A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Denizcilik Bakanlığı’na İhtiyaç var

29 Şubat 2024, Perşembe 16:58
Denizcilik Bakanlığı’na İhtiyaç var
reklam yerim makale içi

Sektörümüzün Acil Denizcilik Bakanlığı’na İhtiyacı var

 

Üç deneyimli denizci Balıkçı Teknesindeki yem olarak depolanan hamsilerin bulunduğu ambar kısmında temizlik için çalıştıkları sırada metan gazından zehirlendi.

Rusya'nın Soçi kenti açıklarında avlanan Türk vatandaşlarımızdan balıkçı teknesinde Metan Gazından zehirlenen 3 balıkçıdan 2'sinin ölümünden dolayı yakınlarına sabırlar diler.Sektör olarakta derinden üzüldüğümüzü belirtmek isterim.Başımız sağolsun .

Millet olarak genelimiz Kendimizi özel hissetmeye bayılıyoruz. Özel muamele görmekten haz alıyoruz. Ailemiz, dostlarımız ve yakın çevremiz için elbette özeliz. Fakat herkesin faydası için çalışan kurumlarda bize gösterilen özel ilginin başkalarının ilgisinden çalındığının farkındamıyız ?

Falanca Liman Başkanlığında tanıdığımız varsa çabucak işlemlerimizi hallediyoruz. Yakınımız devlet dairesinde müdürse işimiz hemen görülüyor. İş başvurusu yaptığımızda hatırlı birinden selam götürürsek dosyamız birinci sıraya alınıyor. Hatırsız birinden selam götürsek “no comment” yorum yok Sorun şu: Hangimize sorulsa adaletin kutsal olduğunu söyleriz. Torpille göreve gelen insanları kınarken birilerinden torpil bekleriz. Allah’ın sevgili kullarıyız.

Garibanların hakları ellerinden alınsa da olur. Bu sene bizi kabul etsinler iyi bir gemiye, diğerleri seneye başvursun. Falanca ihaleyi biz alalım, diğerleri bir daha teklif versin. Tersane sahibi önce benim gemimi tamir etmeye başlasın, sırada bekleyenler ne yaparsa yapsın. Boğazdan geçişlerde daha demirlemeden ilk sırayı bana versinler 1 haftadır , bekleyen diğer gemilerde bekleye devam etsin dursun Bu düşünce yapısından kurtulmamız gerek. Çünkü ahlak dışı. Adaletin zıttı zulüm olduğuna göre, adilane olmayan tutum ve davranışlar bizi zalim yapar. Kutsal kitabımızda “zalimler” dinlerine göre geçer not almıyor. Zalim, zalimdir. Lütfen biraz üstümüze alınıp kendimize çeki düzen verelim.

Balıkçı Kooperatifleri Birliği Çağdaş bir balıkçı barınağında, ağ kurutma sahası, satış yeri, idare binası, balıkçı lokali, çok amaçlı depolar, soğuk hava deposu, şoklama ve buz üretim ünitesi, yeterli sayıda tuvalet, küçük de olsa bakım – onarım atölyesi bulunması gerekmektedir. Ancak mevcut barınaklarımızda söz konusu tesislerin büyük bölümü bulunmamaktadır. Barınaklarımızın bir bölümünde rıhtımları tamamlanmamıştır. Aynı zamanda Denizin doğal çevresinin korunmasında uluslararası düzenlemeler gün geçtikçe daha zorlayıcı olmaktadır.Yeni düzenlemeler getirilmelidir .Peki kime bağlı Balıkçı Kooperatifleri Birliği Tarım Köy işleri Bakanlığına ,Ne ilgisi var tarım köy işleri Bakımlığı ile Balıkçı kooperatifinin Denize çıkacak teknenin Gas free işlemleri kontrolü ve denetimini zorunlu hale getirecek hangi kurum ölen balıkçıların vebali kimin üzerinde vergileri,Aidatları alırken cezaları keserken kanuna dayalı insan ölümü gerçekleştiği zaman sorumlu aranıyor ona soruyorsun ben anlamam ben şeye bakıyorum buna soruyorsun benim ilgi alanıma girmiyor nedir bu vurdum duymazlık nerde bu millet nerde bu devlet suçlu kim benmiyim gelin beni asın o zaman .Sizlere tavsiyem işi ehline bırakılması yani Balıkçı Kooperatifleri Birliği Tarım Köy işleri Bakanlığından alınıp şuan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğüne bağlanmalı nedeni bu işlerin kompedanları

