A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

SEN SEN OL KONTRATIN BİTENE, GEMİDEN İNENE KADAR ÖFKENE VE SİNİRLERİNE HAKİM OL

31 Ağustos 2022, Çarşamba 13:07
SEN SEN OL KONTRATIN BİTENE, GEMİDEN İNENE KADAR ÖFKENE VE SİNİRLERİNE HAKİM OL
reklam yerim makale içi

Uzmanlar, bastırılan öfkenin kaygı ve depresyona neden olduğunu, bireyin düşünme gücünü ve iletişim kurabilme becerilerini etkilediğini öne sürmektedirler. İfade edilmeyen öfke, bireyler arası ilişkileri bozabilecek bir etkiye sahip olabileceği gibi, zihinsel ve fiziksel sorunlara da sebep olabilir.

“Haksızlığa uğradım, bu başıma gelenleri hak etmedim”

Saldırganlığı yalnızca fiziksel değil sözel olarak da düşünmek gerekir. Şiddet içeren bu duygunun sözlü ve sözsüz anlatımı vardır. Öfkenin sözlü olarak anlatımı, insanın karşısındakine kırıcı, küçük düşürücü şekilde doğrudan ya da dolaylı olarak onu aşağılaması, kötülemesidir. Örnek verecek olursak küfür öfkenin sözlü olarak saldırganlığın en kötü ve şiddetli biçimidir. Öfkenin sözsüz anlatım biçimi genellikle saldırganlıkla birlikte olur.

Tahrik Unsurları: İnsan yaşamındaki tahrik unsurları sayısızdır. Yemek yerken tabakta çatırdatılan çatal sesi, öksüren ya da burnunu gürültüyle silen, yüksek sesle dinlenilen müzik, gereksiz yere konuşmak gevezelik yapmak, patavatsız konuşmak, kişinin çenesi de yorulmaz. İnsanların yaşamlarının, buna benzer aşırı tahrik edici unsurlarla sıkıntı haline dönüşmesi her zaman rastlanan bir durumdur.

Öfke nedir ? Ne değildir ?

Öfke, sağlıklı olarak yaşandığında son derece işlevsel olabilen bir duyguyken, kontrol edilemediğinde hem kişi hem de çevresi için oldukça zararlı olabilen bir duygudur.Bu yazımda öfkenin nedenleri ve öfke yönetimi ana hatlarıyla ele alınmış ve farkındalık oluşturularak konunun önemine dikkat çekilmeye çalışılmıştır.

Öfke bir problem çözme aracı değildir. Öfke bir öç alma veya intikam yolu değildir. Öfke başkalarını suçlama biçimi değildir. Öfke şiddet göstermeye veya suç işlemek için bir neden değildir. Öfke başkalarını kontrol etme yolu değildir. Öfke bir haklı olma yolu değildir.

Lafı fazla uzatmadan her insan öfke kontrolünde farklılık  gösterir. Bazıları öfkelerini içine atar, sabırlıdır ,duygularını dışarı vurmaz. Bazıları var ki öfkesini dışarı vurmayı tercih eder. Öfke, istenmeyen bir durum karşısında yaşanan kızgınlıktır.

Öfke ile niçin başa çıkmalıyız ?

Öfke, uygun bir biçimde ifade edildiğinde son derece sağlıklı bir duygudur. Ancak tersi durumlarda yıkıcı etkilere yol açabilir.

Öfke, kişiler arası ilişkilerde problem yaşanan birçok durumda önemli bir etkendir ve bireylerin iş ve aile yaşantılarında ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Öfke çoğu zaman fırtınalı çoğu zaman kısa, hızlı zekalıdır. Öfkeyle sonuçlarını düşünmeyen korkunç bir suç işleyen insanlar , her kimse, genellikle derinden pişman olmuşlardır ama şu iki Atasözünü hatırlatmakta fayda görüyorum . Son pişmalık fayda vermez. Öfkeyle kalkan zararla oturur.

Öfkeyi denetlemeye yönelik genel öneriler.

