yeni
İstanbul
09 Mayıs, 2025, Cuma
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

GEZİ NOTLARI-3: PERU-LİMA

25 Ağustos 2017, Cuma 19:19

 

GEZİ NOTLARI-3
 
PERU-Lima
 
          Türkiye’den Peru'ya direkt uçuş bulunmadığından, önce Türk Hava Yolları ile Panama’ya uçtuk. Panama’dan aktarma yapıp, yaklaşık üç buçuk saat süren bir uçuşla Peru'nun başkenti Lima'ya ulaştık. Peru ile Türkiye arasındaki saat farkı, sekiz saat geride bulunmaktadır. GMT-5 saat dilimini kullanıyorlar.

          Peru, Türk vatandaşlarının 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla olan seyahatlerin de vize istemiyor. Gümrükten kolaylıkla geçtik. Çıkışta devletten onaylı yeşil taksiye bindik. Yarım saatlik bir sürüşten sonra, otelimizin bulunduğu San İsidro Bölgesi’ne ulaştık. Taksiye 20 usd ödedik. Peru'nun para birimi Nuoevo sol (Kısaca sol deniyor.). 30 sol yaklaşık 10 USD(2017 haziran).

          Lima, hazirandan aralığa kadar kış mevsiminde olmalarından dolayı, hava tamamen puslu... Gökyüzünün maviliğini ancak öğleden sonra üç gibi görebiliyorsunuz. Zaten akşamüstü, beş gibi hava kararmaya başlıyor. Kuzey yarımküreden ve yaz ikliminden gelen biri olarak, havanın erken kararmasından hiç hoşlanmadığımızı söylemeliyim. Hava sıcaklığı gündüz 20 derece, akşam ise 13 derece seviyesindeydi. Lima'nın bütün yıl yağmur almadığı zamanlar olasıymış. Çevredeki yeşilliği ve parkları görünce, bir de yağmur yağsaydı, yağmur ormanın da dolaşıyor olacaktık, diye düşündük.

          Lima’da trafik bir felaket. Yürüyerek yarım saat süren bir mesafeyi arabayla daha fazla süre de gitmeniz olası... İstanbul'dan daha kötüsü de varmış. Taksilerin fiyatları çok uygun. Ama binmeden, gideceğiniz yeri söyleyip fiyatta anlaşmanız lazım. Çünkü taksimetre kullanılmıyor. Taksilerin bir çoğu eski ve görüntüleri; Ben buna nasıl binerim? sorusunu sorduruyor. Otellerin ve restaurantların kendi taksileri de mevcut, ama 3-4 katı fiyat ödemeniz olası....
 
Lima’da Gezilecek Yerler
 
Plaza de Armas ; Hükümet konağının ve çevresinde koloniyal tarzı binaların olduğu şehrin merkezi ... 1991 senesinde Unesco'nun koruması altına alınmış.
          Öğlen saat oniki gibi meydanda olursanız, askerlerin nöbet değişim törenini izleyebilirsiniz. Meydanın çevresinde bir çok hediyelik eşya dükkanı bulabilirsiniz. Gerçi Miraflores Bölgesi’nde bulunan İndian Market, buraya göre daha ucuz ve daha bol çeşitli ürünleri bulabileceğiniz bir yer.

          Hükümet konağının arka tarafında bulunan San Francisco Katedrali ve Müzesi mutlaka görülmesi yerlerden birisi.. Antika kitapların olduğu kütüphanesi, labirent şeklin de yerin altında olan mezarlık ve İsa' nın son yemeğinin olduğu tablo. Tabloda bulunan tabaklar da, Da Vinci’nin yaptığı resimden farklı olarak, yerel yemeklerin olması. Bu yemeklerde en ilgi çekici olanı da guinea pig denilen kobay faresi........


 
Miraflores;
Miraflores Semti, Lima’nın kalburüstü kesiminin yaşadığı, parkları, sanat galerileri, restoran, cafe-bar ve mağazalarıyla hareketli bir yer.


 
          Bu semt görüntüsüyle falezlerin üzerindeki Antalya’yı anımsatmakta. Falezlerin üstünde kurulan Larcomar Alışveriş Merkezi’ndeki kafeler de oturarak,; okyanus da dalga sörfü, yamaç paraşütü yapanları ve güneşin batışını izleyerek, Peru’nun popüler içkisi Pisco Sour ile okyanus manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

 
 
          Bu bölgeyi anlatırken Peru mutfağını bahsetmeden geçmek olmaz. Çünkü bu bölge dünya sıralamasın da üst sıralarında olan birçok restauranta ev sahipliği yapmakta.... İnka mutfağı ile birlikte; özellikle ikinci dünya savaşı sonrası gelen Alman, İtalyan, Çinli ve Japon mültecilerin yerel yemeklerinin birleşiminden oluşan, Peruvian mutfağı dünya da en üst sıralar da bulunmaktadır. Bu restaurantlardan Central isimli restauranta bir ay öncesin de rezervasyon yapmaya çalışmamıza rağmen; ne öğlen ne de akşam yer bulup gidemedik. Biz yer bulduğumuz ; Astrid Gaston (peruvian), La Mar (Öğle özellikle deniz mahsulleri ), La Rosa Nautica (deniz mahsulleri), Cala (dünya mutfağı), Rafael(dünya mutfağı) isimli restaurantlara gittik. Astrid Gaston'da hayal kırıklığı yaşamamıza rağmen, Lima’da yemekten yana bir sorun yaşanmayacağına inanıyorum. Özellikle ceviche Peru mutfağının en popüleri...

          Mirafilores'i gezerken çok yakın olan Baranco'yuda gezi listesine eklemeniz lazım. Bizim Cihangir'i anımsatan bu bölge de, galerileri gezip, çok hoş kahve keyfi yapabileceğiniz yerler bulabilirsiniz.


 
          Muse Larco; Peru’nun en meşhur inka müzesi olarak tanımlanmasına rağmen, bütün inka değerlerinin İspanya'ya götürülmesi sebebiyle tam bir hayal kırıklığı....

         Birde bizler için en önemli ve duygu yükleyen, görülmesi gereken bir yer daha var . Avenia Costanera’da bulunan ATAMIZIN büstü.. Dünyanın bir ucun da onu görmek olağanüstü. Yurtta sulh, dünyada sulh yazısı eşliğinde....

 
 
 
          Lima’da alışverişten bahsetmek gerekirse; bir çok marka tekstil üreticisinin ucuz işçilik ve kaliteli pamuk sebebiyle üretimlerini bur da gerçekleştirmeleri, alpaka hayvanın dan yün üretimi ve gümüş rezervlerin de dünyanın sayılı ülke olması, biz gezginler için alışveriş çeşitliliğini kolaylaştırmaktadır..

          Sonuç olarak; Lima’ya Peru gezisi yaparken bir gün veya iki gün için uğramakta fayda var. Özellikle gastronomi gezginleri için ideal......
 
Fotoğraflar: Ömer BUMEDİAN © Copyright
google