orda neden bürokrasiyi zorlaştırıp o Bakanlıktan diğer Bakanlığa yazılı görüş sorup vatandaşıda bekletip mağdur ediyorsunuz olmuyor böyle orta yolu bulmak gerekiyor . Balıkçı Kooperatifleri Birliği Acil Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Denizcilik Genel Müdürlüğüne devredilmeli Balıkçı Kooperatifleri ile ilgili çok büyük sıkıntılar da var fakat işi uzatmadan ben konuya giriiyorum diğer sıkıntılı konuları başka yazılarımda sunarım .Benim tavsiyem benzer ölümlerin yaşanmaması için yazımda sunduğum gaz free form ciddi bir şekilde kontrol edilmeli onaylanmalı , yedi coğrafi bölgemizden. Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi,Doğu Anadolu Bölgesi, ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi yerleşim yerlerinde Gaz free uzmanları sıfatını taşıyacak uzmanlar yetkilendilmeli önümüze bakılmalıdır.

Metan (CH4) Gazı

renksiz, kokusuz, zehirsiz ve son derece yanıcı/patlayıcı özelliktedir. % 4'ün üstünde hava ile karışımı oldukça yanıcı/patlayıcıdır. Isı, kıvılcım ve alevden uzak tutulmalıdır. metan bataklık gazı olarak da bilinir. Son derece tehlikeli grizu gazı oluşur.

Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir. Yüzeye ve atmosfere ulaştığında atmosferik metan olarak bilinir.asfiksi (oksijensiz kalma) ölüme yol açabilir.

Uluslararası sularda avcılık yapmak üzere gerekli izinleri alan balıkçı teknesi, yaklaşık 2 ay önce Ünye Limanı'ndan Karadeniz'e açılmış, Soçi açıklarında avlanan teknede görevli personel önce ambarda temizlik yaptıkları sırada havalandırmadan sızan metan gazından zehirlenerek hayatını kaybetmiş.drenaj kuyusunda metan gazından zehirlenip ölmüştü.

Yeterince arıtılmamış atıksu deşarjları, doğal su kaynakları için olumsuz etkilere sahiptir. Endüstriyelleşmiş birçok ülkede atıksu arıtımı önemli bir sorun olarak görüldüğünden bu ülkelerin atıksu deşarjlarında yeterli kaliteye ulaşmışlardır.Ancak gelişmekte olan ülkelerde ekonomik nedenler, kültür (“akan su kir tutmaz”) ve eğitim eksikliği nedenleriyle atıksu arıtımında sorunlar görülmektedir. Gelişmekte olan bazı ülkelerde endüstriyel atıksuların doğrudan halkın kullanımı için yapılmış kanalizasyon sistemlerine arıtılmadan deşarj edildiği ve atıksu arıtma tesislerinin performansını düşürdüğü görülmektedir.

Kapalı ortam Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan ve çalışma yeri olarak tasarlanan alanlar  “kapalı ortam” olarak adlandırılır. Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış olan girişleri ve çıkışları kısıtlı olan alanlar, kapalı alanlar olarak nitelendirilmektedir.

Potansiyel olarak tehlikeli veya zararlı seviyede gaz, toz, buhar veya duman ihtiva eder.

Emniyetli seviyede oksijene sahip değildir. (Zehirli Hava)

Patlamayı meydana getirecek oranlar dahilinde oksijen konsantrasyonu mevcuttur. (Patlayıcı Hava)

 

Örnek kapalı alanlar

  • Kuyular

  • Menholler

  • Tüneller

  • Silolar

  • Kanallar

  • Açık Çukurlar ve Havuzlar

  • Soğuk Depolama Alanları ve Ambarlar

  • Depolar ve Tanklar

  • Mahzenler

GAZDAN ARINDIRMA ve TANK TEMİZLEME PROSEDÜRÜ

Deniz suyu tank yıkamlarında yıkama makinalarının kullanılmasında,zeminin su ile süpürülerek(bottom flushing) yapılmasında ve genel yıkamalarda kullanılan temel araçtır. Deniz suyu sınırsız miktarda ve kolay ulaşılır, en etkin temizleyicidir. Gerektiğinde gemi bünyesinde ısıtması da yapılmaktadır.

