A.S.P.
İstanbul
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

GEMİ PERSONELLERİNE ISM SÖRVEYİ İÇİN YARDIMCI BİLGİLER

15 Kasım 2022, Salı 17:14
GEMİ PERSONELLERİNE ISM SÖRVEYİ İÇİN YARDIMCI BİLGİLER
reklam yerim makale içi

Paris Memorandumu, Akdeniz ve Karadeniz Memorandumu kapsamında PSC denetimi yapılan gemilerde, denetimler sonucu yaşanan tutulma olaylarında ,Türk armatör ve gemi işletmecileri için PSC denetimleri sırasında tepsit edilen tutulma maddelerinin özellikle bazı alanlarda yoğunlaştığı, gemi sahipleri, işletmeciler ve gemi kaptanları tarafından bu alanlarda yapılacak kontrol ve iyileştirmeler ile tutulmaların önlenebileceği kaydedildi.

Acil Durum Talimleri

Limanlarında yapılan PSC denetimlerinde en çok tespit edilen tutulma maddeleri “Acil Durum Talimleri” kapsamında olduğu, sürekli yaşanan gemi personeli değişimleri ve yoğun sefer programları sebebi ile gemi personelinin acil durum prosedürleri ile gemi üzerinde bulunan emniyet ekipmanlarına yeteri kadar aşina olmadıklarının ortaya çıktığı ifade edildi.

PSC denetçileri tarafından hem gemi personelinin aşinalıklarını ölçmek hem de gemideki önemli emniyet ekipmanlarının durumlarını görmek için her PSC denetiminde YANGIN, GEMİ TERK ve KAPALI MAHALLERE GİRİŞ VE ADAM KURTARMA talimleri yaptırııldığı belirtilen açıklamasında, talimler sırasında, personelin güncellenmiş Role Cetvelleri üzerinde bulunan ve ayrıca SOLAS, ISM Kod ve bayrak devleti talimatlarına uygun olarak acil durum görevlerini yerine getirdiklerinin PSC müfettişleri tarafından kontrol edildiği ifade edildi.

Yangın Emniyeti

Yangın Emniyeti’ne ilişkin eksikler sadece PSC denetimlerinde değil, tüm dünyada yapılan PSC denetimlerinde en çok tespit edilen eksikliklerden olduğu kaydedilen açıklamada, yapılan PSC denetimleri sonuçlarına göre yangın emniyeti kapsamında en çok kaydedilen eksikliklerin; gerektiği gibi çalışmayan ve tam olarak kapanmayan yangın damperleri sebebi ile kaydedildiği, gerektiği gibi çalışmayan ve kapanmayan yangın damperleri yangın ile mücadele durumlarında gemilerin ve gemi adamlarının emniyetini tehlikeye attığı, bu sebeple yangın damperlerinin gerektiği gibi çalışmaması durumu tutulma maddesi olarak PSC kaydına alındığı belirtildi.

Harita ve Notik Yayınlar

Haritalar ve Notik Yayınların güncel olmaması veya eksik olması konusu, PSC denetimlerinde daha önce tutulma sebebi olarak görülmemekteyken,yapılan denetimlerde bu kapsamda tutulma maddeleri kaydedilmeye başlandı.

Personele Ait Dinlenme Kayıtları

Dinlenme kayıtlarına ilişkin olarak PSC denetçilerinin bu alanda yaptıkları kontrollerin ve tespit edilen tutulma maddelerinin artışa geçtiği görülüyor.

Bu kapsamda yapılan denetimlerde PSC denetçileri çapraz kontrol yöntemi ile dinlenme kayıtlarını aşağıdaki diğer kayıtlar ile karşılıklı olarak kontrol ediliyor. Bu alanda yapılan kontrollere ilişkin detaylar TL Newsletter bülteni üzerinde belirtilmektedir.

