, faili ve kusuru tespit etmeye yönelik değilse de bu takipler için oldukça değerli deliller sağlayabilir. Hatta yeni bir adli veya cezai takiplerin başlatılmasına

dayanak oluşturabilir. Yönetmelik’teki tanıma uygun düşen bütün deniz kazaları, zorunlu olarak Kurul’un incelemesine tabi olmalıdır. Bir kısım deniz kazalarının incelenmesini Kurul’un takdirine bırakan hükümler hem de Yönetmeliğin amaçlarıyla bağdaşmamaktadır. Kaza incelemesinin teknik ağırlıklı olarak adli ve cezai takiplerden bağımsız biçimde yürütülmesi bakımından bağımsızlık, emniyete yoğunlaşma, işbirliği ve öncelik ilkelerine Yönetmelik’te yer verilmemesi büyük bir eksikliktir.

İncelemenin amaca uygun ve sağlıklı yürütülmesinde belirtilen ilkeler, hayati öneme sahiptir. Yönetmelik’te bu ilkelere açıkça yer verilmeli, ayrıca IMO tarafından kabul edilen “Kaza İnceleme Uygulanmasında İnceleme Yapanlara Yardım Edecek Rehber Kurallar” bir Yönerge olarak yürürlüğe konulmalıdır.

Deniz kazalarının önlenmesinde sadece kaza sonrası düzenlenecek inceleme raporları tek hareket noktası olmamalıdır. Çoğunlukla insan ve örgütsel hatalara dayanan deniz kazalarının incelenmesi, ülkeden ülkeye bir hayli değişmekle birlikte proaktif bir yaklaşım sergilenmeli, bir düzenleyici işleme gerek olup olmadığının değerlendirilmesinde yeni bir deniz kazasının meydana gelmesi beklenmemelidir. Bu yaklaşım tarzı, başta mevzuatı hazırlayanlar olmak üzere bütün ilgili tarafların yakın işbirliğini ve deniz kazalarının özel koşullarının sürekli takip edilmesini gerektirmektedir.Bu konuda Yönetmeliğin deniz kazalarının araştırılmasına ilişkin hükümleri iyi işletildiğinde önemli bir fonksiyon ifa edebilir.

Nehir gemilerini kış aylarında ,kötü hava koşullarında açık denizlere gönderilmemeli boğaz geçişlerinde çıkarılacak bir yönetmeilk ile seyrü seferine müsaade edilmemesi gerekir. Karadenizin denizi Başka denizlere benzemez delidir. Fırtınasına girmeyen bilmez tonajı ne olursa olsun hiç farketmez Deniz Affetmez Hazar Denizi’nde ve kıta içindeki nehirlerde olduğu gibi, Karadeniz’de Azak Denizinde de taşımacılık yapmakta olan Türk ve Yabancı sahipli yaşlı gemilerin elden çıkartılması gerekmektedir .Bu Gemilerin saç kalınlıkları ince olduğundan açık denizlere uygun değildir .Allah ölen Şehit Denizci Meslektaşlarımızın Mekanları cennet olsun .Aile 'lerine sabırlar diliyorum .Denizci meslektaşlarımda Gemiyi terk talimlerini gözardı etmeyelim.

Kaptan ,Çarkcıbaşı ,personellerin bilgisini Limanlarımıza uğrayan Gemileride PSC Denetiminde bulunan sörvey Gemide çalışanların meslekteki tecrübe ve bilgisini test edebilir şayet mesleği yeterli görmez ise gerekli resmi işlemleri uygulamalı gemiden indirilip yerine bilgili tecrübeli, personelin gönderilmesi sağlanmalıdır.

Kazaları daha aza indirmek için Gemide Eğitim ve talimlerin ciddi olarak fiili bir şekilde senaryolar oluşturulmalı Makine dairesi yangın, aşçıhane yangın, ambar yangın, baş altı yangın, yaşam mahalli yangın, köprüüstü yangın Diğer tüm talimlerde aynı şeklinde farklı mahallerde gerçekleştirilmeli; tüm personelin ilk yardım malzemelerini kullanabilmesi sağlanmalıdır. Kapalı mahalle giriş ve kapalı mahalden adam kurtarma ile ilk yardım talimleri ,Geminin değişik bölümlerinden yaralı çıkarma talimleri yapılmalıdır.Gemi personelinin el becerilerinin geliştirilmesi ve yatkınlıklarının arttırılması hedeflenmelidir.

Gemide Bazı personeller risk değerlendirmesinin oldukça sıkıcı bir konu olduğuna ve gemilerdeki gerçeklerle hiçbir ilgisi olmadığına inanıyor olabilir .Bazıları ayrıca, risk değerlendirmesinin yapıldığını kanıtlayan risk değerlendirme formunun belgelenmesiyle ilgili olduğuna inanıyor da olabilir. Ancak gerçekte, risk değerlendirmesi sadece kağıt işi yaratmakla ilgili değil. Daha çok, Gemideki riskleri kontrol etmek için makul önlemleri belirlemekle ilgilidir.Risk değerlendirmesi yeni bir şey değil. Tek sorun, denizcilik endüstrisinin artık bunu daha ciddiye alması.Bir öğretmen öğrencilerine karşıdan karşıya geçerken yolda yürümesini öğretir.Yaya geçidini kullanın, önce sağınıza bakın, sonra sola bakın… vb. Risk değerlendirmesinin konusu budur.

 

GEMİLERİ KADERİNİZ DEĞİL, BİLGİNİZ YÖNETSİN. "Allah Gemilerinizi huzurla,Kazasız,belasız ,mutlu seferler yapmanızı nasip eylesin

 

Gemi Makinalları İşletme Mühendisi

BİROL ÇETİNKAYA

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.