A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Deniz Ticareti COVID-19 Fırtınasını Atlatıyor Ancak...

24 Eylül 2022, Cumartesi 20:40
Deniz Ticareti COVID-19 Fırtınasını Atlatıyor Ancak...
reklam yerim makale içi

Deniz Ticareti COVID-19 fırtınasını atlatıyor ancak tıp planlı bakıma geçiyor. Gemide virüs sizi vurmadan siz virüsü vurun. Önlemlerinizi Alın.

Bayrak devletlerinin, limanlarda gemi mürettebat değişimlerinde, gemiye katılacak personellere COVID-19 kapsamında deniz ticaretini etkileyen olumsuz faktörlerin bekletilmelerin ortadan kalkması için denizcilere daha rahat gemiye katılmalarını sağlayıcı kişisel bürokrasilere takılmadan esneklik önlemler alıp sağlanmalı ve gemiye binmeleri kolaylaştırılmalıdır.

3 aydan fazla bir süredir COVID-19 teşhisi konan, hastaneye yatırılan kişilerin sayısında azalma olduğu ve iyileşmelerin de olumlu bir eğilim olduğu söylenmektedir.

Bugün planlı tıbbi bakımın sağlanmasına odaklanmak gerekiyor. Aynı zamanda, yeni bir COVID-19 dalgasının risklerini öngören Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerini takip etmek gerekiyor. Gezici noktalarda hem de hastanelerde aşılama yapılabilmektedir.  Aşı olmadan gemiye çıkmayın

Gemilerde Covid karşıtı kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması göz önüne alındığında, sosyal mesafe, dezenfeksiyon, maske rejimi gibi tüm önlemlerin devam etmesi gerekiyor. 

Maske rejimi bugün tıbbi hastaneler toplu ulaşım, gemiyi ziyarete gelenler, ayrıca Gemiye giriş - çıkış yapan herkes "ziyaret" sırasında maske takılması zorunlu olmalıdır.

Kronik hastalığı olan kişilerin halka açık yerlerde ve ulaşımda maske takmaları tavsiye ediliyor. Ayrıca Covid 19 diyabet gelişimini tetikleyebilir. Liman çalışanları, enfeksiyonu dışarıdan gemiye getirebilir ve gemi personellerine bulaştırabilirler Son derece dikkat edilmesi gerekiyor. Personellere gemide sürekli Covid 19 ile ilgili eğitimler verilmeli, uygulamada gemiciler anlatılanlara uyuyorlar mı? kontrolleri de zabitler tarafından sağlanmalıdır. Dışarıdan gelen ziyaretçilere yemek ikram edilecekse geminin kullandığı günlük tabak çanak değil, risklerden kaçınmak için tek kullanımlık olan tabak,çatal,bıçak,kaşık,bardak servis edilmeli daha sonra kullanılan malzeme çöpe atılmalıdır. Gemi personelimizin sağlığını üst seviyelerde kollamamız gerekmektedir.

Dezenfektan solüsyon kullanılmalı, sık sık ellerimizi yıkamalıyız. Diğer insanlarla aramızda bir buçuk ila iki metre mesafe tutmaya çalışın.

Gemide çalışan insanların maske rejimini gözlemlemeyi bıraktığına dikkat çekmek istiyorum. COVID'e veya en azından ciddi tehlikesine hiç inanmayanların sayısı da oldukça fazla. Koronavirüse ilk elden aşinasınız, tehlikesinin derecesini nasıl tanımlarsınız?

Maalesef bir tehlike var. Nüfusumuzun henüz bağışıklığının olmadığı bir virüs. Zamanla, herkes hastalandığında ve bağışıklık kazandığında, bizim için grip virüsüyle aynı hale gelecektir - nahoş ama çözülebilir. Ancak şimdilik durum farklı. Evet, birisi taşıyıcı olarak hastalanacak; birisi - kolayca, hapşırır, sıcaklık 37.5, ağrıyan eklemler; ve birisi şiddetli zatürre olacak; ve sonunda biri ölür. Yine, bir kişi ne kadar yaşlıysa, o kadar farklı hastalıkları vardır ve COVID'i yenmesi o kadar zor olur.