ISM Büyük Uygunsuzlukları

Tüm dünyada yapılan denetimlerde, PSC denetçileri tarafından tespit edilen eksiklikler neticesinde gemi üzerinde yürürlükte olan ve ISM Kod gereği zorunlu olan Emniyetli Yönetim Sistemi’nin uygulanmasında veya etkinliğinde gözle görülür zafiyetler bulunması halinde ISM Kod kapsamında büyük uygunsuzluk kaydedilmektedir. Büyük uygunsuzluk kaydedildiği zaman, ISM ,SMC Belgesini yayınlayan yetkilendirilmiş kuruluş tarafından geminin limandan kalkışında önce ISM Kod kapsamında bir ilave denetim yapılması ve Emniyetli Yönetim Sistemi’nin yürürlükte olduğunun teyit edilmesi istenmektedir.

Yoğunlaştırılmış Denetim Kampanyaları

Paris ve Karadeniz Memorandumları tarafından iki ayrı “Yoğunlaştırılmış Denetim Kampanyası” uygulanacaktır. Paris Memorandumu için Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC 2006) kapsamında ve Karadeniz Memorandumu için Yük Bağlama Ekipmanları kapsamında denetimler yapılacaktır.

Personel Aşinalık Eğitimleri ve İngilizce Dilbilgisi Seviyesi

Yapılan denetimlerde, gemilerin personelinin eğitimlerine ve özellikle gemiye özel acil durum prosedürleri, emniyet ekipmanlarının kullanımına ve haberleşme ekipmanlarının kullanımına yönelik aşinalık eğitimleri kapsamında sıkıntılar yaşandığı iletilmiştir. ISM Kod kapsamında, gemi personelinin acil durum prosedürleri ile emniyet ekipmanlarına ilişkin aşinalık eğitimleri verilmesinin zorunlu olduğu ancak çoğu zaman bu kuralın etkin olarak uygulanmadığı iletilmiştir. Özellikle sık aralıklarla gemi personeli değişimi yaşanması halinde bu durumun daha da önem kazanmasından hareketle, PSC denetimlerinde personel eğitimlerine özel önem verildiği bildirilmektedir.

Raporlama Zorunlulukları

Yapılan denetimler dahil olmak üzere, tüm Paris memorandumu bölgesinde yapılan denetimlerde, gemilerin liman otoritelerine belirli zaman aralıkları ile vermek zorunda olduğu raporlara ilişkin olarak sorunlar yaşandığı ve raporların uygun zamanda ve şekilde yapılmaması hallerinde gemilerin tutulmasına varacak sorunlara yol açmaktadır.

PSC Denetim Periyodunun Belirlenmesi

Paris Memorandumu ve diğer PSC memorandumları kurallarına göre, PSC denetimlerine tabii olacak gemilerin belirlenmesi için çeşitli hedefleme sistemleri kullanılmaktadır. Bu hedefleme sistemleri çerçevesinde gemilerin ne zaman denetleneceğine karar verilmektedir. Periyodik denetimler haricinde de PSC idareleri çeşitli sebepler ile gemilerin denetimlerine karar verebilirler.

ULUSLARARASI EMNiYETLİ YÖNETİM SİSTEMİ-  ISM NEDİR ?

ISM Kod ingilizce “International Safety Management” kelimelerin baş harflerinden oluşan ve Türkçesi “Uluslararası Emniyetli Yönetim Kodu” olan bir sözleşmedir. KAZALARI MİNİMUMA İNDİRMEK VE ÇEVREYİ KORUMAYI AMAÇLAR

ISM Kodu bir denizcilik Şirketinin emniyetli bir Şekilde yönetilmesi ve işletilmesi için kurallar koyar. IMO’ya bağlı tüm ülkelerin denizcilik Şirketleri ve gemileri bu koda göre işletilmek zorundadır.

GENEL OLARAK GEMİ İÇİNDE, ÇEVREMİZDE GÖRDÜĞÜMÜZ BİRÇOK ŞEY ISM’İN KENDİSİDİR  ÇALIŞIRKEN GİYDİĞİMİZ AYAKKABI – TULUMDAN, MANEVRA ÖNCESİNDE MAKİNADA GÜVERTEDE YAPILAN TÜM KONTROLLER ISM GEREĞİDİR.