  • Kendi kendinizi sakinleştirmeye yönelik egzersizleri düzenli olarak yapın
  • Ondan kurtulmak tamamen imkansızdır. İnsan özünün özelliği, kendini kontrol etmeyi öğrenmek için tüm duygularını göstermesi gerektiği gerçeğinde yatmaktadır. Öfke en iyi duygu değildir, başkalarına zarar vermemek için kendinizi ani öfke patlamalarından korumanın birkaç yolu vardır.
  • Kendinizi dinlemeyi öğrenin

Öfkenin her zaman bir öncüsü vardır. Bu kötü bir ruh hali, refah veya sinirlilik olabilir. Ani bir öfke patlamasından kaçınmak için kendinizi dinlemeyi ve bu anları görmeyi öğrenmelisiniz. Örneğin, bir insanla konuşuyorsunuz ve içinde her şeyin kaynamaya başladığını hissediyorsunuz. Bu, sinirlenmeye başladığınız anlamına gelir. Böyle bir durumda nasıl hareket edilir? Olayların gelişimi için birkaç seçenek vardır:

             - konuyu değiştir, belki de olumsuz duyguları uyandıran odur; konuşmayı bitir.

  • Derin nefes alın, nabız atışlarınızı ve nefesinizi kontrol altına alın.
  • Kendinize, sizi sakinleştirecek cümleler söyleyin.
  • Kendine zaman ayırın, sadece çevrenizdeki insanları düşünmek zorunda değilsiniz.
  • Dinlenme, en azından pazar günü- hafta sonları, iyi uyumaya çalışın ve gelecek hafta için enerji biriktirin, o zaman stres için daha az neden olacaktır.

 

Öfkeye gelince, onu serbest bırakman gerekiyor, kimseye zarar vermemek için bunu yap.

Bağırmayın, vurmayın, çevrenizdekileri öfkelendiğinize ait bilgilendirin, kendinize zaman tanıyın. Eğer mümkün ise kendinizi öfkeli olduğunuz ortamdan hemen uzaklaştırın ve sorunla ancak kontrolünüzü yeniden kazandığınızda kontrol edersiniz.

Problemi açıklığa kavuşturmaya çalışın ve çözümü aramaya odaklanın. Bol bol gülün ve espri yeteneğinizi kullanın. Olaya yeni bir bakış açısı ve yeni bir çerçeve kazandırın. Kişisel saldırılara cevap vermeyin olayları kişiselleştirmekten kaçının .

Saldırganlık, öfke duygusunun eyleme dökülmüş halidir. Saldırganlık, bireylerin yaşına, eğitim seviyesine,içinde bulunduğu ortama göre farklılaşabilmektedir, Aşırı öfke ve saldırganlık hayatın pek çok alanında sorun yaratan ve işlevselliği bozan bir problemdir. Amacımız ‘’öfkelenmemek’’ değil, öfkelendiğimizde kontrol edebilmektir. Çünkü öfke, doğamızda olan gerekli duygularımızdan bir tanesidir. Bizler çoğunlukla olumsuz duyguları hissetmekten kaçar olumlunun peşinde koşarız. Fakat var olan duyguları olumlu ve olumsuz olarak yaşamayı bilmek en sağlıklısıdır.

Öfkemizi ifade edebilmek için ise kişinin kendini tanıması, nelere öfkelenip nelere öfkelenmediğini bilmesi önemlidir. Öfkeyi saldırganlıkla değil de sözel olarak ifade etmek, en sağlıklı yoldur. Bunu yapabilmek için, istediklerimizin ne olduğunun farkına varmalı, bunları açık ve karşımızdakini incitmeyecek bir şekilde aktarmalıyız. Öfke kontrolünün temel amacı kişinin saldırgan davranışlardan uzak kalması, kendine ve çevresine zarar vermemesidir. Kendini dizginleyebilmek öfke kontörlünün temelini oluşturmaktadır.

Gevşeme; Derin derin nefes alın, sakinleştirici durum ve manzaraları zihnimizde hayal ederek canlandırmak sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Geçmişte çok sakin olduğunuz bir yeri hatırlayın.Bu teknikleri hergün pratik yaparak ezberlerseniz, daha sonra karşılaşacağınız gergin ortamlarda otomatik olarak uygulayabilirsiniz.

Aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin, yavaşlayın sakin olun ve asıl söylemek istediğinizi düşünün. Aynı anda karşınızdakinin de söylediklerini duymaya ve anlamaya çalışın. Hemen cevap vermeyin.

Düşünceleri değiştirme; Öfkeli insanlar düşüncelerini küfrederek, bağırıp çağırarak ifade etme eğilimindedirler. Kızgın olduğumuz zaman genellikle, olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılarız. Bu tür düşünce biçimlerinizi farkedin ve yerine daha mantıklı olanları yerleştirin.

Öfkelendiğinizi hissettiğinizde mantığınıza sığının; Kendinize tüm dünyanın size kazık atmaya çalışmadığını hatırlatın. Sadece, yaşamın iniş ve çıkışlarından bazılarını yaşadığınızı düşünün. Öfkenizin kontrolden çıkmaya başladığı her zaman, bu yönteme başvurun. Bu daha dengeli bir bakış açısını yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Ö       Öfke ve saldırganlık genellikle uzun sürmez ve kısa sürelidir. Bu durumdaki bir birey hızla "kaynar" ve ayrıca hızla "söner".

Kibrit kutusunu dahi doldurmayacak sorunları aşın duymamazlıktan gelin. Güçlü öfkenin nedeni genellikle çeşitli koşullar nedeniyle biriken öfkedir. Basit bir önemsiz şey bile çoğu zaman bu olumsuz duyguya yol açabilir veya bu duygunun nedeni de olabilir. Öfkeyi yok edemezsiniz, tüm çabalarınıza rağmen sizi öfkelendirecek olaylar olacaktır. Ama bu olayların sizi etkileme biçimini değiştirebilirsiniz. Kızgınlık ve öfke tepkilerinizi kontrol ederek, uzun vadede onların sizi daha da yormasını engelleyebilirsiniz.

Kendi öfke kontrolünü zamanla sağlayıp aşan bir personelimizi dinledik. Anlattığına göre kendisinin huysuz bir insan olduğunu kendini bize şikayet etti. Öfkesi olduğunda küfürler ve tehditler ettiğini kendisini frenleyemediğini ifade etti ve bu öfkesinden korktuğunu dile getirdi. Birisiyle tartıştığında kendisini korumak için bağırıp,saldırdığını bu davranışının doğru olmadığını bildiği halde yaptığını söyledi.Bu sadece karşısındaki insanın öfkesini artırdığını ve onuda saldırgan hale getirdiğini dile getirdi. Daha sonra karşısındaki insanın aktif olarak ona cevap vermezse , kendisinin de sakinleştiğini saldırganlığına öfkeyle cevap vermemeyi zamanla öğrendiğini dile getirdi.Tavsiyesi öfkeyi inkar etmeyin, ancak bunun sorumluluğunu üstlenmeyi unutmayın öfkenin üstesinden gelmek için karşınızdakini dinleyin,sakin olun. Öfkenin normal bir şey olduğunu ve ölçülü bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini bilin.

ISM,MLC ve ILO Uluslararası kurallarda da belirtildiği üzere kişi hak ve hürriyetine kimse rencide edip konuşamaz ,mesleğine ve kendisine saygısızlık yapamaz . Sorunları olan personel, dilekçesini üst amirine iletip şikayetini üst zabitine dilekçeyi sunar .

Gemilerde uygunsuz davranışlarda bulunan personellerin gemiyi rahatsızlık verici davranışlarını kavga,tartışma saldırganlık ,görevini kötüye kullanma,gemiye zarar verme gibi personel tarafından yapılan bu eylemlerine Denizcilik Genel Müdürlüğü Disiplin komisyonu ilgilenmektedir. Kaptan ve personel raporlarını düzenli bir şekilde dosyalayıp yarın öbür gün başka birine de problem olmasın diye Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne cezalandırılması hususunda şikayette bulunulması gerekmektedir. Denizcilik Genel Müdürlüğü’ndeki Disiplin komisyonu raporları incelendikten sonra gemide kavga eden olaya karışan personellere,  disiplin yönetmeliğince belirtilen cezalarları verir.Bu durum personelin siciline de işlendiğinden kara listeye de alınıyor. Nereye giderseniz gidin, bu sicil artık peşinizden geliyor. O yüzden öfkenizi kontrol edin, tartışmalı bir durum olduğu zaman üstlerinize bildirin .Sorunu kendiniz çözmeye çalışmayın .Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün örnek bazı personele vermiş olduğu cezalar aşağıda sunulmuştur .Bu tür olayların yaşanmamasını ümit ederim.