 

Herhangi bir yük parlama noktası sıcaklığının 10 derece altında veya daha yüksek sıcaklıklarda taşınıyorsa, ucu yük kabul edilecektir.Örneğin parlama noktası 80 derece olan bir yük 70 derecede ve üzerinde taşınıyor ise ucu yükmüş gibi elleçlenmeli. Tank yıkama prosedürü, kapalı kap metoduna göre testi yapılmış düşük parlama noktasına sahip yükler gibi olmalıdır.

 

Yük buharının/gazının, koferdamlar, ballast tankları gibi, yük mahalleri çevresinde bulunan lokasyonlara yük kaçağı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Güvertedeki bütün personele tank yıkama işleminin başlayacağı tebliğ edilmeli ve bu tebliğ özellikle doğrudan tank yıkama işlemine doğrudan dahil olmayan ancak kendi devam eden görevleri nedeniyle tank yıkama işleminin emniyetinden etkilenebilecek personele yapılmalıdır.

Kaptan tarafından İzin verilmediği sürece hiçbir Tank Temizleme işlemi gerçekleştirilmemelidir.

Temizlik Ön Toplantısı

Herhangi bir tank temizleme veya gas free işlemi başlatılmadan önce Birinci ön temizlik Toplantısı düzenlenecektir. Diğer mürettebatlarda konuya dahil edilmeli ve rolleri açıklanmalıdır. Konferans dahil olan bütün personelin yakında gerçekleşecek olan temizlik işleminde görevlerini tam olarak anlamalarını sağlamalıdır.

Toplantı konularında aşağıdakileri maddeler doğrulamalıdır:

 

  • Temizlenecek tankları ve temizlik sırası.

  • Her bir tankta temizlenecek tipi ve karakteristiklerini. Dahil olan personelin tehlikeler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için bilgi kağıtları bulunmalıdır.

  • Temizleme esnasında ortaya çıkabilecek toksiklik, yanıcılık, aşındırıcılık ve reaktiflik gibi önemli riskler.

  • İşlem esnasında ve kargo manifoldundaki hortumları bağlarken veya sökerken mevcut ve kullanıma hazır bulundurulacak emniyet ekipmanları ve kişisel koruyucu ekipmanlar.

  • Her bir durumda izlenecek temizlik talimatları (plan)

  • Kirlenmiş su ve her türlü artıklarından kurtulma yolları. İlgili atık tankı yıkamaları ve gas free işlemleri.

  • Tank yıkama ve gas free işlemleri esnasında güverte alanının kargo gazı içermediğini doğrulayacak önlemler.

  • İşlemler esnasında yıkanan tankın dikkatsiz şekilde denize boşaltılmamasını sağlamak için düzenli aralıklarda kontroller yapılacaktır.

  • Yazılı tank temizleme tablosu hazırlanacak ve işlemlere katılan bütün personel için referans olarak ulaşılabilir olması sağlanacaktır.

Tank temizleme planı Kaptan tarafından onaylandığı zaman, tank temizleme işlemine dahil bütün personelle toplantı gerçekleştirir ve onları planlanan tank temizliği hakkında bilgilendirir. Temizleme işlemine katılan bütün personel planı bildiği ve anladığı hakkında imza atar.

Emniyet Koşulları

 

Tank temizleme artırılmış emniyet bilinci gerektiren tehlikeli bir işlemdir. Aşağıdakilerle sınırlı olmamakla birlikte ilave emniyet tedbirleri alınmalıdır:

 

  • Ekipmanlar önceden kontrol edilmeli ve çalışır durumda olmalıdır.

  • Bütün taşınabilir hortumlar elektriksel iletkenlik açısından kullanmadan önce test edilmelidir.

  • Kişisel koruyucu ekipmanlar hazır olmalı ve gerekli durumda kullanılmalıdır.

  • Yangınla mücadele ekipmanları kullanıma hazır olmalıdır.

  • Limanda yerel makamlardan limana giriş izinleri alınmalıdır.

  • ön temizlik Toplantısı herhangi bir tank temizleme veya gas free işleminden önce gerçekleştirilmelidir.

  • Yazılı Tank Temizleme planı hazırlanmalı ve operasyonlara katılan bütün personel tarafından ulaşılabilir olması sağlanmalıdır.

  • . Gaz algılama cihazı çalışır durumda olmalı ve operasyonlar boyunca uygun şekilde kalibre edilmelidir.