ISM GEMİDE NASIL UYGULANIYOR ?

GÜVERTEYE BARETSİZ TULUMSUZ ÇIKMAMAK, RASPA GİBİ İŞLERDE GÖZLÜK VE MASKE KULLANMAK, YÜKSEK YERLERDE EMNİYET KEMERİ KULLANMAK, KAYNAK YAPARKEN, GEREKLİ KONTROLLERİ YAPMAK (ÇEVREDE YANICI MADDE OLMAMASI, HORTUMLARIN SAĞLAM OLMASI, EMNİYET TEÇHİZATININ HAZIR BULUNMASI GİBİ), TALİMLERİN DÜZENLİ YAPILMASI, EĞİTİM TOPLANTILARI YAPMAK, EĞİTİM VCD’LERİ İZLEMEK VS.

GEMİDE ISM EĞİTİMİ VERİLİYOR MU ?

PERSONEL GEMİYE KATILDIĞINDA, ISM MANUEL EŞLİĞİNDE BİR EĞİTİM VERİLİR. GÖREVE GÖRE OKUNMASI GEREKEN BÖLÜMLERİN LİSTESİ Personele Verilmiştir. BU BÖLÜMLERİ OKUYUNUZ. KONULAR BASİT VE GÜNDELİK ÇALIŞMADA DEVAMLI YAPTIĞIMIZ ŞEYLER OLDUĞUNDAN Akılda Kolayca Kalmaktadır. YENİ KATILAN PERSONELE, GEMİ GEZDİRİLİR, EMNİYET TEÇHİZATININ YERLERİ VE KULLANIM ŞEKİLLERİ ANLATILIR, ROLE GÖREVİ ANLATILIR. YENİ KATILAN PERSONELİN GÖREVİYLE İLGİLİ OLAN BÖLÜMLER, ÖRNEĞİN BİR GEMİCİ İÇİN, STORLAR,   IŞIKLARIN YERLERİ, TANKLARIN SAYISI ,POMPA DAİRESİ,KARGO KONTROL ODASI VS. HAKKINDA BİLGİLER VERİLİR.

Dünyanın en tehlikeli sektörlerinden biri olan denizcilikte, kazaların çok büyük bir bölümü insan hatalarından meydana gelmektedir. Bunun sebebi, denizde çalışan insanların yeterli eğitime ve donanıma sahip olmamalarının yanında gemideki ve karadaki yönetimin yeterli işlememesidir.

ŞİRKET POLİTİKASI NEDİR ?

GEMİMİZİ, YÜKÜMÜZÜ, KENDİMİZİ VE DENİZİ KORUYARAK GEREKLİ KURALLARADA UYARAK ŞİRKETİN DEVAMINI SAĞLAMAK.

D.P.A (YETKİLENDİRİLMİŞ KİŞİ) Kimdir NE İŞ YAPAR ?

DPA, gemilerin emniyetli bir şekilde işletilmesini sağlayan, gemi operasyonları için yeterli sahil kaynağını sağlamaktan sorumlu olan kişidir. DPA şirketin en üst düzey yetkililer de dâhil olmak üzere işletmenin tüm yönetim seviyeleri ile doğrudan temas kurabilir.

DPA gemi ve şirket arasında bir köprüdür ve EYS uygulamalarında tam yetkilendirilmiştir. DPA işletmeci tarafından atanır.

 DPA genel yetki ve sorumlulukları aşağıda verilmiştir.

 · Emniyetli Yönetim Sisteminin yerine getirilmesi ve işletilmesinden sorumludur.

· iç denetlemeleri planlamaktan ve yapılmasını sağlamaktan sorumludur.

 · Uygunsuzluk durumlarında, sebebin ne olduğunu araştırma ve analizlerin yapılması, olayların tekrar meydana gelmesini önlemek için tedbir alınmasından sorumludur.