  • Gemi Kaptanını kasten öldürme suçundan, Usta Makine Tayfası yeterlik sahip gemiadamına, yeterlik belgesinin iptal cezası,

 

  • Görev yapacağı gemiye katılmak üzere bindiği uçakta kontrolsüz ve saldırgan davranışlarda bulunduğu tespit edilen ve bu nedenle ülkemize iade edilen gemiadamının yeterliğinin 6 ay süre ile askıya alınmasına karar verilmiştir.

 

 

  • Amirleri tarafından verilen emre kasten uymamak ve görevi kasıtlı olarak ihmal etmek suçundan,  Usta Gemici yeterlik belgesine sahip bir gemiadamına, yeterlik belgesinin 6 ay süre ile askıya alınma cezası

 

  • Başka bir personele kasten şiddet uygulamak ile gemideki sosyal refahı etkileyecek şekilde diğer personele taciz, sindirme ve baskı uygulamak suçundan,Güverte Lostromosu yeterlik belgesine sahip bir gemiadamına, yeterlik belgesinin 6  ay süre ile askıya alınma cezası,

 

Saldırganlık anlarında öfkeyi yönetmek neredeyse imkansız olabilir, çünkü bir durumda olan bir kişi genellikle ne yaptığını anlamaz. Şu anda, böyle bir bireyin yanında kimsenin olmaması daha iyi olacaktır. Çünkü bulutlu bir zihinle saldırganlık içindeki bir kişi tehlikedir ve etrafındaki insanlara zarar verebilir ve hatta sakat bırakabilir.

 

 

Zorbalık ve taciz

Zorbalık ve taciz, herhangi bir mağdur için üzücü bir durumdur, ancak burada Seafarer Help'te, bu tür suistimallerin etkilerini denizciler için daha da kötü olabileceğini biliyoruz. Aileden ve arkadaşlardan uzun süre uzak kalmak, tüm denizcileri tecrit duygularına karşı savunmasız hale getirebilir, ancak zorbalık veya taciz olayları bunu daha da olası hale getirebilir. Vakalar hızlı bir şekilde çözülmezse, denizcilerin zihinsel ve fiziksel sağlıkları için de ciddi sonuçlar olabilir.

DADDER Kimdir?

DAD-DER (Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği), deniz çalışanlarının örgütlenmesi ve sosyal, ekonomik, kültürel haklarının korunarak geliştirilmesi amacıyla kuruldu. Derneğin, yıllardan beri bir dolu sorunla boğuşan denizcilik camiasının en çok ezilen, en çok sömürülen ve en fazla fedakârlığa katlanan kesimi olan deniz çalışanlarının bir araya gelerek, sorunlarına çözüm arayışı içerisine girmelerinin mütevazı bir aracı olma çabası içindedir. Bu sorunların aşılabilmesi, tüm deniz çalışanları arasında ve hiçbir ayrım gözetmeksizin yürütülecek zorlu ve sabırlı bir çabayı göstermektedir.Gemide zorbalık veya tacize maruz kalan denizciler iletişime geçmelerinin birçok nedeni vardır. Bir şikayet süreci öncesinde veya sırasında nasıl hissettikleri hakkında kendi dillerinde konuşmak isteyen denizcilere Yabancı Bayraklı GemiIer için ITF Türkiye Temsilcileri konuyu inceleyip size yardım edeceklerdir. [email protected],saferwaves.org 

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Kennzz
    01-09-2022 12:40

    Maalesef Verilen Tüm cezalar. Yetersizdir. Bir çok insan bu durumlardan dolayı Mesleğini Bıraktı Ve Hala önüne Geçmek için hiç bir adım atılmadı..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.