Herhangi bir tank temizleme veya gas free operasyonu başlamadan önce bütün gerekli ekipmanların mevcut olduğunu ve bütün ekipmanların iyi çalışır durumda olduklarını belirlemek için yeterli testlerin yapıldığı kontrol edilir. Hem tank temizleme ve gas free işlemlerinden önce uygun önlemlerin alındığından emin olmalıdır.

Kaportaların kapalı tutulması özellikle önemlidir, havalandırma içerdeki pozitif basınçla birlikte içteniçe moduna alınır ve sigara içme yasağı sıkı şekilde takip edilir. Kaynak veya kıvılcıma neden olabilecek diğer sıcak işlere izin verilmez.

Bordada başka bir tekne bulunuyorsa, personeli tank temizleme operasyonunun başlamak üzere olduğu hususunda bilgilendirilir ve uygun emniyet önlemleriyle uyumluluğu kontrol edilir.

Tank Yıkaması Risk Değerlendirmesi

Tüm yıkama operasyonlarının planlanlaması ve yıkamanın kayıt altına alınması

Tank yıkama planlamasında ana risk , yıkama boyunca patlayıcı gazın(yanıcı) ve ısı kaynağının (yakıcı) var oluşudur. Hedeflenilecek nokta yangın üçgenini tamamlayan elemalardan bir veya bir kaçını ortamdan uzaklaştırarak, opearsyondan doğacak tehlikler ortadan kaldırılır. Bunlar oksijen/hava- alev kaynağı kıvılcım vs-patlayıcı gaz.

Tank yıkaması planlaması esnasında mevcut riskler belirlenmelidir, risklerin sonuçları ve oluşmaması için gerekli önleyici tedbirler belirlenerek form …… üzerinde kayıt altına alınmalı . Yıkama esnasındaki olası riskler önleyici tedbirler ile kabul edilebilir seviyeye indirildikten sonra tank yıkamasına başlanır.Eğer mevcut önleyici tedbirler ve alınan emniyet tedbirleri risk seviyesini, uygulanır seviyelere indiremiyor ise, ek tedbirler ve emniyet kontrolleri belirlenip uygulanır. Eğer ki ek önleyici tedbirlere ve emniyet kontrollerine rağmen risk seviyesi orta veya yüksek çıkıyor ise yıkama iptal edilmelidir, kaptan ofis ile temasa geçmelidir.

Gözetim ve Hazırlıklar

Tüm gazdan arındırma ve tank yıkama operasyonları yetkili gözetim personeli kontrolünde yapılmalıdır. İşe başlamadan önce, tank yıkaması operasyonunda yer alacak tüm personel yıkama planı ve görev dağılımı/sorumluluklar hakkında işten anlayan kaptan tarafından bilgilendirilmelidir. Operasyon dışında kalan diğer personel yıkama operasyonu başlangıcı öncesinde biligilendirilmedir. Böylece diğer personel kendillerine ait yıkama ile eş zamanlı işlerini mevcut koşullar ve riskler gereğince uygulamaya almalıdır. Yazılı tank yıkama planı operasyona katılacak tüm personelin ulaşamına ve kontrolüne açık olarak hazır bulundurulmalıdır. Bu amaç için hazırlanmış olan form temizlik yapılacak tank girişinde herkezin ulaşabileceği şekilde hazır ve görülür olmalıdır.

Kaptan tarafından İzin verilmediği sürece hiçbir Tank Temizleme işlemi gerçekleştirililmemelidir

Yıkama başlangıç öncesi ve esnasında personeller tedbirlerin alındığından ve uygulandığından emin olmalıdır.

Gaz free ve tank yıkaması boyunca görevli personel belirlenmiş tedbirlerin alındığını, prosedürlere uygulandığını takip etmeli. Teknenin tüm personeli operasyon başlangıç ve bitimi hakkında bilgilendirilmelidir. Tanklara önceden görevlendirilmiş personel dışında başka bir personel girmeyecektir.

Taşınabilir Tank Yıkama Makineleri ve Hortumları;

 

Taşınabilir makinelerin kaplamalarının tankın iç çeperinde herhangi bir yere teması halinde herhangi bir kıvılcım üretimine mahal vermeyecek bir meteryalden üretilmiş olması gereklidir. Hortumlar tanımlana bilmek için silinmeyecek şekilde şablonlanmalıdır.Topraklama kablolarının diğer hortumlarla bağlantısı yapılmış olmalıdır. Hortum kaplinleri emin bir efektif elektiriksel topraklama yapıcak sekilde uç uça eklenmelidir. Tank yıkama makineleri için tahsis edilmiş tüm hortumlar her kullanım öncesi elektiriksel iletkenliklerinin kontrolü için kuru bir durumda iken test edilmeli ve hiçbir durumda dirençi 6 ohm/metre’yi geçmemelidir.