EĞİTİMİN PERSONELE FAYDALI OLDUĞU GÖZLEMLENMİŞTİR. GEMİ YÖNETİMİ EL KİTABI UYGULAMALARI TEKRAR ANLATILARAK PERSONELİN ŞİRKET EMNİYETLİ YÖNETİM SİSTEMİNDEN UZAKLAŞMAMASI SAĞLANMALIDIR.

EKO NEDİR, NE YAPAR ?

GEMİNİN EKOSU YANİ ÇEVRE KONTROL  ZABİTİ KAPTAN VE 2.KPT. DIR. GEMİ VE ÇEVRE TEMİZLİĞİNİ, ÇÖPLERİN İSTİFİNİ KONTROL EDER. EKO TALİMATI OLMADAN HİÇBİR ÇÖP DENİZE ATILAMAZ.

ÇÖPLER NASIL AYRILIP ATILIR ?

ÇOK SIK LİMAN YAPTIĞIMIZ İÇİN GEMİMİZDE DENİZE ÇÖP ATILMAZ. AYRICA AKDENİZ VE KARADENİZ GİBİ ÖZEL SULARDA DENİZE ÇÖP ATMAK YASAKLANMIŞTIR. ÇÖPLER, 2. KAPTANIN TALİMATIYLA VE YİNE ONUN KONTROLÜNDE DENİZE ATILIR.

ÇÖP İSTİFLENMESİ İSE ŞU ŞEKİLDE YAPILIR

MAVİ BİDONA YİYECEKLERİ DOLDURUYORUZ

SİYAH BİDONA PLASTİKLERİ DOLDURUYORUZ

YEŞİLE YAĞLI BEZ VE ÜSTÜPÜLERİ DOLDURUYORUZ

KIRMIZI YADA KAĞITLARI CAMLARI DEMİR PARÇALARINI FALAN DOLDURUYORUZ.

TALİM VE EMNİYET TEÇHİZATI

EN SON YAPILAN TALİM

Yurt Dışında Limanına  Yanaşana Kadar Yangın, Gemi Terk, Deniz kirliliği  gibi talimler Yapılması ve bu Talimler Dikkatle izlenmelidir.

ROLE GÖREVLERİ

TÜM PERSONELİN ROLE GÖREVİNİ EKSİKSİZ BİLMESİ VE GÖREVİNE HAKİM OLMASI GEREKİR. ROLE KARTINIZDAKİ TÜM OLASI DURUMLARDAKİ GÖREVİNİZİ İYİ ŞEKİLDE ÖĞRENİNİZ.

Gemi işletmeciliğinde uluslararası emniyet standartları tesis etmeyi,

Çevreyi deniz kazalarından oluşacak kirlilikten korumayı,

Gemilerde güvenli bir çalışma ortamı sağlamayı,

Deniz çalışanlarının kaza sonucu zarar görmesini engellemeyi,

Belirlenmiş, bilinen tüm tehlikelere karşı önlemler oluşturmayı,

Gemilerde emniyet ve çevre koruması ile ilgili gemi adamlarının ve kara personelinin bilgi ve becerilerini arttırmayı hedefler.

Yürürlükte olan denizcilikle ilgili bütün uluslararası kurallara uyulmasını sağlamak,

Kazaların meydana gelişini önlemeye yardımcı olmak,

Gemideki acil durumlarda müdahale için gerekli usul ve yöntemlerin belirlenmesini sağlamak,

Gemi ve kara personeli arasında etkili haberleşmenin kurulmasını sağlamak,

Her bireyin yeterli eğitimi görmesini, kendi rolü ve sorumluluğunu bilerek görevini yerine getirmesi için, uygun donanıma sahip olmasını sağlamak,

Bütün faaliyetlerin ve çalışmaların planlanmış, kontrol edilmiş ve doğrulanmış olmasını sağlamak,

Daha emniyetli çalışma koşulları oluşturmak amacıyla, gemideki emniyet standartlarını geliştirmek,

Şirkete ve gemilere, iç ve dış denetim sistemini kurarak, aksaklıkları ortaya çıkarmak ve bu aksaklıkları önlemek.

