yeni
İstanbul
20 Mayıs, 2025, Salı
  • DOLAR
    32.30
  • EURO
    35.15
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10401.67
  • BTC
    67490.92$

Nedir, Ne Değildir? Solar Paneller

11 Eylül 2020, Cuma 22:25

Nedir, ne değildir köşemde bu ayın konusunu solar paneller olarak belirledim. Bu konuda eksik ve yanlış bilgiler olduğunu görüyor ve okuyorum. Solar panelleri birde benden dinleyin istedim. Anlatacaklarım teoride olduğu kadar pratikte de gözlemlediğim bilgilerdir. İyi okumalar dilerim.

 Öncelikli olarak Poly kristal ve Mono kristal arasındaki farklara bakalım.

 

Mono kristal Güneş Panellerinin Avantajları

Verimlilik: Mono kristal güneş panelleri genellikle poly kristal güneş panellerinden %2-7 daha yüksek bir verime sahiptir.

Alan etkisi: Mono kristal güneş panelleri poly kristal panellerden daha verimli olduklarından, mono kristal paneller aynı alana monte edilmiş poly kristal panellerden daha fazla güç çıkışı sağlar.

Isı Toleransı: Mono kristal paneller, poly kristal panellerden daha fazla ısıya dayanıklıdır. Her iki panel teknolojisinde de garanti genellikle 25 yıl olmasına rağmen, mono kristal paneller, poly kristal panellerden daha uzun ömre sahip olma eğilimindedir.

Düşük aydınlatma koşullarında performans: Mono kristal paneller poly kristal panellerden daha fazla verime sahip olduklarından bulutlu, sisli ve yağmurlu günlerde daha fazla çıktı sağlarlar.

Poly kristal Güneş Panellerinin Avantajları

Poly kristal paneller, mono kristal panellerden daha ucuzdur.

 

SOLAR PANEL BAĞLANTI ŞEKİLLERİ

 

Toplam Üretilen Enerji (W) = Panel Voltajı(V) X Toplam Panel Akımı(A)

Günlük Üretilen Enerji (W/G) = Toplam Üretilen Enerji(W) X 4

(Bir güneş paneli Türkiye de ortalama 4 saat güneşlenir. Bu katsayı konuma ve panel kalitesine göre değişiklik gösterebilir.)

Örnek: Panel 100Wp / 20V / 5A

W = 20V X (5A+5A)

W = 200

W gün = 200W X 4saat

W gün = 800 W/G

 

Toplam Üretilen Enerji (W) = Toplam Panel Voltajı(V) X Panel Akımı(A)

Günlük Üretilen Enerji (W/G) = Toplam Üretilen Enerji(W) X 4

(Bir güneş paneli Türkiye de ortalama 4 saat güneşlenir. Bu katsayı konuma ve panel kalitesine göre değişiklik gösterebilir.)

Örnek: Panel 100Wp / 20V / 5A

W = (20V+20V) X 5A

W = 200

W gün = 200W X 4saat

W gün = 800 W/G

 

Görüldüğü gibi panellerin seri veya paralel bağlanması kapasitelerinde bir değişim göstermemektedir. Peki bu iki bağlantı şeklinin avantajları ve dezavantajları nedir birazda bunlara bakalım.

 

Seri ve paralel bağlantının avantajları ve dezavantajları:

* Panel açık devre voltajı 20 voltun altında ise paneller sabahın erken saatlerinde ve akşam üstü 15 voltun altında üretmeye başlarlar. Şarj regülatörleri 17 voltun altında çalışmaz ve üretim yapmazlar. Paneller seri bağlandığından voltaj artacağından erken saatlerde de üretim olur.

* Seri bağlantıda voltaj arttığı için geçen akım azalır (W=volt x amper) Buda gerilim düşümünün azalmasına ve kablo kesitinin düşmesine olanak sağlar.

* Paneller seri bağlandığında, biri gölgede kaldığında diğer seri bağlı panelleri de olumsuz etkiler. 

* Paneller paralel bağlandığında gölgelerden daha az etkilenir.

 

Not: Yaptığım montajlardan edindiğim tecrübelere göre, gölgelenme ihtimali olan panel veya panel gruplarını ayırarak farklı regülatörler kullanmak verimi arttırmaktadır. Bir örnek montaj fotoğrafı ile anlatayım;

 

Görülen montajda bumba gölgesi günün her saatinde panellerden birinin üzerine düşeceğinden toplam kapasiteyi olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple bu sistemi 2 ayrı regülatör kullanarak kurduk ve maximum verim elde ettik.

Solar Şarj Regülatörü Seçimi

Solar Şarj Regülatörü seçerken dikkat edilecek üç kriter vardır.

Max Panel Açık Devre Volt’u

Max Panel Watt’ı

Çıkış Akımı

Bir örnekle açıklayayım. 2 adet 100 WP Açık devre voltajı (VOC)=19V panelimiz olsun bu iki paneli seri bağlayalım. Seri bağlayınca toplam panel voltajımız 38 V oldu.

Toplam panel kapasitesi (W) / 13V (12V akü grubu için) formülünü kullanabiliriz. Formül de yerine koyarsak 200 / 13= 15,3 A çıkar yani seçmemiz gereken regülatör bu değerden büyük, Max. Panel voltajı 38 V tan büyük ve Max. Panel gücü 200 WP ten büyük olmalıdır. Aşağıdaki solar regülatör bizim panellerimiz için uygundur.

 

 

Yazıyı burada noktalıyorum fayda sağlayabildiysem ne mutlu bana. Sorularınız olursa bana aşağıdaki mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Esen kalın, sağlıklı kalın, evde kalın

 

Burak EKEMEN

Trend Teknik

İnstagram.com/trendteknik

burak@trend-teknik.com

 

google