Bu testler yüksek voltaj içermemelidir. Yıkama makinesi tanka kurulduğu zaman sadece hortum üzerine bırakılmayıp doğal bir fiber/elyaf el incesi ile desteklenmelidir. .

Tank atmosferinin uygun bir kontrolünün devamlılığını sağlayabilmek için gas free sisteminin verimliliği kontrol edilmeli, tank yıkama işlemleri ve tank girişlerinde uygun gaz ölçüm cihazları kullanılmalıdır. Bu ekipmanlar üretici talimatına uygun olarak kullanılmalıdır. Tank yıkaması esnasında,yıkama suyunun gas ölçüm cihazlarının verimliliği üzerindeki etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.

Gazdan Arındırm

Tank temizleme ve Gaz free işlemleri genel olarak tanker işlemlerinin en tehlikeli dönemleri olarak bilinir. Bu temizlik için yıkama ya da giriş için gaz free ve sıcak çalışma için gaz free işlemleri için yapılırsa doğrudur. Bu dönem boyunca kimyasalların toksik etkisinden kaynaklanan ilave riskin önemi üzerinde fazla durulamaz ve bütün ilgililere etkilenmelidir. Bu nedenle tank temizleme ve gaz free işlemleri ile ilgili olarak olası en büyük özenin gösterilmesi önemlidir. Birinci Zabit bir alanın özel bir amaç için yeterince gazdan arındırılmış olmasına dair karar verirken gerekli bütün hususları göz önünde bulundurmalıdır.

Gazdan arındırma esnasında aşağıdakilere dikkat etmek gerekmektedir

  • Gazdan arındırma her daim işi bilen personelin gözetiminde yapılmalıdır

  • Operasyona başlmadan önce tüm personele haber verilmelidir

  • Sigara içme kuralları sıkı sıkıya uygulanmalıdır

  • Operasyonda kullanılacak tüm ekipmanlar üretici talimatlarına göre test edilmeli veya kalibre edilmiş olmalıdır.

  • Tank açıklıkları gaz sızdırmayacak şekilde kullanılmalıdır

  • Mekanik havalandırma başlayıncaya kadar tank kapakları açılmayacaktır

  • Patlayıcı gaz havlandırmları tekne onaylı methoduna göre yapılacaktır. Güvertede gaz birikimi, yaşam mahhaline gaz girişi meydana gelmeyecek şekilde havalandırma hızını kontrol altında tutarak mekanik havalandırma yapılmalıdır.

  • Yaşam mahali endocation sistemi içeride poztif basınç oluşacak şekilde içerden içeriye çalıştırılmalıdır.

  • Split tip patlayıcı gaz sızdırmazlığı olmayan ve yaşam mahali içine patlayıcı zehirleyici gaz emme olasılığı olan siplit tip kilmalar stop edilmeli kullanılmamalıdır.

  • Eğer rüzgar yönü bacadan çıkabilecek kıvılcımları güverteye sürüklüyor ise yıkama durudurulmaldır.

Gaz Testi ve Ölçümü

Gaz free operasyonu boyunca gazın düzenli olrak ölçülmesi gerekir.

Gaz ölçümü tankın farklı seviyelerinden yapılmalı, tank iç yapısı ve perdelerinde çepler mevcut ise buralar atlanmamalıldır. Geniş tanklardan hem farklı seviyelerden hemde farklı kapaklardan ölçüm yapılmalıdır.

Gaz ölçümünde eğer istenen değerlere ulaşılmadı ise havalandırmaya devam edilmelidir.

Seyyar Fanlar

Seyyar fan veya blowerler sulu,hidrolik veya havalı tip ise kullanılmalıdır. Yapım malzemleri kıvılcım yaratmayan malzemlerden yapılmış olmalıdır. Hiç bir şekilde fan kanatları bir yerlere sürtmemelidir, fan tank zemine değmeyecek sekilde tank içine sabitlendirilmelidir.