ALARMLAR NELERDİR?

ÖNEMLİ 3 ALARM ŞUNLARDIR.

7 KISA 1 UZUN GEMİ TERK

SÜREKLİ ÇALINMASI YANGIN

3 KISA ADAM DÜŞTÜ

GEMİ ACİL DURUM KURALLARI

Bu kuralların hedefi, deniz kazaları, insan yaralanması ve deniz kirlenmesi gibi acil durumlarda gemice yapılan müdahale yöntemlerini belirlemektir.

Kontrol ve acil durumlar:

 Deniz kazası meydana geldiğinde Kaptan, can emniyetine ilk önceliği verecek ve böyle kazalarda karşı önlemleri alma sorumluluğu taşıyacaktır.

Deniz kazası meydana geldiğinde Kaptan, “Gemi Acil Durum Yöntemleri” uyarınca hiç vakit geçirmeden harekete geçecektir.

Talimler Acil durumlar için Kaptan aşağıdaki talimleri yaptıracaktır.

Yangınla mücadele talimi

Yağ kirliliği ve yağ kirliliğinin önlenmesi talimi

Kurtarma botu talimi

Gemiyi terk talimi

Acil durum dümen talimi

Çatışma talimi

Karaya vurma / oturma talimi

Ana makine arızası talimi

Elektrik güç arıza talimi

Denize adam Kurtarma talimi

Kapalı mahalden adam kurtarma talimi

Kaptan yukarıda sayılan talimleri yaptırdığı sırada, her bir gemi adamının bir bir bu talimlerde gösterdiği yeteneği değerlendirerek aldığı sonuçları “Acil Durum Talim Kayıtları”na ve gemi Jurnaline kaydedecektir.

Sistemin Denetimi şirketin kurmuş olduğu Emniyetli Yönetim Sistemi çerçevesinde yapılan uygulamaların, işlemlerin ve kayıtların, yine belirtilen sisteme ve ISM Kodunun istediği kurallara ne kadar uygun olduğunu, planlanan uygulamaların ne ölçüde gerçekleştiğinin tespit edilmesi için sistemin denetlenmesi gerekmektedir.

iç denetleme (internal audit) ve dış denetleme (external audit) olmak üzere ikiye ayrılır. iç Denetleme (Internal Audit) Denetleme faaliyetinin, şirket içinde yer alan bir kişi veya bir grup denetleyici tarafından ya da şirket dışından seçilen bağımsız denetleyici kişi veya grup tarafından, ISM kodu gereği yapılan bir denetlemedir. şirketin kendi kendini denetlemesidir. iç deneteme şirketin oluşturduğu bir plan ve yöntem doğrultusunda yapılır ve Emniyetli Yönetim Sisteminin aksayan taraflarını bulmak ve düzeltici faaliyet uygulamak maksadıyla yapılır.

Bu yolla şirket, kendi sisteminin etkin ve verimli bir şekilde çalışıp çalışmadığını, varsa sistemdeki problemli ya da zayıf yönleri ve uygulamaları görme imkânı bulur.

Dış Denetleme (External Audit) DOC ve SMC sertifikalarını veren kuruluş, Bayrak devleti veya liman otoritesi tarafından yapılan denetlemedir. Dış denetçi klas kuruluşu ve bayrak devleti denetçisi olabilir.

EMNİYET TEÇHİZATLARI

KAMARANIZA YADA ÇALIŞMA ALANINIZA EN YAKIN EMNİYET TEÇHİZATININ YERİNİ VE KULLANMASINI BİLİN.

ÖRNEĞİN YANGIN TÜPLERİ, ALARM BUTONLARI, HORTUM VE VALF YERLERİ...