Sahilde maske takmak zordur ancak en az bir buçuk ila iki metre mesafeye uyulmalıdır. Maske takmak, enfeksiyon bulaşmasını durdurmayı ve hayat kurtarmayı amaçlayan bir önlem paketinin parçası olmalıdır; maskeler tek başına COVID-19'a karşı yeterli koruma sağlamak için yeterli değildir.

Bulunduğunuz bölgede COVID-19 yayılımı bildirildiyse, basit önlemleri alın başkalarıyla güvenli bir mesafe bırakın, maske takın, alanları iyi havalandırın, kalabalık yerlerden kaçının, ellerinizi yıkayın ve dirseğinizle veya mendilinizle burnunuzu ve ağzınızı kapatın öksürme veya hapşırma. Bulunduğunuz yer ve iş yeri için tavsiyelere uyun. Elinizden geleni yapın !

Halka açık yerlerde maske takmayı alışkanlık haline getirin. Etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için maskeler uygun şekilde kullanılmalı, saklanmalı ve imha edilmelidir. 

Belirtileri Nelerdir?
Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

Nasıl Bulaşır?
Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle
göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

Kimler Daha Fazla Risk Altında?
COVID-19 enfeksiyonu ile ilgili şimdiye kadar edinilen bilgiler, bazı insanların daha fazla hastalanma ve ciddi semptomlar geliştirme riski altında olduğunu göstermiştir. 
- Vakaların yüzde 80'i hastalığı hafif geçirmektedir.
- Vakaların %20’si hastane koşullarında tedavi edilmektedir.
- Hastalık, genellikle 60 yaş ve üzerindeki kişileri daha fazla etkilemektedir.

Hastalıktan En Çok Etkilenen Kişiler:
- 60 yaş üstü olanlar
- Ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar:
- Kalp hastalığı
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Kronik Solunum yolu hastalığı
- Kanser gibi
- Sağlık Çalışanları

Tanı Nasıl Konur?
Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.
Korunma Yolları Nelerdir?
Mümkün olduğu kadar yurtdışına yolculuk yapılmaması önerilmektedir. Yurtdışına çıkışın zorunlu olduğu durumlarda aşağıdaki kurallara dikkat edilmelidir: 
Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) için de geçerlidir. Bunlar;

-El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
- Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
- Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
- Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir
- Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla temas en aza indirilmelidir.
- Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.
- Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. İyi pişmiş yiyecekler tercih edilmelidir.
- Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.
- Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.

COVID-19 virüsü olmadan önce sıhhatin kıymetini bilmek gerekiyor.

Sağlığın kıymetini bilmek ve COVID-19'a karşı sağlığımızı korumak için hayatımızı gereği şekilde sürdürmek zorundayız. COVID-19 olmadan önce sağlığımız için gerekli tedbirleri almamız, hastalandıktan sonra tedavi yöntemlerini uygulamamızdan çok daha önemlidir.   

İnsanevladı ne yazık ki COVID-19 virüsünü kaptıktan sonra hastalığın ortadan kalkması için çaba sarf eder ve ancak o zaman çözüm aramaya başlar. Hastalığa götürecek ortamlardan uzak kalmanızı tavsiye ediyorum.

COVID-19 virüsü olduktan sonra tedavi olmaya çalışmaktansa COVID-19 virüsü olmamaya çalışmak, bunun için tedbir almak çok daha önemli, çok daha kolaydır.

 

19 Eylül Gaziler Günü

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadele gazilerimize ve terörle mücadele gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.

“Şehadeti göze alan, şehadet için yola çıkan, nasibine de “yaşarken alınabilecek en yüce paye” olarak gördüğümüz; başta, Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Günü kutlu olsun.

Hayatlarını kaybeden gazilerimize de Allah'tan rahmet dilerim. Mekanları cennet ruhları şad, yattıkları yer nur olsun!

Hayatta kalan gazilerimize de Allah sağlıklı ömürler nasip etsin!

 

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

 

 

KAYNAKLAR

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

www.saglik.gov.tr  Korona virüs Danışma Hattı Alo 184

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.