Tank havalandırması için kullanılan fanlar, tankı en kısa sürede gaz free yapacak/patlayıcı gazdan arındıracak kapasiteye sahip olmalıdır.Uzatma körüklerinin derin tanklarda ve iç yapısında cepler bulunan tanklarda kullanımı havalandırmayı daha etkin kılar. Sentetik malzemenden yapılmış körüklerin tekne bünyesine topraklandığından emin olunuz.Seyyar fan tank içine en etkin şekilde yerleştirlmeli, uygun pozisyondaki havlandırma kapakları açılmalı ki tankın her yeri eşit şeklide gazdan arındırılsın.Tank içinden çıkacak havanın fan alıcılarından olabildiğince uzaktaki kapaklardan yapılması önemlidir.Havalandırma fanı ve güverteye uyugun şeklide topraklanmalıdır

Denizcilik sorunları değişik Bakanlıklar arasında gidip gelmektedir, bu yüzden işlemlerin bazıları askıda kalmakta ya da uzun sürmektedir. Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması bu bakımdan önem arz etmektedir. Dünya Ticaretinin % 90 lık payla birinci sırayı almıştır. Dış ticaretimizin yüzde 90’ı denizyoluyla taşınıyor. Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olmasına rağmen Gün geçtikçe artan rekabet koşullarında ve çevresel duyarlılıkta, gemilerin işletme maliyetlerinin düşürülmesi ve taşıma kapasitelerinin artırılması, çevreye verdikleri zararın azaltılması, gerekmektedir.Denizcilik, ekonomik, siyasi ve askeri açıdan çok büyük önem arz etmektedir.

Denizcilik sektörünün kendi Bakanlığı olmadığı için birçok bakanlıkla iç içe çalışılması gerekmektedir.

Bu durum karışıklığa neden olmakta, uygulamada bu işlerin görevli personeleri de yaşanan deniz olaylarını gerek kendi bakanlığına gerekse Denizcilik Genel Müdürlüğü'ne ayrı ayrı rapor verilmesi, de ekstradan gereksiz fazla mesainin harcanmasına neden olmaktadır.

.Ülkemizde balıkçılık arzu edilen düzeyin çok altındadır. Balıkçılık, Karadeniz bölgesi için önemli bir geçim kaynağıdır. Ancak diğer bölgelerimiz için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Özellikler Akdeniz bölgemizde balıkçılık faaliyetlerinin desteklenmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Su ürünleri yasasında yapılan tanımlar göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde gerçek anlamda balıkçı barınağı bulunmadığı sonucuna varılabilir. Balık avcılığı ülkemizde önemli bir istihdam alanıdır. Maliye Bakanlığı tarafından balıkçılık kooperatiflerine kiraya verilen barınakların bakım, onarım ve eksiklerinin tamamlanması açısından kendi başlarına bırakılması, zaten sınırlı bir bütçeye sahip bulunan barınakların sorunlarının artmasına neden olacaktır. Balıkçı barınakları kıyı bölgelerinin sosyoekonomik gelişmesi için önemli altyapılardan birisidir. Balıkçılık sektörünün geliştirilebilmesi için seçilecek barınakların açık deniz balıkçılığının yapılabileceği balıkçı limanlarına dönüştürülmesi faydalı olacaktır.

Örnek Kapalı Alana giriş formu aşağıda sunulmuş olup kendi eklemek istediğiniz bir konu varise ekleyip uygun olmayan bir durum var ise çıkatıp Balıkçı teknenize göre Liman Başkanlığınızdan ,yada klaslı iseniz klasınızdan onaya sunup Baş vurabilirsiniz..

Kapalı mahallere giriş izni Kaptan ve giriş yapacak personel veya yetkilendirilmiş ekip lideri tarafından tamamlanır.

Ref; IMO Resolution A.1050(27).

Notlar

1.Bu checklist izin geçerlilik maximum süresi açıkca belirtilecek şekilde hazırlanmalı ve bu süre hiçbir zaman bir iş gününü geçmemelidir.

2. Kapalı mahal atmosferinin tahmini enine kesitini elde etmek için, gas ölçümleri değişik seviyelerden ve mümkün olan tüm kapaklardan yapılmalıdır. Giriş öncesi mahal atmosfer ölçümleri alınırken, havalandırma 10 dk önce durdurulmuş olmalıdır .

3. Zehirli gaz ölçümlerinde, benzene ya da hidrojen sülfat gibi, mahalin bir önceki maruz kalmış olabileceği değerler göz önüne alınmalıdır .

 

Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

Gemi Makinaları İşletme Mühendisi

Birol Çetinkaya

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.