AYRICA ROLELERDE GÖREVİNİZ OLMASA BİLE FİLİKALARI TEK BAŞINIZA İNDİRMENİZ, MOTORUNU ÇALIŞTIRMAYI VE CAN SALLARINI ATMAYI BİLMELİSİNİZ.

ACİL YANGIN POMPASINI ÇALIŞTIRMAK, CO2 ODASINDAN TÜPLERİ PATLATMAK VE QUICK CLOSE VALFLERİNİN YERLERİNİ DE BİLMENİZ GEREKİR.

BUNLAR, BİLMEYENLER İÇİN  TALİMLERDE ANLATILACAKTIR.

KURTARMA BOTU MALZEMELERİ,

SORULDUĞUNDA KURTARMA BOTU MALZEMESİ VE KULLANIMINI BİLMENİZ GEREKİR. BİR ÇOK ÖRNEK VEREBİLİRSİNİZ, KÜREK, POMPA, İLK YARDIM SETİ, RADAR YANSITICI, İŞARET AYNASI, FİŞEKLER, YİYECEK, ÇAKI, OLTA...

GEMİYİ TERK ROLESİNDE, FİLİKA İNDİRMEDEKİ GÖREVİNİZİ ÇOK İYİ BİLMELİSİNİZ.

CAN YELEKLERİNİZİN IŞIKLARINI SIKLIKLA KONTROL EDİN, YANMAYAN YADA PİLİ BİTMEK ÜZERE OLAN VARSA 3. KAPTAN’I UYARIN.

ISM’LE İLGİLİ DİĞER ÖRNEKLER

LİMAN YADA SEYİR VARDİYALARI SONRASINDAKİ KONTROLLERLE VARDİYA ZABİTİNE RAPOR VERMEK.

GEMİCİLER İÇİN SEYİR GÖZCÜ VARDİYASI DEĞİŞİMLERİNDE VE 2 SAATDE BİR YAŞAM MAHALLİ İÇİNDE GEZİP, YANGIN KONTROLÜ YAPMAK.

MANEVRALARDAN ÖNCE VE SONRA YAPILAN (!) ALKOL TESTLERİ, GEMİDE LİMANDA DAHİ ALKOL ALMANIN YASAK OLMASI

DUVARLARDAKİ POSTERLER, TABLOLAR, İŞARETLER, ŞABLONLAR VERİLEBİLİR

Sevgili Denizci Meslektaşlarım  Diğer önemli Bir konu Halen devam eden COVID-19 Sürecince aşı konusunda da en önce davranarak Dünya Denizcilerine ve topluma önderlik yaptık. Zor şartlarda çok büyük özverileriyle ve çabalarınız sonucu normalleştik Sayılır. Covid-19 vakası yüzünden 6.3 milyonun üzerinde ölüm olduğunu unutmamak gerekiyor. Türkiye’de de Covid-19 vaka sayısı 15 milyonu ve ölüm sayısı da 98 bini geçip, 100 bine yaklaştı.

Omicron gibi varyantların daha bulaşıcı olmasının yanı sıra Covid-19 ile ilgili kısıtlamaların kaldırılmasının ardından vaka sayısının artışında önemli faktörler olarak öne çıktı.

Kronik hastalar, bu dönemde Covid-19’a karşı daha dikkatli olmalı ve kişisel tedbirlerden kesinlikle ödün vermemeli. Pozitif vakaların zorunlu karantinaya alınması uygulaması da salgının kontrolü açısından hayati önem taşıyor.

Rotamızı artık gelecek güzel günlere çevirdik . Her geçen gün daha iyiye giden özverili çalışmalarınızla  maske, mesafeye ve hijyene dikkat edilmesi ile güçleneceğimiz umuduyla,  huzurla çalıştığınız  güzel  bir yıl temenni ediyorum.

 

Gemi Makineleri İşletme Mühendisi

 Birol Çetinkaya

 Pruvanız neta, denizleriniz sakin, rüzgarınız kolayına olsun. Selametle…

 

Kaynaklar :

Megep Modülü

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.